Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ale co z tego, że dysza jest podgrzewana? Co to ma dawać? Jak dziadowski płyn ci np. w wężyku zamarzł ?

U mnie chyba też jest podgrzewane dysze, ale i tak moim ulubionym gadżetem jest wspomagane ogrzewanie w 1'ce.

Kurde rewelacja, wsiadam do zamarzniętego auta z zimnym silnikiem a po 5 sekundach leci mi ciepłe powietrze z wentylacji.

Jak dla mnie wielki plus, szybko się nagrzewa w środku dzięki temu dodatkowemu elektrycznemu podgrzewaczowi.

o co chodzi?? jaki podgrzewacz?? nic nie wiem - nie słyszałem o czymś takim

Wiesz co, ja założyłem że musi być to podgrzewane jakoś elektrycznie. Nie sprawdzałem dokładnie.

Ale nie ma bata żeby leciało gorące powietrze jak silnik jest zimny rano. Sprawdzałem szybkość nagrzewania się wody w chłodnicy przy pomocy temperatury na komputerze pokł. i nie wierzę że bez elektrycznego podgrzania jest w stanie tak szybko powietrze się nagrzać. Żadnym autem którym jeździłem do tej pory powietrze tak szybko się nie nagrzewało po wejściu do auta.

Chodzi ci o webasto, czyli ogrzewanie postojowe czy ten nadmuch na przednią szybę, co się przyciskiem włącza? U mnie niestety tak szybko się nie robi ciepło, przynajmniej tak szybko jak piszesz.

E30, E36, E60, E87, F48

Opublikowano
mówisz, że grzeją... to dziś zobaczymy, ale jak?!!?!??? hmmmmmm płyn troche powininien być cieplejszy przy dyszy w wężyku

Ja jak pojeżdże trochę... i jak spryskam szybę to ten płyn jest tak ciepły, że cała szyba mi paruje.

Ale fakt... jak zamarzło w wężyku to niestety podgrzewane dysze nic nie pomogą.

E30, E36, E60, E87, F48

Opublikowano
już tak na mnie nie krzyczcie :oops: mądrale :norty: ogrzewanie lusterek włącza się automatycznie w momencie jak temperatura spadnie do 3C (symbol śnieżynki na wyświetlaczu) to pozostaje tylko podejrzewać iż z dyszami do spryskiwaczy jest dokładnie tak samo.... :cool2:
Opublikowano
już tak na mnie nie krzyczcie :oops: mądrale :norty: ogrzewanie lusterek włącza się automatycznie w momencie jak temperatura spadnie do 3C (symbol śnieżynki na wyświetlaczu) to pozostaje tylko podejrzewać iż z dyszami do spryskiwaczy jest dokładnie tak samo.... :cool2:

no i w tym jest sens! :cool2:

Opublikowano

Grzanie automatyczne lusterek jest raczej w opcji więc nie wszyscy mają. W instrukcji zaznaczone jest gwiazdką*

Automatyczne ogrzewanie*

Oba lusterka zewnętrzne podgrzewane są od

określonej temperatury zewnętrznej

automatycznie, gdy silnik pracuje lub włączony

jest zapłon.

Dysze spryskiwaczy

Gdy silnik pracuje lub włączony jest zapłon,

dysze spryskiwaczy szyb podgrzewane są

automatycznie.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam.

Mam problem - nie działają mi spryskiwacze przód i tył. Nie słychać pracy pompki przód i tył. Bezpieczniki O.K. Żadnych błędów w INPIE.

Co to może być??Czy to od mrozu ?( -15C)??

Dzięki za wszelką pomoc.

Opublikowano
tak na 99,9 % ,do dzisiaj nie działały mi również spryskiwacze ,ale dzisiaj zaskoczyły ,czekam aż zaczną spryskiwać ,udało mi się je po części rozmrozić ....

Tomek

Używane części do komputerów .

http://img409.imageshack.us/img409/6589/mkbmw.gif

Opublikowano
Może po prostu zamarzły? Mnie z tyłu też nie działał i musiałem wylać dużo płynu zanim letni całkowicie spłynął z tylnej szyby i zaczęło zimowym pryskać :)

E30, E36, E60, E87, F48

Opublikowano
kurde jutro idę na parking ,gadałem z parkingowym ,mamy gniazdko elektryczne ,biorę ze sobą przedłużacz oraz suszarkę do włosów ,u mnie dzisiaj patrzyłem to zamarzły wężyki od komory silnika ( ten plastik u góry obok silnika) aż do samych spryskiwaczy .Faktycznie chyba spryski są podgrzewane ,ponieważ idzie do nich okablowanie :8)

Tomek

Opublikowano
Jak masz kabelki to masz podgrzewane. Przynajmniej z przodu. Jeśli chodzi o tył, to nie mam pewności, bo zanim miałem zimowy płyn to mi 2x mi tył zamarzł (ale to może płyn w przewodzie zamarzł). Z kolei jak się popryska na mrozie to widać z tyłu jak para się ulatnia, czyli tak jakby ciepły płyn leciał.

E30, E36, E60, E87, F48

Opublikowano

poradziłem dobie ,spryski już działają normalnie .... tak jak pisałem suszareczka ,3 min i zrobione ....

oczywiście wczesniej zalałem 5 litrów zimowego płynu ,lecz jak się okazuje wchodzi 6 :shock:

bynajmniej już u mnie wsio oki ..

Tomek

Opublikowano
Witam, troche odbiegając od zamarzania mam pytanie czy to normalne ze tylne spryskiwacze kiedy je włączam to płyn leci tylko przez momencik a potem sama wycieraczka chodzi? :?: pzdr
Opublikowano
Witam, troche odbiegając od zamarzania mam pytanie czy to normalne ze tylne spryskiwacze kiedy je włączam to płyn leci tylko przez momencik a potem sama wycieraczka chodzi? :?: pzdr

Trzeba odepchnąć i trzymać gałkę a poleci więcej :) A dokładniej zdaje się, że na 5 machnięć wycieraczką.

E30, E36, E60, E87, F48

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Kurde rewelacja, wsiadam do zamarzniętego auta z zimnym silnikiem a po 5 sekundach leci mi ciepłe powietrze z wentylacji.

Jak dla mnie wielki plus, szybko się nagrzewa w środku dzięki temu dodatkowemu elektrycznemu podgrzewaczowi.

Co to takiego jest? Też wczoraj zauważyłem jak tylko odpalilem samochód od razu zaczęło lecieć ciepłe powietrze. Auto stało na mrozie 8h czy wszyscy tak mają ?

Pozdrawiam

Opublikowano

Co to takiego jest? Też wczoraj zauważyłem jak tylko odpalilem samochód od razu zaczęło lecieć ciepłe powietrze. Auto stało na mrozie 8h czy wszyscy tak mają ?

Pozdrawiam

Jest nagrzewnica elektryczna - można sprawdzić na realoem.

SPRZEDAM swoje E87 123d - szczegóły na PW

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

• 4 lata później...
Opublikowano
Troche odgrzewam, ale zastanawia mnie, że w niektórych E8x robi się momentalnie ciepło po odpaleniu, a u mnie dopiero po kilku minutach. Czy więc coś nie tak jest u mnie? Z tego co sprawdzałem, to dogrzewacz elektryczny jest standardowo montowany. Tylko jak sprawdzić czy działa dobrze i od jakich czynników zależy jego praca? Czy zawsze się włącza, czy tylko w określonych warunkach?
  • 7 lat później...
Opublikowano
Witam, mam pewien problem z samochodem BMW e87 118i otóż przyszły pierwsze mrozy i przestały działać spryskiwacze przedniej szyby, nie słychać pompki i wycieraczka po użyciu spryskiwacza też nie reaguje co może być przyczyną ? Teraz jest już dodatnia temperatura jednak nic się nie zmieniło.