Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
powinienes dolozyc wzmak bo jesli masz standardowe audio (bez zadnego wzmacniacza) to on nie bedzie w stanie podac wystarczajaco mocy na te (dobre) glosniki, pewnie minimalna roznice na plus wyczujesz ale daleka od potencjalu tych glosnikow
  • Odpowiedzi 82
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
u mnie glosniki w drzwiach i tweetery maja oddzielny wzmacniacz, natomiast tyl (polka) oraz suby (ktore wymienilem na L7) ida z zasilania z radia i suby daja rade
Opublikowano
Ra1406 z tego co pisałeś masz zestaw doposażeniowy ALPINE, dlaczego suby masz zasilane z radia? Jest jakiś lepszy efekt niż przez wzmacniacz?
Opublikowano
zestaw alpine zawiera czterokanalowy wzmacniacz do ktorego sa podlaczone glosniki w przednich drzwiach sredniotonowe i tweetery. W zakresie subow i tylnej polki w zestawie alpine nic sie nie zmienia - ani glosniki, ani sposob ich zasilania (z radia). Ja dodatkowo wymienilem suby bazowe na logic7, ale ich zasilanie pozostawilem bez zmian (niektorzy dokladaja dodatkowy wzmacniacz tylko dla subow).
Opublikowano

Ja również montowałem zestaw alpine i:

niebieskie kable-sygnał do wzmaka

czerwone kable-zasilanie głośników drzwi przednich(średnie oraz tweetery)

zielone kable-zasilanie subów

Tak było w instrukcji i na forach zagranicznych,wybacz ale nie rozumiem jak Ty to podłączyłeś?

Opublikowano
wystarczy wymienić same głosniki średnio i wysoko tonowe nawet bez wzmacniacza i różnica będzie diametrelna
Opublikowano
Ja również montowałem zestaw alpine i:

niebieskie kable-sygnał do wzmaka

czerwone kable-zasilanie głośników drzwi przednich(średnie oraz tweetery)

zielone kable-zasilanie subów

Tak było w instrukcji i na forach zagranicznych,wybacz ale nie rozumiem jak Ty to podłączyłeś?

Rozgrzebalem prog, sprawdzilem - masz racje. Zle to pamietalem, przepraszam za wprowadzenie w blad.

Opublikowano
srednio i wysoko tj. 2x pod siedzeniami+ 4 w drzwiach? bez zadnego kodowania itd bedzie roznica?

tylko co wybrac hifi czy szukac l7? ;)

Wymieniasz sredniotonowe w drzwiach szt 4 + montujesz tweetery w przednich i tylnych dzrwiach tak jest przynajmniej w e91 w e90 chyba w polce i bedzie ladnie i czysto grac. Nie wiem jak jest z basowymi pod siedzeniem bo normalnie ida tam 4 kable a w L7 tylko 2

Co do glosnikow to szukaj L7 maja aluminiowe membrany

Opublikowano
srednio i wysoko tj. 2x pod siedzeniami+ 4 w drzwiach? bez zadnego kodowania itd bedzie roznica?

tylko co wybrac hifi czy szukac l7? ;)

Wymieniasz sredniotonowe w drzwiach szt 4 + montujesz tweetery w przednich i tylnych dzrwiach tak jest przynajmniej w e91 w e90 chyba w polce i bedzie ladnie i czysto grac. Nie wiem jak jest z basowymi pod siedzeniem bo normalnie ida tam 4 kable a w L7 tylko 2

Co do glosnikow to szukaj L7 maja aluminiowe membrany

własnie wolałbym nie montowac tweeterow(trzeba ramki zmieniac itd) tylko przod drzwi, tył drzwi i pod siedzeniami zmieniał ktoś te 6 głosników?

Opublikowano

Ramki, aż tyle nie kosztują, a zawsze to lepiej gra.

Ja z początku wymieniłem 6 głośników, a potem i tak dołożyłem tweetery.

http://e-podpis.net.hostingasp.pl/bmw/BMW_podpis_numer%20_small.jpg
  • Członkowie klubu
Opublikowano
kup dystanse na allegro
sprzedam Cobb access port v3 pod silnik N55
  • 11 miesięcy temu...
  • 1 rok później...
Opublikowano

czas odgrzac kotleta... :D

czy glosniki pod przednimi fotelami sa zasilane z radia czy ze wzmacniacza ? ( standard vs hi fi )

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

szybkie podsumowanie z weekendowej poprawy audio. mialem u siebie standard audio czyli dno totalne.

zakupilem 8 glosnikow z zestawu HI-FI ( 4 mid, 2 tweetery , 2 sub ) , dokupilem ramki drzwi przednich . wymienilem glosniki , zmontowalem ramki z tweeterami , odpalam radio i ..... :roll: :roll: oczywisce z przodu pojawia sie wiecej wysokich tonow, ale szalu to nie robi wogole. suby graja jakby ciszej... nie sadze zeby ktokolwiek moglbyc zadowolony z takiej poprawy ..... ale nie poddaje sie... kierunek allegro -> :)

dokupilem szybko wzmacniacz 4 kanalowy z hi input. rozprulem plastiki progów , szybkie ciecie / lutowanie / polozenie przewodow do wzmacniacza i powrotnych ( trzeba liczyc 20m przewodow glosnikowych do wzmacniacza , powrot na przednie glosniki i osobne przewody na suby ) . po 3-4h mamy przednie glosniki z tweeterami zasilane 2 kanalami pelnym pasmem , i suby zasilane 2 osobnymi kanalami . tyl zostawilem zasilany z radia. nie jest on zupelnie potrzebny do szczescia.

odpalam... GRA :shock: :D :D :D :D w koncu jest AKCEPTOWALNIE ....i jest to minimum, ktore zdecydowanie moge polecic kazdej osobie, chcacej sobie poprawic audio z wersji standard i nie wydac 2tys... a jedynie połowe tej kwoty :)

pozdr

buni

Opublikowano

Jeżeli chcecie usłyszeć sporą róznice to naprawdę polecam wygłuszyć sobie drzwi. Jeżeli jesteście z okolic trojmiasta to w gdansku jest taki ukrainiec który jest absolutnym mistrzem w tej kwestii i wygłuszy Wam to porządnie i doradzi jak wszystko ustawić i zamontować żeby dźwięk był krystaliczny. I wezmie za to naprawde niewielkie pieniądze. Mogę dac nr jeżeli ktos potrzebuje.

Ogółem każdy samochód, poza nowymi mercedesami, nadaje się do wygłuszenia bo tam wszyscy oszczędzają, a różnica w niektórych modelach jest PRZEOGROMNA.

Opublikowano

a jeszcze mi sie nudzilo troche . wyjscia RCA z radio proffesional : 45 min wlacznie z wyjeciem radia , rozebraniem i zlozeniem :)

http://images76.fotosik.pl/320/ec5e00981721b955.jpg

http://images75.fotosik.pl/320/e5b47a74e282f33a.jpg

• 1 rok później...
Opublikowano
a jeszcze mi sie nudzilo troche . wyjscia RCA z radio proffesional : 45 min wlacznie z wyjeciem radia , rozebraniem i zlozeniem :)

http://images76.fotosik.pl/320/ec5e00981721b955.jpg

http://images75.fotosik.pl/320/e5b47a74e282f33a.jpg

Jestem totalnym laikiem i mam pytanie:D czy to są zwykle kable rca czy jakieś specjalne światłowody czy coś. I czy takie cudo zrobi mi pierwszy lepszy elektronik? I jak takie coś się oczywiście sprawuje

Opublikowano

Są to kolego zwykle kable rca i nie ma problemu tego zrobic;)

Ja bym poprosił kolegę żeby oznaczyl która para to przód a która to tył

Sprzedam instalację na nowej oryginalnej kostce do l7, światłowody i wtyczka.
Opublikowano
Powinny być cztery wyjścia. I z foto wynika że są. Front r i l, rear r i l. Poza tym nie wiadomo jak z napięciem wyjściowym. Jeśli 2v to zapewne bedzie słychać zakłocenia alternatora w kazdym głosniku.
Opublikowano

Też mnie ciekawi jak wgląda sterowanie balance i fader.

Swoją drogą to mógłby ktoś wyciągnąć optyka z fabrycznej jednostki.

Opublikowano

Sterowanie zapewne działa normalnie bo pewnie wyciągnął przed końcówka mocy..

Ale optyka w jakim sensie? Co chcesz nim uzyskać?

Sprzedam instalację na nowej oryginalnej kostce do l7, światłowody i wtyczka.