Skocz do zawartości

Czyszczenie układu paliwowego

radek1986

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
To samo kupisz w każdym sklepie z częściami tylko że za 15zeta.Czy to coś daje-ja osobiście nie poczułem różnicy.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

Siemka,ja testowałem taki środek,tyle ze w czarnej butelce ( STP ''formuła do czyszczenia wtryskiwaczy'' dostępne na stacjach,marketach,czy tez sklepach motoryzacyjnych koszt 20 zł ) W moim wypadku pomogło w 100 % - tach Efekty były widoczne od razu.Polecam

Ja już w 4tym samochodzie to stosuje i jak zawsze poprawa jest.Czyści świetnie układ a w szczególności wtryski,pompę paliwa,ale filtra już nie wyczyści :norty:
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif

@ DjAquaz o jakim środku mówisz ? Te za 10 - 20 zł z supermarketu czy te co linka na allegro podałem ? :)

Czyli najlepiej zastosować 2 ? od wtryskiwaczy i od układu paliwowego ? :)

Są jeszcze jakieś godne polecenia ? :)

I czy to może mieć jakiś negatywny wpływ na samochodzik ? :)

Pozdrawiam,

Radek

Znajomy w Oplu Kadtt miał nie równą prace silnika coś jak wypadanie zapłonów, objaw był taki że silnik pracował równo lecz co jakiś czas co 2s lub co 5s miał potonięcia. Długo tak jeździł ale postanowił taki defekt usunąć. Mechanik zaproponował mu aby wymienił świece , przewody WN, ale nie pomogło. Wymienił cewkę, kopułkę rozdzielacza i też nic. Zmienił sondę lambda i poprawa była znacząca ale nie do końca. Uszczelnił na nowo cały dolot. Zmienił pompę paliwa i wymienił wszystkie filtry i dalej nic.

Mechanicy postawili diagnozę że prawdopodobnie zawory się zawieszają lub nie mają już dobrej szczelności czyli przyczyna jest mechaniczna.

Zaproponowałem aby kolega zaraz przed tankowaniem wlał całą buteleczkę środka czyszczącego wtryski, był to środek firmy STP. Przejechaliśmy kilka kilometrów zatrzymaliśmy się i sprawdzamy kulturę pracy silnika i SZOK, silnik pracował bardzo równo, żadnego potknięcia nic, do tej pory jest dobrze.

Portfel został niepotrzebnie mocno odchudzony a wystarczyło na samym początku wydać ok 25zł na środek czyszczący.

@ DjAquaz o jakim środku mówisz ? Te za 10 - 20 zł z supermarketu czy te co linka na allegro podałem ? :)

Czyli najlepiej zastosować 2 ? od wtryskiwaczy i od układu paliwowego ? :)

Są jeszcze jakieś godne polecenia ? :)

I czy to może mieć jakiś negatywny wpływ na samochodzik ? :)

Pozdrawiam,

Radek

Można stosować dwa lub więcej ale nie wszystkie naraz.

Na jedno tankowanie użyj jednego specyfiku. Wyjeździsz paliwo to zalejesz inny specyfik itd.

Przedawkowanie nie szkodzi.

Dodam że kiedyś taki środek STP rozlał mi się na gumowy chodniczek, nie starłem z lenistwa i po kilku dniach gumę wybrzuszyło w górę na 2 cm.

Zbyt częste stosowanie raczej nie jest wskazane.

Z tego co pamiętam STP zalecają aby ponownie wlać specyfik ale po przejechaniu 5 tyś km.

Zresztą na każdym specyfiku jest instrukcja obsługi.

Spoko..jeśli mówicie ze pomaga i nie szkodzi to również spróbuje..

A od czego kupić ? Od wtrysków od układu paliwowego i co jeszcze ?

I w jakiej kolejności użyć najlepiej i najrozsądniej?

I Jeszcze jedno pytanie, Czy mógłbym teraz użyć je ? czy lepiej przy wymiana oleju i filtrów ? Taką operacje zawsze robię w okolicach maja, czerwca :) Lepiej poczekać czy walić teraz ?

Widzę, że koszty tych preparatów nie są duże, ale nie jestem pewny czy to przyniesie spodziewane efekty.. jak myślicie ?

Ze tak sie zapytam jeszcze... podobno też czyszczą układ te super bęzyny.. Verva lub np Ultimate :)

To prawda ? :D

I druga sprawa, słyszałem ze 98 wogule nie są zalecane do starszych samochodów z dużym przebiegów ?

Jak to wyglonda naprawde... ??

tak naprawdę to ta 98 trzyma dobre 95 oktanów

takie są realia na naszych złodziejskich stacjach

Wg instrukcji w moim wypadku było żeby pół butelki wlać na połowe zbiornika,ale ja se wlałem na 15 l całą zawartość . MOże i nierozsądnie ale poprawa nieziemska.Większe stężenie lepszy skutek choć wiem że nie zawsze :mrgreen:
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif

No wlałem ten do wtrysków i zobaczymy.. :)

A powiedzcie mi jedna rzecz.. Co jest z tym preparatem do czyszczenia całego układu paliwowego ?

Nie wiecie może ?

U mnie w żadnym sklepie nie ma tego preparatu i nawet na allegro nie ma.. wycofali to ?

Wiecie coś ? ;)

Siemka,ja testowałem taki środek,tyle ze w czarnej butelce ( STP ''formuła do czyszczenia wtryskiwaczy'' dostępne na stacjach,marketach,czy tez sklepach motoryzacyjnych koszt 20 zł ) W moim wypadku pomogło w 100 % - tach Efekty były widoczne od razu.Polecam

Drogi towarzyszu morze jednak ceramizer polecam