Skocz do zawartości

320 vanos silnik nie pracuje pomocy!!!

fafcioo

Rekomendowane odpowiedzi

komputer nie zawsze pokazuje wszystko jako błąd, np czujniki temperatury nie zawsze rejestruje ale parametr odczytuje, czasem zdarza się że czujnik jak jest walnięty podaje info o zaniżonej temp a sterownik daje zła dawke i auto zalewa i dziwne rzeczy się dzieją. Masz do sprawdzenia jeszcze czujnik poł wałka, wału korbowego, spalania stukowego i ewentualnie przepływka i lambda jeśli mówisz że cewki i świece złoto są. Powodzenia w walce z niesfornym BMW :)

nie dawno mialem podobnie, tylko u mnie strzalow nie bylo bo paliwo wogole nie dochodzilo. Wymiana czujnika polozenia walka mopogla :)

Witam tak sobie śledzę wasze dumania i przychylam się do wypowiedzi "pakulson" czujnik identyfikacji kolejności pacy cylindrów jest odpowiedzialny za odpowiedni czas wtrysku paliwa tak aby zgrać się z otwarciem zaworu dolotowego (odpowiedni kąt wtrysku paliwa)

Jest też odpowiedzialny za pracę cewek zapłonowych.

Mógł się uszkodzić i działa nie do końca poprawnie czego efektem może byś częste wypadanie zapłonów i dopalanie mieszanki w tłumiku.

Daj znać co się popsuło sam jestem bardzo ciekaw co nawaliło.

Powodzenia i wytrwałości :cool2:

• Zasłużeni forumowicze

To wypnij ten czujnik i wtedy sprubój odpalić.Nie bardzo chce mi się wierzyć że to jego przyczyna bo u mnie na zimnym jest obojętne czy czujnik podłączony czy nie.Na gorącym owszem bardzo ciężko pali po wypięciu.

Za prace cewek odpowiada czujnik wału.I tu chyba tkwi przyczyna.Kolega nie napisał tylko czy jak już zapali to wchodzi na obroty czy odrazu gaśnie.

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

To wypnij ten czujnik i wtedy sprubój odpalić.

Jak dobrze pamietam to u mnie po odlaczeniu czujnika silnik nie reagowal wogole.

• Zasłużeni forumowicze
Kolego nie napisałeś czy jak uda się go odpalić to wchodzi na obroty.Wykręć wszystkie świece i sprawdz dokładnie czy na wszystkich swięcach jest iskra,jakie są te świece mokre czy suche po kręceniu?To że czujnik wału jest nowy nie znaczy że działa zmierz rezystancje(w sprawnych łapkach podczas zakładania można ukręcić kabel przy wtyczce).Czy to stało się nagle.Możesz jeszcze podmienić biały przekaznik obok ECU-on zasila wszystko.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

Zgodze się z kolegą który pisał bodajże o czujniku DME. Sprawa jest dość prosta, a mianowicie:

- jak poleci cewka to najczęściej jedna a reszta pracuje normalnie

- jak poleci czujnik wału to kapota i zimny trup i niema inaczej (można sprawdzić opór zwykłym miernikiem)

pozostaje przepływka, lambda którą wymienia się co 100 000km jest droga bo tytanowa jeśli to siemens, wtryskiwacze no i DME.(zakładamy że pompa paliwowa styczniki i bezpieczniki ECU sprawdzone, pompa też potrafi raz tak raz siak ciśnienie podawać). Ja stawiam na błędy wysyłane przez DME lub przeskoczenie łańcucha rozrządu-bardzo rzadka sprawa jeśli nikt nie dotykał to nie możliwa.

Jeśli te rzeczy są dobre, niema problemu z przewodami które je łączą, jest ciśnienie na cylindrach i żaden oszołom nie grzebał przy łańcuchu rozrządu to powinien chodzić, nawet jeśli któryś z czujników temperatury jest walnięty(wówczas nie idealnie). Polecam zaopatrzenie się w TIS sporo pomaga.

A najczęstsza przyczyna to brudne łapy polskich pseudo mechaników i elektromechaników i ich kompletna niewiedza. Naprawia taki wszystko i nic, włoży łapę coś urwie tam mu zmasuje tu zastęka i masz problemy gotowe. Potem posklecają i do żyda. Skór...... i zero odpowiedzialności przecież to na pewno BMW takie dziadostwo robi.

Pozdrawiam i jeśli się gdzieś mylę to proszę mnie poprawić.