Skocz do zawartości

3 problemy - lampka wew, tylna szyba, środkowy nawiew.

WooojaS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem tu nowy i mam kilka pytań do 520i 91r.

Co do 1.

Auto stało pół roku, juz jeździ. Problem jest z lampka wew gdyż po całym dniu jeżdżeniu, działała prawidłowo. Gasła kiedy trzeba, zapalała sie kiedy trzeba. Podjechałem pod dom, chce zamknąć auto... a tu lampka pali sie dalej. Czasami mruga... pali.. i to niezależnie od drzwi. Od jakichkolwiek drzwi. Sądzę ze cos przymarzło gdzieś, tylko gdzie i co to jest. Tym bardziej to jest problematyczne iz nie mogę alarmu włączyć bo wykrywa otwarte drzwi:/

Co do 2.

Znalałzem juz na forum ale nie mogę znaleźć ponownie. Nie działa ogrzewanie tylnej szyby po jej wymianie kiedyś tam. Antena tez nie działała wiec wstawili na dachu:/ Problem jest gdzie są te bezpieczniki i które to. Jak to posprawdzać i gdzie.

Co do 3.

Podobno w tym modelu, bez klimy, środkowy nawiew do środka auta zawsze wieje na zimo... Tak czy nie!? Zawsze tzn jak go załacze suwakiem.

• Zasłużeni forumowicze

1 Nie działa któraś krańcówka(nie rozłancza)sprawdz i wyczyść.

2 Bezpiecznik 29,35

3 Z tego nawiewu zawsze leci zimne powietrze.

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

Co do 2.

Znalałzem juz na forum ale nie mogę znaleźć ponownie. Nie działa ogrzewanie tylnej szyby po jej wymianie kiedyś tam.

sprawdź wiązkę kabli po lewej stronie tam idą kabelki od ogrzewania, przypadłością touringa jest przetarcie się tych kabli.

Pozwolę sobie z innego forum pokazać ;)

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=25&t=25281

aha... tez czytałem.. ale bardziej przeleciałem to niz czytałem... z braku czasu...

Dzisiaj zauważyłem 2... hmm... dziwne rzeczy:

lampka która powinna zapalać się po otwarciu drzwi jak nie działa tak nie działa, ale! jak włączę alarm i pociągnę za klamkę to zapala się na chwilkę i gaśnie. :mad2:

Druga to na szczęście miła rzecz, gdyż sam sie naprawił LCD kilometrów, gdyż od kiedy jezdze to polowa belek nie świeciła, a dzis nagle wszystkie sie palą:)

• 2 tygodnie później...

Ok. Ogrzewanie naprawione. Problemem był spalony bezpiecznik od wzmacniacza na słupku:) Działa:)

Inne problemy ustały z czasem... czyt: odmarzły :)

Teraz zadziwiły mnie dziwne obroty na jałowym. Mianowicie auto nie ma równej pracy.. tak jakby świeca nie domagała.... albo cos w podobie. Przy 1,1K obr jest najgorzej a potem czym bardziej w gore tym łagodniej. Przy 2,5k juz nie czuć.

Spalanie tego auta tez jest wg. mnie cos nie tak, jeżdżąc jak taxówka: http://www.spritmonitor.de/en/detail/379872.html

• 1 miesiąc temu...
na lewym słupku masz wzmacniacz antenowy i w nim jest dodatkowo rozdzielacz do ogrzewania szyby. Na białym złączu, z takimi zaciskami po bokach powinieneś mieć 12V. Pod kanapa w bezpiecznikach sprawdź organoleptyczne bezpieczniki... czyli wyjmij, sprawdź miernikiem najlepiej i przetrzyj styki w gniazdach. Jeden z nich jest do tego właśnie wzmacniacza.

W słupku jeszcze nie sprawdzałem, ale dzisiaj każdy bezpiecznik i przekaźnik pod machą wyjąłem i włożyłem (bezpieczniki wszystkie dobre-sprawdzone miernikiem) a pod kanapą też dobre - były tylko 2 bezpieczniki. Niestety nie wiem jak sprawdzić przekaźniki, bo mam inne problemy z elektryką -> viewtopic.php?f=71&t=123930

W miarę czasu sprawdzę w słupku i dokładniej pod kanapą.

Pzdr

Sprawdziłem przekaźnik pod kanapą odpowiedzialny za ogrzewanie i działa na pewno ("cyka" przy włączeniu ogrzewania, sprawdzony też z żarówką i świeciła).

Czy mogę wykluczyć rozdzielacz w słupku lewym jeśli przekaźnik cyka ? ? ?

Chyba zostaje sprawdzić wiązkę kabli, bo może być walnięta...