Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam problem z kratą zamontowaną przez BMW, 2 tygodniach zorientowałem się że tylne siedzenia się nie domykają na zaczepach co może mieć poważny wpływ na bezpieczeństwo osób siedzących na tylnej kanapie.

Kraty wykonywane i montowane są przez firmę Altman. Będąc w salonie BMW Bawaria Motors w Katowicach znalazłem kolejny egzemplarz z podobną kratą i tą samą usterką.

Sprawę zgłosiłem do BMW Polska i czekam na rozstrzygnięcie reklamacji. Bez względu na jej finał chciałem przestrzec innych użytkowników BMW o takiej możliwej usterce gdyż BMW o tym fakcie nie informuje samo z siebie.

Swoją drogą to jakaś paranoja że BMW nie potrafi dobrać odpowiedniej firmy do montażu kratek, w aucie za 370 K. nie powinny takie sytuacje mieć miejsca.

Ciekaw jestem Waszych opinii w tym temacie. Czego według Was powinienem żądać od BMW?

Opublikowano

eh... powstało już kilka tematów na temat kratki, może Moderator by to jakoś połączył np. w tym temacie...

Tak jak pisałem gdzieś w innym temacie - domknięcie tylnych siedzeń powoduje obcieranie o skórę, która szybko się zniszczy i do tego powoduje trzeszczenie.

Jak pisałem w jeszcze innym temacie - najpierw powalczmy każdy u swojego dealera, jak to nie przyniesie rezultatu to wystąpimy z roszczeniem do BMW Polska

Opublikowano
Witam,

mam problem z kratą zamontowaną przez BMW, 2 tygodniach zorientowałem się że tylne siedzenia się nie domykają na zaczepach co może mieć poważny wpływ na bezpieczeństwo osób siedzących na tylnej kanapie.

Czy ten problem dotyczy kazdej X6 z kratką?

Opublikowano
A ja czekam na odbiór X6 już drugi tydzień bo podobno mają problem z kratkami.Pytanie czy nie mają ich,a może już coś się ruszyło odnośnie tych kratek co są żle spasowane ?Oby.Może ktoś z kolegów już coś słyszał co by BMW Polska zainteresowała się tym tematem.Pozdrawiam.
Opublikowano

Witam,

dzisiaj rano oddałem moją x6 z problemem który opisałem na początku posta, odebrałem wieczorem i jak na razie problem zniknął. Krata została wymontowana i zamontowana na nowo. Tylne fotele zamykają się bez oporu. Problem skrzypiącego fotela pasażera też usunięty.

Zrobiłem ostrą interwencję w BMW Polska włączając w to nawet TVN Turbo, o czym poinformowałem BMW. Może coś zrobili ogólnie w temacie.

Opublikowano
Czyli jednak można - brawo ! Jak odkopię i odkuję dojazd do garażu i X6 to też pojadę na zrobienie porządku z kratką
  • Członkowie klubu
Opublikowano
eh... powstało już kilka tematów na temat kratki, może Moderator by to jakoś połączył np. w tym temacie...

podeślij, skleję ;)

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Odebrałem i problem żle spasowanej kraty istnieje. Niestety.Odebrałem w innym mieście i teraz pewno znowu będę musiał tam jechać bo jak znam życie to miejscowy dealer nie będzie chciał się tym zająć.Może ktoś miał taki przypadek?
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Nie, kupił w miejscu zamieszkania samochód z kratką - na firmę, którą ma w Polsce i teraz "trzęsie gaciami". Pisaliśmy o tym, że to duże ryzyko i nie warto dla tych kilku tyś jewro.
Opublikowano
....ta kratka to pasuje do tego auta jak np felgi 15,ale co kraj to obyczaj,podejrzewam że nie długo u nas w kraju będzie mozna nabyć Astona Martina,Ferrari a juz na pewno Porsche Panamera z kratką :cool2:
(*pozdrawiam*)
Opublikowano
....ta kratka to pasuje do tego auta jak np felgi 15,ale co kraj to obyczaj,podejrzewam że nie długo u nas w kraju będzie mozna nabyć Astona Martina,Ferrari a juz na pewno Porsche Panamera z kratką :cool2:

Zgadzam się całkowicie :norty: Kratka w takim samochodzie pasuje jak "pięść do nosa" albo ogromna naklejka na tylnej szybie typu "Pioneer" lub "Alpina"

Opublikowano

Akurat w X6 kratka jest tak mała, że wygląda jakby tak miała być - przyjrzyjcie się, a potem oceniajcie. Jakoś nie znam ludzi, którzy mając możliwość nie zapłacenia fiskusowi 22% wartości auta wybiorą wersję bez kratki :twisted:

Jeśli miałbyś możliwość kupienia w cenie 320 - 530 z kratką to co byś wybrał ?? Wybaczcie ale nie rozmiem Waszego ataku na kratki. To, że w Polsce przepisy są idiotyczne i trzeba te kratki montować to przecież nie nasza wina i nie montuemy ich bo nam się podobają...

Opublikowano
Akurat w X6 kratka jest tak mała, że wygląda jakby tak miała być - przyjrzyjcie się, a potem oceniajcie. Jakoś nie znam ludzi, którzy mając możliwość nie zapłacenia fiskusowi 22% wartości auta wybiorą wersję bez kratki :twisted:

Jeśli miałbyś możliwość kupienia w cenie 320 - 530 z kratką to co byś wybrał ?? Wybaczcie ale nie rozmiem Waszego ataku na kratki. To, że w Polsce przepisy są idiotyczne i trzeba te kratki montować to przecież nie nasza wina i nie montuemy ich bo nam się podobają...

Oczywiście że masz rację, ja nie neguję ludzi kupujących taniej skoro jest taka możliwość. Nie podoba mi się tylko jak naprawde fejne samochody z najwyższej półki (np. X6) mają zamontowane kratki i udają ciężarówki. To mniej więcej odzwierciedla jak ogromną fikcją jest prawo w naszym kraju. Pozdrawiam wszystkich "kratkowców" :)

Opublikowano

Chodziło mi o to że jak odliczysz pełny Vat to zwracasz na siebie uwagę Urzędu Skarbowego :D

A jeśli chodzi o te homologacje to prawda jest taka że to auto wyszło z fabryki z homologacją osobową i w Polsce zmienił ją importer pod polskie przepisy :idea: ale auto nadal nie spełnia Vat2 więc w przyszłości może być problem z tym vatem

W całej europie nie ma aut ciężarowych typu X5 ,X6 z pięcioma fotelami takie auto żeby mieć status ciężarowego musi mieć dwa fotel ( min. 50% przestrzeni ładunkowej) jedynie w Belgii w roku 2005/2006 zdarzały się takie auta

Opublikowano
Uchol! W naszym kraju kratkę można wsadzić nawet do Mercedesa R z siedmioma fotelami to co za problem do X6tki :roll: Ciekawa ta Polska...
Opublikowano
podejrzewam że nie długo u nas w kraju będzie mozna nabyć Astona Martina,Ferrari a juz na pewno Porsche Panamera z kratką :cool2:

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C11267404

Chodziło mi o to że jak odliczysz pełny Vat to zwracasz na siebie uwagę Urzędu Skarbowego :D

Uwagę urzędu skarbowego zwrócę wtedy gdy wystąpię o zwrot VATu, natomiast jeśli nie zapłacę go przez jakiś czas to żaden problem, chyba każda firma ma od czasu do czasu większy zakup i nie płaci VAT przez jakiś czas.

Kratka w takim samochodzie pasuje jak "pięść do nosa" albo ogromna naklejka na tylnej szybie typu "Pioneer" lub "Alpina"

A jak wygląda w Audi A5 sportsback ?

Opublikowano

Kolego ja cie zupełnie rozumiem,i skoro Państwo daje możliwośc odliczenia VAT to dlaczego z niej nie skorzystać,mi chodzi o to że to wy macie problem z tymi kratkami i troche szkoda że kupując wymażone auto coś tak błachego może odbić sie na komforcie oraz przyjemnosci (niewątpliwie :D )jazdy, o czasie spędzonym na zaradzeniu tego śmiesznego aczkolwiek denerwującego szczegółu nie wspomne.

Co do tego czy kupił bym 530 z kratka w cenie 320 to bym nie kupił z prostej przyczyny,po prostu nie stać mnie na BMW serii 5(czy z kratka czy bez kratki,kupie jak będzie mnie stac na zakup z kratka lub bez kratki)bo doskonale wszyscy wiemy ze kupno AUTA to dopiero tak jakby pierwsza rata :D a reszte dokładamy w czasie eksploatacji samochodzika .

Tobie gratuluje takiego auta bo naprawde jest czego,nawet z tą KRATKĄ :wink:

(*pozdrawiam*)
Opublikowano
Koledzy sprawdzcie czy u was kratka nie blokuje mocowania tylnych siedzeń w zaczepach .... ostatnio w salonie to sprawdzałem i okazało się że każda X6 nie ma przymocowanych na stałe siedzeń i składają się one gdy ruszymy ręką. Po zwróceniu uwagi auta miały niezwłocznie trafić na serwis w celu poprawienia tej wady, ale jak widzę jeszcze nikt się tym nie zajął :duh:
Opublikowano

Nakatomii - kazdego stać na co innego - do dzisiaj uważam, że moim najpiękniejszym autem było E46 Coupe zakupione kiedyś kosztem bardzo wielu wyrzeczeń. Tobie życzę abyś jak najszybciej mógł sobie pozwolić na zakup auta marzeń i dziękuję za gratulacje w imieniu wszystkich co mają X6 ;)

Problem zamykania siedzeń u mnie już poprawili, nie mniej przed koncem gwarancji sprawdzę stan skór w miejscu ich styku z kratką.

Opublikowano

Cześć Wam,

Samochód dopiero co odebrany i ten sam problem - tj. tylne siedzenia nie domykają się na zaczepach przez kratę.

Widząc że pierwsze posty w tej sprawie są z początku stycznia naprawdę zadziwiające jest to że dalej tak auta wydają (pewnie od tego czasu zostało wydanych kilkaset aut). Pomijam kwestię hałasu ale przede wszystkim bezpieczeństwo na tylnych siedzeniach.

Nie będę się wypowiadał w sprawach prawnych (nie jestem prawnikiem) ale mogę sobie wyobrazić roszczenia odszkodowawcze w razie wypadku (samochody nie powinny zostać wydane z możliwością przewozu 4 osób) ale wolę tego nie sprawdzać :)

Tak naprawdę jest to winna dilerów i świadczy tylko o tym, że za dużo aut tej marki się sprzedaje (to super) ale tym samym jakość obsługi u dilerów spada (widać to chociaż po serwisie mimo tych upier.... telefonów). Po prostu wystarczyłoby znowu zwiększyć ilość dilerów tak aby rzeczywiście pojawiła się znowu jakaś konkurencja między nimi jak było.

Opublikowano
Cześć Wam,

Samochód dopiero co odebrany i ten sam problem - tj. tylne siedzenia nie domykają się na zaczepach przez kratę.

Widząc że pierwsze posty w tej sprawie są z początku stycznia naprawdę zadziwiające jest to że dalej tak auta wydają (pewnie od tego czasu zostało wydanych kilkaset aut). Pomijam kwestię hałasu ale przede wszystkim bezpieczeństwo na tylnych siedzeniach.

Nie będę się wypowiadał w sprawach prawnych (nie jestem prawnikiem) ale mogę sobie wyobrazić roszczenia odszkodowawcze w razie wypadku (samochody nie powinny zostać wydane z możliwością przewozu 4 osób) ale wolę tego nie sprawdzać :)

Tak naprawdę jest to winna dilerów i świadczy tylko o tym, że za dużo aut tej marki się sprzedaje (to super) ale tym samym jakość obsługi u dilerów spada (widać to chociaż po serwisie mimo tych upier.... telefonów). Po prostu wystarczyłoby znowu zwiększyć ilość dilerów tak aby rzeczywiście pojawiła się znowu jakaś konkurencja między nimi jak było.

Kolego daj znać czy ASO usunęło problem gdy tylko im to zgłosisz ...