Skocz do zawartości

BMW e34 2.0 24v bez vanosa! Problem ze spalaniem i obrotami!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, potrzebuje pomocy. Mam problem z moja buma. Kupilem ja 4 miechy temu i cholernie duzo pali;/ na 200km w trasie przy jezdzie 130/h spalila za 150zł 35 litrow;/ ale tak w sumie jezdzilem, miesiac temu kupilem uzywana sekwencje brc od znajomego bo wszyscy odradzali stagi czy inne. Ziomek ktory ma AUTO-GAZ zalozyl mi instalacje (nowa wiazka,nowy filtr fazy i takie tam) ale parownika nie ruszal. Auto zabralem ale falowaly srasznie obroty na gazie raz bylo dobrze a raz zle, poza tym od 3.5 tys obr strasznie przerywala tylko na gazie, na benzynie igla obroty super do odciecia, koles od gazu powiedzial zeby wymienic membrany i bedzie po klopocie lecz najpierw zeby zrobic porzadek z benzyna bo nie moze skalibrowac sekwencji ( na kompie pokazywalo ze strasznie obroty skakaly 3... 5... a nagle20000tys) na diagnostyce wykazalo kilka bledow ktore skasowali i powiedzieli ze tylko przeplywomierz jest do wymiany dlatego tyle pali (leje jak glupi) no to zamowilem u znajomego w hurtowni nowa przeplywke za 450zl (nie chinska!) zamontowalem dzisia zresetowalem kompa i po pierwszym odpaleniu bylo spoko przejechalem sie to na gazie wogole nie mial wolnnych obrotow i ciezko sie wkrecal na obroty ale co najdziewniejsze na benzynie tez juz faluje Sad co nigdy wczesniej na benzynie sie nie zdarzalo:( nie wiem jak spalanie bo jeszcze nie sprawdzalem:( pomocy...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zeby auto dobrze jezdziło na gazie i dało się wyregulować gaz musi być wszystko wporządku z benzyną.A swoją drogą BRC czyli Brak Regulacji Czegokolwiek to jedna z gorszych instalacji na rynku.Ale mnie się wydaje że problem raczej tkwi w gazowniku(jego niewiedzy i braku umiejętności) a nie samej instalacji.Zmień gaziarza.Jak byłeś na kompie to sonda pracuje.?
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano

viewtopic.php?f=15&t=119731 poczytaj ja walczyłem pół roku.

Co do gazu to na kilometr mi tu coś śmierdzi. Nie kupuje się używek to raz dwa spytaj gdzie Twój magik podłączył się z gazem. Fakt nie skalibrują Ci gazu dopóki silnik nie będzie sprawny! Ja od 3 miesięcy się kalibruję a jestem po remoncie i wymianie wielu rzeczy z silnika, nie mogą mnie dobrze skalibrować bo jeszcze termostat został :duh:

Opublikowano
Wlasnie co do gazownika to nie mam objekcji bo koles zna sie na gazie, powaznie. On ostatnio nie mial czasu jak pojechalem do "fachowcow" od gazu JAKART niby najlepsi we Wroclawiu to mi powiedzieli ze nie podejmuja sie wymiany membran w sekwencji;/ lol... w zwyklym gazie tak a w sekwencji nie... A nowy reduktor 450zl, tamten moj koles wymieni membrany za 150zl z regulacja. Na kompie pytalem o sonde powiedzieli ze chodzi normalnie, sluchajcie bo jak montowal mi ta instalacje to w miedzy czasie mi powiedzial ze mam cholernie bogata mieszanke bo jak jaa zapali na chwile w garazu to sie usiedziec nie da i ze ma ---- cos tam ze trzeba czujnik tps wymienic. ja mam druga e34 z tym ze 2.5 24v bez vanosa i podmienilem na sprawdzenie ten czujnik mi spalanie sie nie poprawilo za to w w tej 2.5 strasznie wzroslo. sredniio tankuje ja za 100zl zeby pojezdzic a normalnie jedze ta 2.0 za 20zl robila 40-50km po zamianie tego czujnika ta 2.5 zrobila za 20zl na lekkim bucie 17km... W tym JAKARCIE podpieli sie pod kompa i wyskoczyl im blad jeden... Czujnik spalania stukowego, a w diagnostycznej na kompie tylko przeplywomierz, teraz jestem wkur.... bo na benzynie tez faluja obroty jaksie jedzie i wirzuci na luz, na postoje rzadziej a na tamtej przeplywce nic sie nie dzialo tylko na gazie... Co do termostatu to tez mam do wywalenia bo jej niedogrzewa nie mialem kiedy go wymienic narazie przyslnilem jej chlodnice, do swiec tez bym zajrzal... Poza tym nie wiem co to moze byc....
Opublikowano
może pomyśl nad wymianą reduktora... to jest Twoje bezpieczeństwo. To wymień czujnik który Ci wyskoczył. Byłeś skasować błąd po wymianie przepływki?
Opublikowano
Wlasnie mysle o tym reduktorze... Taaa nikt mi nie powiedzial ze po wymianie przeplywki trzeba pojechac i skasowac blad;/ ale faza... Myslisz ze te fale na benzynie sa spowodowane tym ze teraz komp ma wlasciwe parametry z nowej przeplywki?? PZDR
Opublikowano
Co do tego czujnika spalania stukowego to gadalem tym kolesiem z hurtowni i nie mial tego na stanie, na llegro sa same uzywki po 70zl a nie chce kupic kolejnego smiecia... tak samo przeplywki uzywki wszysscy pisza ze sprawny w 100% a tak naprawde pokroil jaka bume na czesci i nawet nie wiedzial co z nia sie dzialo... wiec wole nie ryzykowac...
Opublikowano
Tak nawiasem, chlopaki jesli wiecie gdzie mozna kupic taki zestaw http://autostyle.pl/images/MI%20PG002_640x480.jpg nie wiem czy to od bmw ale zrozumiecie o co chodzi chce jej wymienic te weze pod przepustnica odmy i pierdoly zeby miec pewnosc ze uklad jest szczelny... no i silniczek krokowy przyznam ze nie przygladalem sie zabardzo gdzie on moze byc... jak mialem e34 m20b25 to byl na wierzchu tez mi obroty falowaly i gasla umylem go pieknie i problem ustal:) tylko ze tu jest chyba gdzie schowany pod kolektorem??
Opublikowano

widać że nie czytałeś mojego postu ;) Tam masz opisane :) link wyżej.

Samochód dalej widzi że masz uszkodzoną przepływkę skoro błędu nie skasowałeś mimo że jest nowa, jedź tam gdzie szukałeś przyczyny powinni skasować błąd w cenie znalezienia go. Po czujnik wal do inter carsu znajdź gdzie masz najbliżej.

Przewody od odmy też opisane w poście o falujących obrotach.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
ja mam e34 20 24v bez vanosa włozyłem stag 300 plus i jestem zadowolony nic nie kicha pracuje rowno a pali mi w miescie 13l na 100km.Mowilem z gazownikiem bo na forum do bmw polecali BRC on własnie kiedys wkładał takie instalacje i zaprzestał tego poniewaz sa ciezkie do naprawy wszystko jest dobrze jak chodzi nie mozna błedow znalez a w stagu masz czarno na białym