Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może ktos miał z czyms takim stycznośc ?? Byłem w pewnym nieautoryzowanym serwisie BMW, gadka szmatka i dowiedziałem sie ze jest cos takiego jak własnie dobrowolna gwarancja bmw na auta do 3 lat (fabryczna gwarancja 2 lata). Obejmuje ona główne podzespoły tj silnik, sprzegło, skrzynia itd. podobno w razie awari serwis bieże na siebie koszty czesci a my płacimy za robociznę. Gdy spytałem pana a co w przypadku aut sprowadzonych odparł ze wtedy koszty refunduje serwis z Niemiec gdzie auto było serwisowane lub BMW Polska.

Ktos cos wie ?? Auto w marcu bedzie miało 3 lata wiec jak cos trzeba sie spieszyc :mrgreen:

Opublikowano

Nie liczyłbym na to szczerze mówiąc. Jeśli auto kupiłes w Polsce w salonie jako nowe albo z ich programu używek i auto u nich jest regularnie serwisowane od początku to w przypadku jesli coś sie wydarzy jakoś niedługo po zakończeniu gwarancji to jest szansa na pokrycie kosztów lub ich częsci przez BMW Polska, raczej nie przez konkretnego dilera. Chyba, ze diler sprzedaje ze swoją własną gwarancją, która obowiązuje w jego serwisie ale z tym sie nie spotkałem jeszcze. Generalnie chodzi o auta nowe, którym niedawno mineły 2 lata.

W przypadku aut sprowadzonych to zapomnij, europejska garancja, która obowiazuje w krajach starej uni nie obowiązuje w Polsce. Czyli Polska nie jest w Europie. Kupując auto mogłem skorzystać z tej gwarancji obowiazującej na terenie całej Europy ale z racji tego, ze u nas nie obowiazuje to zrezygnowałem z tego i dostałem odpowieni upust. Moim zdaniem nie ma szansy na dokonanie naprawy w Polsce i przerzucenie kosztów na niemców. Chyba, ze auto ma gwarancje producenta ale jak dokładnie to działa to nie wiem.

Znajomemu, który sprowadził sobie A6 z Niemiec jeszcze na gwarancji uznali gwarancje w Polsce ale z wieloma wyłączeniami.

Jednym słowem, jeśli potrafisz liczyć to licz na siebie

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano

Tak jak pisałem, dowiedziałem sie tego od ludzi którzy jeszcze jakis czas temu pracowali w ASO. Ile w tym prawdy nie wiem dlatego rzuciłem temat.

Swoja drogą głupia Kia daje 5 lat gwarancji, mogli by sie te Niemcy cos postarac i chociaż na 3 lata wydłuzyć.

Opublikowano
kia to produkty innej klasy, inna troche technologia, inne wyposażenie itd. Właśnie dzięki temu żeby mieć jakiś plus dają dłuższa gwarancje. Choć z tego co mi wiadomo to gwarancja kia nie jest taka rózowa, ponoć jest sporo obostrzeń.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
Od tego roku na niektóre modele KIA gwarancja jest 7 lat pod warunkiem regularnego serwisowania :D
Opublikowano

A, że żyjemy w Polsce to jest tak jak jest.

;)

Z resztą.. widać po rozbieżności cen części i usług w różnych ASO w PL.