Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy ktoś wie kiedy uruchamiają się spryskiwacze lamp? Czy działają one za każdym razem użycia spryskiwaczy szyby, czy co któreś psikanie szyby, czy też powinny działać tylko po dłuższym użyciu spryskiwaczy szyby?
Opublikowano
W e39 wczesniej w e38 miałem tak ze działały co 3 ci cykl uruchamiania pompy spryskiwacza i tylko kiedy światła były załączone wiec mysle ze tu bedzie podobnie
Octavia 1,9TDI 110KM 2002r kombi max opcja L&K sprzedam
Opublikowano
U mnie w e91 podobnie jak kolega wcześniej napisał, tylko gdy lampy są włączone i w odpowiednich odstępach czasu podczas spryskiwania przedniej szyby. Nie wiem czy są to równe odstępy, nie chodzi może równo o cykl-ile razy kliknąłeś sprysk, ale pewnie też ile czasu pryskasz, tak czy siak co jakiś czas.
Opublikowano

Odpowiedź na pytanie w temacie: Spryskiwacz lamp działa co 5-te włączenie spryskiwaczy na szybę. Chyba, żę zgasisz silnik i ponownie uruchomisz po czym włączysz spryskiwanie szyb.

Oczywiście kiedy światła są włączone ;)

Pzdr.

Opublikowano
Że co? Nigdy nie liczyłem "co piąte, co dziesiąte", ale wydaje mi się, że można wymusić spryskanie lamp od razu, za pierwszym razem, trzeba tylko dłużej przytrzymać dźwignię. Jutro sprawdzę, ale tak mi się wydaje ;).
Opublikowano
ja sprawdzałem u siebie kiedyś i nie można tego wymusić, u mnie dzieje się to co 5 cykli. Jak mam włączone światła na auto i jest jasno w dzień i światła wtedy świecą w trybie dziennym to spryskiwacze się nie załączają.

pozdrawiam

Krzysiek

Sprzedam do E90 pre lift:

1. Pasek wielorowkowy do benzyniaków N52

2. Lampy komplet ori tył, używane w bdb stanie

Opublikowano
Że co? Nigdy nie liczyłem "co piąte, co dziesiąte", ale wydaje mi się, że można wymusić spryskanie lamp od razu, za pierwszym razem, trzeba tylko dłużej przytrzymać dźwignię. Jutro sprawdzę, ale tak mi się wydaje ;).

Tak samo jest w e46, co 5-te :)

Opublikowano
Nigdy nie liczyłem i nie sprawdzałem co które psiknięcie na szybe działają spryskiwacze lamp. Zarówno kiedy jeździłem E39 jak i teraz mam zasade, ze zużywam bardzo mało płynu do spryskiwaczy. Po prostu na szybe psikam bardzo krótkimi kilkoma psiknięciami a lampy spryskuje rzadko. Nie sprawdzałem tego ale wydaje mi sie, ze można wymusić spryskiwanie reflektorów przez dłuższe przytrzymanie dzwigni.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak samo jest w e46, co 5-te :)

W E46 spryska za pierwszym razem po odpaleniu auta z włączonymi światłami a potem co 5-te spryskanie. Ale może w E90 poprawili "inteligencję" systemu. A nie można po prostu zajrzeć do instrukcji?

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
No właśnie w instrukcji napisane jest "jeśli włączone są światła samochodu, w odpowiednich odstępach oczyszczane są równocześnie reflektory" także co się kryje pod "odpowiednim odstępem" nie wiadomo. Wiem na pewno, że wymusić u mnie się nie da. Sprawdzałem całkiem nie dawno kiedy chciałem zobaczyć gdzie ulatuje płyn bo znikał błyskawicznie, chciałem aby popracowały dysze i pryskałem na szybe. Po dłuższym przytrzymaniu nic się nie działo, więc wymusić nie mogłem.
Opublikowano

Dokładnie tak jak napisałeś, sprawdzałem w instrukcji i jest to opisane w mało wyrazisty sposób.

Wymusić się nie da.

Co 5-ty raz. Piszę po raz kolejny. Bo raczej nie ma 'inteligentnej' funkcji, że pompki działały by w inny sposób, np. od ilości syfu na lampach.

Jak masz światła wyłączone - działa tylko spryskiwanie szyby

Jak masz światła włączone - działa szyba i co 5 te spryskanie idzie na lampy

Ewentualnie zawsze można użyć dźwigi w taki sposób, że lekko ruszyć, wtedy poleci odrobina płynu na szybę :D ale takich operacji trzeba wykonać kilka, żeby coś widzieć :D

Ja na płynie nie oszczędzam, zużywam tyle ile potrzebuję, żeby mieś odpowiednią widoczność.

Pzdr.

Opublikowano
Jak masz światła włączone - działa szyba i co 5 te spryskanie idzie na lampy

Światła włączone non-stop podczas jazdy.

A propos tego delikatnego spryskania szyby, to może o to właśnie chodzi... jak "psikniesz" delikatnie to nie ma, że co piąte, bo ja właśnie tak często robię, szczególnie, gdy auto jest tylko troszkę brudne. Co innego w trasie np. przy błocie pośniegowym.

Co do wymuszenia spryskania reflektorów, to jestem na 99,99% pewien, że u mnie się da ;).

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Nie chciałem zakładać nowego tematu, może mi tutaj coś podpowiecie. Ile idzie Wam płynu od spryskiwaczy, wiadomo jaka jest pogoda, na ile mniej-więcej go wystarcza?

Wydaje mi się, że mam gdzieś wyciek, na drodze od Poznania do Wwy zużyłem chyba ponad 3 baniaki 5 litrowe, rozumiem xenon i te sprawy, ale to mnie przeraziło, pewnie nawet byłbym w stanie uwierzyć, że aż tyle, gdybym nie oszczędzał i ciśnienie byłoby na przednią szybę takie jak być powinno, a to ledwo mi czasem sika na 1/3 szyby:) No więc do garażu, psikanie i obserwowanie, wiadomo, że swoje pod spód auta musi zlecieć to co wylewane jest na szybę, no i tyle, zostają kałuże, ciężko mi stwierdzić czy duże czy nie, trochę przy testach tego wylałem. Czytałem w wątku o wadach e91 o wymianie dyszy spryskiwacza, o jej wycieku itd, ale nic takiego nie zaobserwowałem, na tylnią psika pięknie, xenon też, ale szyba z przodu to koszmar, wiecie może gdzie zajrzeć, co sprawdzić? Nie mam kanału/podnośnika etc. więc chciałem najprostrzym sposobem sprawdzić co i jak. Niestety nie mam już pomysłu.

Czy kogoś to może spotkało? jakieś rady poza "jedź do warsztatu" ?;)

Opublikowano

U mnie jest podobnie nawet przy oszczędnym trybie zużywam około 5 l na około 300 km i z tyłu niemam wycieraczki ,wycieków też nie zauważyłem :mad2:

ale to jest wina xenonów tam idzie około 70% płynu.

Opublikowano
lampy spryskuje baaaardzo rzadko, czasem tylko kilka razy w miesiacu. Na szybe psikam krótkimi czestymi psiknięciami, płynu nie idzie na prawde duzo. Dolewam baniak raz na miesiac.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
Dzięki za odpowiedzi. To, że idzie tyle tego płynu to ja bym zrozumiał, bo bym właśnie stosował tą metodę jak Ty, krótkie psiknięcia, ale nie mogę, mam uwaloną szybę i muszę ją umyć, ciśnienie jest tak małe, że muszę kitować więcej tego płynu. Po prostu nie mogę dobrze umyć szyby, to jest tragedia, tył i lampa mega ciśnienie a na szybe ledwo leci, ze 20cm, może coś z pompą/pompami, nie wiem. Muszę to sprawdzić.
Opublikowano

Ja wczoraj zalałem koncentrat Shella rozcięczony z wodą 1:1 powinien wytrzymac do -15 a dzisiaj u mnie było -11 i spryskiwacze nie działają

niewiem czy zamarzły czy jakaś awaria bo nie słychać żeby pompka pracowała :evil:

Opublikowano
Witam.

...Wydaje mi się, że mam gdzieś wyciek, na drodze od Poznania do Wwy zużyłem chyba ponad 3 baniaki 5 litrowe, rozumiem xenon i te sprawy...

..... więc chciałem najprostrzym sposobem sprawdzić co i jak. Niestety nie mam już pomysłu.

Czy kogoś to może spotkało? jakieś rady poza "jedź do warsztatu" ?;)

Skrec maksymalnie kola, odkrec nadkole (chyba 4 sruby), odchyl nadkole (wygina sie jest z tworzywa termoplastycznego), zapal mocna laterke, zobacz jak ida przewody do spryskiwaczy, przetrzyj sucha szamtka przewody, poczekaj ~5 minut, zobacz pod swiatlem czy nie skrapla sie plyn...cisnienie w ukladzie jest duze, wiec jezeli dysze sa zepsute zobaczysz po kilku minutach, ze zbiera sie na rurkach plyn... zeby to sprawdzic to w baniakau musi byc min 1/3 plynu, ponizej cisnienie ukladu spada i jezeli dysza tylko "popuszcza" to mozesz nie zobaczyc wycieku...pozdr

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

• 11 lat później...