Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów

Mam taki problem. Na zimnym silniku gdy mam włączone ogrzewanie silnik delikatnie faluje tz wchodzi na 750 obr. i spada na 500 obr. Jak wyłącze ogrzewanie lub silnik osiagnie swoją temp. to jest w porzadku pracuje równo. I wogóle ciężko mi jest dogrzać silnik (może niesprawny termostat?) Dodam że posiadam webasto

Prosze rade ?

Opublikowano

Było juz o tym. Jak sie wolno nagrzewa to termostat ERG a jak nagrzany traci temp na trasie to termostat glowny.

Falowanie obrotow to problem z elektronicznym podgrzewaczem wody (u ciebie webasto)

Opublikowano
Mam zamontowane Webasto Thermo Top z/c a włączam je poprzez pilota Telestart T70. Ale podgrzewacz wody tez chyba jest ponieważ rano słysze jak sie samoczynnie załącza i grzeje gdy temperatura jes niska
Opublikowano
witam mam pytanie co do tego ogrzewacza,czy jest on taki sam jdieslu jak i w benzynie i jak on dziala??
nic tak nie odpreza jak minuta dla weza
  • 3 lata później...
Opublikowano
witam. rowniez mam problem z falowaniem obrotow przy obecnych temp...dopoki sie silnik nie zagrzeje. nastepnym problemem jest brak podgrzewania tylnej szyby i lusterek...czy ktos mial taki problem? prosze o pomoc. pozdro
Opublikowano

falowanie obrotów lekkie oczywiscie to podgrzewacz el. plynu chlodniczego, jak masz poduszki silnika wybite to bedzie je (owe falowanie) czuć na budzie (po ich wymianie jedynie na zegarach widac ze podgrzewacz sobie grzeje)

normalna sprawa !

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano

hola hola :D podgrzewacz nie powoduje spadków obrotów do 500 tylko minimalne róznice.

są podwyższone obroty (wskazówka delikatnie dotyka 1 na zegarach) co znaczy że podgrzewacz grzeje silnik. Jak osiągnie temperature to wskazówka o jakiś milimetr opada na ponad 800 obrotów z tego co widze od paru lat w zimne dni.

Nie powinno być żadnego falowania, jak zimny to obroty wyższe, jak się zagrzeje to obroty są normalne jak zawsze.

Można sobie sprawdzić jak podgrzewacz się włącza, ustawić temp. na 16 stopni, wtedy podgrzewacz nie działa i nie dogrzewa silnika. Jak tylko przełączy się na 16.5 stopnia to podgrzewacz się włącza i podnoszą się obroty.

szukam
Opublikowano

u mnie na zimnym wskazowka rusza sie lekko gora dol, jest to minimalny ruch, 800-850 albo i mniej (800-830), jak złapie temp to ustaje

błędu podgrzewacza nie mam

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano

przy działającym podgrzewaczu obroty na zimnym są koło tysiąca :) U mnie wskazówka stoi na dolnej części jedynki wiec strzelam że niecały tysiąc ale to trzeba by inpą dokładnie sprawdzić. Za to można sobie sprawdzać klimatronikiem tak jak napisałem, przełączać z 16 na 16.5 stopnia i odwrotnie i wtedy mamy pewność czy to podgrzewacz.

U mnie obroty stoją twardo albo 1tysiac albo niżej normalnie koło 800 jak już ciepły. Podgrzewacz wyłącza się chyba koło 55 stopni płynu chłodzącego.

szukam
Opublikowano
Czy zawsze zalaczenie podgrzewacza powoduje wzrost obrotów ?wydaje mi się, że u mnie czy zimny silnik czy rozgrzany to obrotya są takie same, jak sprawdzic czy podgrzewacz dziala ?obroty nie falują, u mnie na zimnym silniku nigdy nie osiągają 1000, raczej coś ok 750. Jutro sprawdzę jeszcze raz to z klimatronikiem na 16 i na wyższej temperaturze. Tylko, ze odpalam na temperaturze 19 stopni i obroty nie sa wysokie, jakis inny praktyczny sposób sprawdzenia, np.czy robi się gorący ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja w moim automacie mam tak. Temperatura ustawiona na 19 stopni. Obroty są tak koło 750 i ani się nie podnoszą ani nie opadają. Podgrzewacz jest gorący jak się ręka dotknie. Jak dochodzi tak do temperatury wyłączenia podgrzewacza, to zaczyna się lekkie falowanie. Na obrotomierzu jest to ledwo zauważalne, bardziej po dzwięku to czuć. Pofaluje tak z minutę max i potem jest ok. Myślałem ze to jest źle, więc latem rozebrałem ten podgrzewacz i okazało się że nie ma takiej kaszany jak u większości na zdjęciach (popalone tranzystory). Mój wygląda w środku jak z fabryki. Nic nie jest zwarte. Także już sam nie wiem czy coś mu jest czy nie. Tempertaure łapie bardzo szybko, tylko to falowanie leciutkie trochę mnie zastanawia. Też tak macie, czy coś jest u mnie źle?
Opublikowano
ja nie jestem pewien ale czy obroty nie wzrastaja dopiero jak temperatura na zewnatrz jest ponizej 3 stopni?
nic tak nie odpreza jak minuta dla weza
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie no to wiadomo ze widac to dopiero teraz, latem nie wysrepuje. I na pewno ma to związek z pogrzewaczem bo jak tam na 16 stopni to jest spokój.
Opublikowano
Cenę spr sobie w realoem, uwalony podgrzewacz jest naprawia-lny. Roger-Nysa go naprawia bądź naprawiał....
http://i.imgur.com/TJRt6Lp.jpg?1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wymiana prosta. Płynu prawie nic nie wyleci bo podgrzewacz jest wysoko. Kilka śrubek i gotowe. Jak chcesz go gdzies wysłać lub wyjąć zeby obejrzeć to możesz go zastąpić np rurką miedzianą lub czymś innym co wytrzyma ciśnienie i temperature. A sam podgrzewacz drogi jak ja pierdziele.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
U mnie w 330 d jest tak że jak auto się nie nagrzeje to obroty zmieniają się na 5 s jest około 900 a potem znowu na kilka sekund jest normanie. Tak powinno być?
Opublikowano
to znaczy że coś nie tak z podgrzewaczem który się włącza mimo ciepłego silnika. Ewentualnie coś z wtryskami bo one też mogą powodować bujanie obrotów ale to wtedy bardziej szarpie obrotami cały czas niż je zmienia.
szukam
  • 5 tygodni później...
Opublikowano
a mi obroty falują...jak wyłączę całkiem nawiew to już nie...podgrzewacz grzeje przy włączonym nawiewie...co może być przyczyną? czy jak grzeje to mimo tego może być z nim coś nie tak?