Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, uprzejmie prosze o pomoc. Zamontowałem nowe świece zarowe i tak nie grzeją. Jaki moze być powód? Moze ktoś z Panstwa wie, jaki bezpiecznik jest odpowiedzialny za grzanie swiec? lub jakis sterownik i gdzie sie znajduje? Pozdrawiam
Opublikowano
A skąd kolego wiesz żę po wymianie świec one nie grzeją , jakie masz objawy..Ja też jestem świeżo po wymianie świec. Objaw miałem taki żę jak przymroziło tak ok -17 stopni to po odpaleniu przez króciutki okres(ok 2-3 sekund ) silnik miał nie równą prace.pojechałem do lokalnego elektronika posiadającego kompa którego podłączył do auta i okazało się że jest błąd jakby systemu grzania świec (dokładnie informacji nie pamiętam) i wtedy gostek powiedział że to oznacza właśnie uszkodzone świece.po rozebraniu okazało się faktycznie że 3 szt były spalone.Pozdro !!!
Opublikowano
dziekuje za zainteresowanie, problem jest dokladnie taki ze przy temperaturze takiej jak teraz np - 9 stopni auto nie odpala, swiece sie nie grzeja, kontrolka sie nie pokazuje od grzania swiec, swiece wymienione i dalej nie reaguje.
Opublikowano
dziekuje za zainteresowanie, problem jest dokladnie taki ze przy temperaturze takiej jak teraz np - 9 stopni auto nie odpala, swiece sie nie grzeja, kontrolka sie nie pokazuje od grzania swiec, swiece wymienione i dalej nie reaguje.

U mnie nigdy się nie pokazała informacja że świece się grzeją. Przy temp na minusie, wyskakuje komunikat o temp i to wszystko.

• Moderatorzy
Opublikowano
U mnie również brak komunikatu o grzaniu świec.
Opublikowano
okok, czyli sprawa z kontrolka jest ok, no wiec moze to jakas elektroniczna sprawa? tak jak mowilem jakis ebzpiecznik który jest za to odpowiedzialny?
Opublikowano

a czy do wymiany swiec potrzeba zdemontowac kolektor? i jezeli tak,czy sa jakies uszczelki ktore ewentualnie trzeba dokupic aby na nowo kolektor zamontowac?

Wracajac do tematu,u mnie tez nie ma kontrolki,przy temp ponizej 0 stopni pokazuje sie na tablicy komunikat "pre heating",co oznacza wlasnie wlaczenie grzania swiec.

Opublikowano
z wymiana swiec nie wiem czy tzreba zdemontowac kolektro, gdyz niestety sam tego nie robilem, tylko mechanik i nie pomogło. Dlatego zaczalem sie rozgladac na forum i troszke dowiadywac sam na wlasna reke co moze byc przyczyna tego, co do komunikatu 'pre heating' wlasnie nie wystwietla sie taka tresc:(hmm
Opublikowano
Nie wiem jak tam u was panowie (może to zależy od rocznika X5 ) ale w mojej z 2002 roku jest normalna kontrolka (spiralka podświetlana na żółto) Jak przekręcam kluczyk to normalnie jak w większości diesli kontrolka się zapala świece się grzeją po czym ona gaśnie i można fure palić(oczywiście długość grzania czyli palenia się kontrolki zależy od temp. zew - im zimniej tym dłużej się grzeją) Pozdro !!!!
Opublikowano
U mnie w '04 nie ma tej kontrolki, a także nie pokazuje się komunikat. Auto zawsze odpalało bez problemu i kręce zawsze po tym jak kierownica zjedzie na swoje miejsce.
Opublikowano
Powód może być taki że spalony jest bezpiecznik świec. W E39 jest on w tej samej puszcze co sterownik silnika i jest to blaszka ok. 2cm x 1cm z napisem np 80A (80 amper)
Największe forum maszyn budowlanych www.kopaczka.pl
Opublikowano
Witam, dziekuje wszystkim za pomoc! Juz wiem co jest całym problemem. Zepsuł sie sterownik od grzania swiec który znajduje sie na bloku silnika, x5 jest juz u mechanika i bedzie ładnie grzało;)) Może ktoś inny bedzie miał taki problem, to mam nadzieje ze ten temat mu pomoże, dziekuje jescze raz bardzo serdecznie i Pozdrawiam:) ps.( bezpiecznik był sprawdzany, jest ok).
Opublikowano
a mam jeszcze pytanie, czy sterownik (przekaznik) świec żarowych musi byc dopkladnie od bmw x5? czy mozna go zastapic sterownikiem z innego modelu?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam, Nie wiem czy musi byc od x5, ale na pewno musi miec symbol w oryginale 12217788327 cena ok 450 zl lub zamiennik firmy beru GSE 102 cena ok 250 zl. Jednak uprzedzam ze zamiennik dostepny za ok miesiac u dystrybutora, bo podobo nie ma go na magazynach w Niemczech. A co do ASO nei dzwonilem nie znam dostepnoscii
  • Moderatorzy
Opublikowano
Sterownik świec pasuje od każdego silnika M57N oraz M57N2 o pojemności 2,5 oraz 3,0L
  • 7 lat później...
Opublikowano

Czy sterownik uwalony to chyba nie sprawdzisz ale jeżeli np. w INPA pokazuje większość uwalonych świec to prawdopodobnie winny sterownik.

Same świece żarowe można probówką sprawdzić czy nie są czasem przepalone ale trzeba ściągnąć kolektor...

Tak jest w moim przypadku, świece wymienione a w INPA pokazuje walniętych 5 szt, zamawiam sterownik, nówka 250 na A....., ja trafiłem na używkę za 100 właśnie do mnie jedzie