Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
posiadam e39 528i z 96 roku smigam nia pare lat ale mysle nad zamiana auta na e 39 530i z 2002 lub 2003 roku co myslicie o tym moze ktos taka posiada jakie wady czy zalety tego silnika czy warto zmieniac
Opublikowano

Czy warto zmieniac to musisz sobie sam odpowiedziec wszystko zalezy na jaki egzemplarz trafisz jedno jest pewne ze auta z tymi silnikami maja zazwyczaj duzo wieksze przebiegi niz ich odpowiedniki w benzynie Ja sam miałem 528 z 98r i bardzo miło ja wspominam jezeli chodzi o eksploatacje to ja 90 % latałem ja na trasie PL-DE

wiec w spalaniu nie było kolosalnej róznicy ta mozna odczuc znaczaco w miescie jak sam wiesz 528 ciezko jest zmiescic sie w 12l w a 530d max 10l ja osobiscie jezeli miałbym kupowac paliwo sam to wybrał bym benzyne np 530i a tak latam dieslami od dłuzszego czasu No cóz napewno on jest głosniejszy w srodku zwłaszcza na postoju i przy wolnej jezdzie a tak nie ma wielkiej róznicy ,wiadomo ze wrazie awarii naprawa zazwyczaj jest drozsza ale to juz od konkretnego egzemplarza zalerzy ja miałem w poprzedniej 530d nie miła niespodzianke poszło mi turbo i to ok 1000km od domu wiec to bolało mój portfel tak czy inaczej musisz byc bardziej czujny przy kupnie 530d

Octavia 1,9TDI 110KM 2002r kombi max opcja L&K sprzedam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Peter69 czytanie ze zrozumieniem się kłania - 530i.

Silnik m54b30 to bardzo udana jednostka, to widać chociażby po cenach samochodów z tym motorem. Ja użytkuję go już 3 lata i jedyny problem z silnikiem jaki miałem to awaria łożyska pompy wody. Zastanów się tylko czy masz odpowiednie fundusze bo 530i z ładny egzemplarz z 2002/2003 będzie kosztował naprawdę spore pieniądze.

Opublikowano
swoim zrobilem okolo100 tys kil ma juz niedlugo 300 tys latam sporo samochodem taka praca wiec mysle o kupnie 530 i bo nowszy mniejszy przebieg ale moje autko jest z lutego 96 roku wszystko jest ok z moim egzemplarzem ale zmiana na nowszy jest nieunikniona a gdy kupilem moja piateczke bylem w szoku ze spalaniem w trasie mysle ze bedzie podobnie w 530i no i jak kupie z 2002 roku to pnad 6 lat mlodsze auto
Opublikowano
hej ja jezdze takim atem,kupilem b.zadbane i z bardzo malym przebiegiem+ksiazka sprawdzanie w aso w szwecji ,itp jestem zadowolony,poprzednio jezdzilem 523i,ale to juz jest inna rzeczywistosc,jak zawsze w takich sytuacjach poczatek to wielka frajda bo bardziej odczuwalna roznica,co do spalania,to sama trasa,przy plaskim w miare terenie i w granicach140,to 8 litrow,w miwscie ciezko w 14 sie zmiescic a w mieszanej z przewaga miasta ok12,5,z tym ze jezdze duzo krotkich odcinkow,na zimnym silniku,komputer pokazuje idealnie,ale sprawdzam z dystrybutorem pozdrawiam
Opublikowano
Tyle że te 40,000 za ładny rocznik 2002, 2003 musisz liczyć.

Też tak uważam, że bez 40.000 zł nie ma co zawracać sobie głowy,no i trzeba założyć sobie że po zakupie będzie trzeba coś tam powymieniać a to dodatkowa kasa.

Opublikowano
licze sie z wydatkami ale nie mieszkam w polsce mieszkam w szwecji gdzie te auto mozna nabyc za mniejsze peiniadze w dobrym stanie moje auto jest na polskich numerach ale polski za duzo nie doswiadczylo nadal smiga na ful syntetyku 5w 40castrol a jest prawie 300tys kil i jest w niezlej kondycj ale lata leca i jednak auto o 6-7 lat mlodsze bedzie a to spory kawalek czsu
Opublikowano
licze sie z wydatkami ale nie mieszkam w polsce mieszkam w szwecji gdzie te auto mozna nabyc za mniejsze peiniadze w dobrym stanie moje auto jest na polskich numerach ale polski za duzo nie doswiadczylo nadal smiga na ful syntetyku 5w 40castrol a jest prawie 300tys kil i jest w niezlej kondycj ale lata leca i jednak auto o 6-7 lat mlodsze bedzie a to spory kawalek czsu

hej,w szwecji tez to auto kosztuje ok 100t kr.czyli ok 40t zl.musisz tez cos tam doliczyc ,no i podatek 2700kr,tak ze niewychodzi to taniej,niema tak wielu aut ,przynajmniej do sprzedazy,wiekszosc ma cene wyzsza niz 100tys kr.ja patrzyl bym tylko na auta sprzedane w szwecji ,bo te zciagane tu z niemiec,lub z innych krajow sa mniej wiarygode ,i mozna na 100%zakladac ze przebieg cofany,tak prawie wszyscy robia przed ponownym zarejestrowaniem auta,i od tego momentu w miare jest to tu pilnowane pozdrawiam