Skocz do zawartości

320d metaliczny dzwiek podczas przyspieszania

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolego jeśli przez turbo coś by przeleciało to łopatki były by rozwalone , to co widać na zdjęciach to zagadka , może podczas jakiś prc ktoś łapał te łopatki w niewiadomym celu, moim zdaniem cykanie nie wydobywa się z turbiny, notabene turbo wygląda no zdrowiutkie.
Pozdrawiam
  • Odpowiedzi 92
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)
Za wtryski 1710zł - oczywiście już za komplet. Edytowane przez cccq
Opublikowano
Panie cccq-przemek mi cos przelecialo przez turbo i wlasnie lopatki wygladaly tak jak mowisz, pozniej nawet znalazlem przemielone kawalki aluminium srednicy srutu. Takie uszkodzenie lopatek powoduje wlasnie dzwiek tryyyyy czy tryk tryk tryk, ktory takze slyszalem, jesli turbo sie nie poci i nie ma spadku mocy, a wirnik nie stracil bezwladnosci, to nie ma co sie martwic. W Twoim przypadku ten dzwiek jest ledwo slyszalny. A cykanie wtryskow to zupelnie inny dzwiek:P
http://img684.imageshack.us/img684/4426/c23a511dcaf4207f.jpg
Opublikowano
A cykanie wtryskow to zupelnie inny dzwiek:P

no wlasnie, jaki to dzwiek? Gdzies jakies audio/video w necie z takim cykaniem "wtryskowym" ktos widzial?

Opublikowano
Heh, dlatego fajnie by bylo jakby ktos dal link dla przykladu jak stuka wtrysk, bo czasem jest tak, ze ludzie sie naczytaja na forum o tym owamtym, potem wsiadaja do auta i widza slysza rzeczy ktore sa calkowicie normalne :] jesli ktos widzial takie nagranie, ewentualnie potrafi nasladowac ten dzwiek... :D
Opublikowano (edytowane)

Witam !!!! byłem dzisiaj na serwisie pod DISem sprawdzić moje nieszczęsne wtryski i tak na biegu jałowym :

cylinder 1 -0,3

cylinder 3 0,5

cylinder 4 -0,5

cylinder 2 0,3

a wskazania na dynamicznym tzn obr 1,5 tys ( tez bieg jałowy )

cylinder 1 0,2

cylinder 3 0,6

cylinder 4 -1,4

cylinder 2 0,5

Mechanik twierdzi po tych wskazaniach ze wtrysk na 4 cyl. do wymiany !!!!!

A jakie jest zdanie szanownych kolegów :D

PS. cyka nadal cyk cyk cyk;p

Edytowane przez inspektor884
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami;]
Opublikowano

Witam

Nie wymieniał bym wtrysku korekty są OK.

Jesteś pewny że to wtrysk cyka ?

Jest stary i prosty sposób na upewnienie się czy z danego miejsca dochodzi jakiś odgłos ,sprawdza się w 90%

Po prostu poklei przykładaj drewniany kołek do wtrysków ......... jednym końcem przykładaj do wtrysku drugim do ucha.

Klepiący wtrysk będziesz wyraźnie i głośno słyszał . Wcale nie jest powiedziane że wysoka korekta na danym wtrysku świadczy o jego niesprawności. Uszkodzenie na tłoku,pierścieniu ,tulei cylindra może wymuszać korektę i powodować dziwne odgłosy. Jeśli ewidentnie głośniej będziesz słyszał klepanie na tym 4 cylindrze, wyciągnij ten wtrysk i zamień go miejscami z wtryskiem który był najcichszy. Jeśli po zamianie dźwięk pójdzie za wtryskiem -masz sprawcę jeśli zostanie na miejscu coś w silniku.

Ja na twoim miejscu przyłożył bym jeszcze do nasłuchu tego kołka do zaworu turbiny ... ten również może uszkodzony głośno cykać.

Pozdrawiam Krzysiek

Doskonale znam aplikacje diagnostyczne DIS i Inpę , diesel w BMW jest prosty.

Masz awarię ,kłopoty,szukasz pomocy..forum to dobre miejsce aby znaleźć odpowiedź na swoje pytanie.

Po prostu napisz w czym kłopot, wspólnie znajdziemy rozwiązanie.

http://www.otofotki.pl/img12/obrazki/qo536_ccc.jpg

Opublikowano
A czy ta korekta -1.4 jest az tak zla? INPA pokazuje "zielony zakres" od -3.0 do +3.0 :?:

"Kiedy rozum śpi, budzą się demony" - Francisco Goya

Pozdrawiam

Opublikowano

no tak tylko to cykanie występuje tylko podczas jazdy przy dodawaniu gazu gdy silnik zwiększa obroty więc patent z kołkiem odpada chyba ze przykleje sie do silnika i bede nasłuchiwał skąd dobiega ten dzwięk :D

A korekcja niby w normie ale ten jeden odstaje sporo pod obciążeniem wiedz chyba pojedzie do regeneracji Boscha.

Opublikowano
Mechanik twierdzi po tych wskazaniach ze wtrysk na 4 cyl. do wymiany !!!!!

zmien mechanika ale powiedz mu zeby sie p... w glowe

Opublikowano (edytowane)
Niech twoj mechanior wgra sobie INPe na laptopa i przejedzcie sie tym autem, zobacz jak pracuje na kazym biegu. Edytowane przez cccq
Opublikowano

pod obciążeniem nie dało się sprawdzić !!! bo miał cały sprzęt stacjonarny wiec tylko w taki sposób mogłem to zrobić.

A mechanika nie mam na kogo zmienić bo to jedyny koleś z takim softem na Podkarpaciu :x

Może zacznę ode tego 4 wtrysku!! wysle do Boscha na stół i jak nie da efektu to pojadą pozostałe.

Opublikowano
jak masz pieniadze to wysylaj, ja mimo wszystko radzilbym spotkac sie z kims z bmka w tym silniku, zeby przejechal sie z Toba (Ty przejechal sie z nim) i porownal prace silnika. Moze naczytales sie na forum o stukajacych wtryskach i potem zaczales w aucie coś zauważać. Nie nasmiewam sie oczywiscie z Ciebie, ale czesto ludzie zauwazaja jakies problemy, ktorych tak naprawde nie ma.
Opublikowano

Teraz jest coraz głośniej !!!!! jak kogoś wiozę to pierwsze pytanie jest.... co ci tak tu cyka :? masz chyba coś niedokręcone :(

więc nie tylko ja mam takie omamy ;/

a tutaj zrobiłem fotki z tego odczytu

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5f4fcc8fb6379762.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5231064b80ae08b2.html

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

EUREKA :D :D :D

wtryski wymienione i autko nie do poznania :D

nie dymi

nie cyka

i zapiernicza jak złe :D

ps. nie bawcie sie w regeneracje wtryskiwacza bo to nic nie da !!! na allegro można kupić komplet dobrych wtrysków juz za 800 zl i będą pracowały znacznie lepiej i dłużej od tych regenerowanych.