Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam wszystkich jestem tutaj Nowym członkiem forum i mam ogromny problem ze spalaniem mojej buni e46 2.0d 150km turing 2002r.Jaka moze byc przyczyna tego,ze srednie spalanie mam teraz na poziomie 13-15litra na 100km.Do tego kiedy stoje na światłach w miescie na rozgrzanym silniku komputer pokazuje jak rosnie spalanie nawet do 18 litrów czy to normalne?Kilka miesiecy temu auto sprowadziłem z Niemiec ma niby udokumentowany przebieg teraz to ok150tyś km.Wymieniłem wszystkie filtry włącznie z odmą w serwisie BMW.Przepływka raczej dobra poniewaz ekonomizer na 4 biegu dochodzi mi do 20l.Podłączałem go pod komputer wykazało tylko przerwe na jednej świecy i nic poza tym.Moze ktos spotkał sie z takim problemem prosze o pomoc!!!!!!!
Opublikowano

Jazda tylko w cyklu miejskim? Czy według dystrybutora też tak wychodzi spalanie?

Wyjedź na trasę, 90km/h na piątce na równym terenie, równym gazem. Ekonomizer ma być mniej więcej na drugiej kresce, czyli na komputerze (po resecie) ma pokazywać około 4L.

Myślę że jeździsz po samym mieście, do tego temperatura na zewnątrz, troszkę dynamiczny styl jazdy, i może wyjść takie spalanie...

Diagnoza INPA & DIS Garwolin i okolice kontakt PW

http://www.motostat.pl/user_images/21280/icon1.png

http://waldii.republika.pl/bmwdriver.gif

Opublikowano
Krótkie odcinki, temperatura i kopny śnieg mogą dobić. Tyle, że ak na diesla to trochę dużo. Skasowalem średnie spalanie trzy dni temu, jeźdżę tylko po mieście i od wczoraj w kopnym śniegu. Komp pokazuje 13,3 i pokazuje prawdę. Tyle, że ja ma 3 litrową benzynę 4x4 :D Sam jestem w szoku, że tak malo.
Opublikowano
rozumiem jest zima temp.jest ujemna ,snig itd.jednak jednak przed mrozami i sniegiem też duzo mi palił śrenio 8-9l przy w miarę spokojnej jeżdzie ok 100km/h.komputer nigdy nie pokazał mi spalania poniżej 5l.Np ostatnio zatankowałem 12 litrów i przejechalem 80km( w tym 60km poza miastem)pozdrawiam
Opublikowano
raczej nie zauwazyłem ale zwróce na to uwage opony mam 205/55/16 zimowe.A moze to wina wtryskiwaczy???(auto nie kopci )
Opublikowano
jutro postaram sie podjechac gdzies na podnosnik i sprawdze to.Zastanawia mnie jeszcze dlaczego na postoju komputer pokazuje mi jak wzrasta zużycie z 8 do nawet 18litra przy rozgrzanym silniku w miescie. :(
Opublikowano
jak skasujesz srednie spalanie i bedziesz obserwowal odczyt na postoju to normalne ze rosnie w gore, kazdy tak ma, przeciez silnik spala paliwo a Ty sie nie poruszasz ... skasuj srednia przejedz z 400 km i wtedy popatrz co tam masz ... to ze wskaznik chwilowego idzie na 20 nie swiadczy o sprawnej przeplywce !
Opublikowano
sprawdź jeszcze hamulec ręczny - może linka zatarta?

sugerujesz, że jeździ na rozpartych szczękach? w takiej sytuacji zacząłby alarmować gong ręcznego (??).

Zatarta linka to nie to samo co podciągnięta dźwignia.