Skocz do zawartości

320d hamulce "wycie" przy hamowaniu, przegrzewanie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Od niedawna mam zjawisko ostrego halasu przy mocniejszym hamowaniu (np. 2/3siły z powiedzmy 160 do 100, to jz bardzo glosno sie robi przy tych 100kmph).

Nie ma efektu "bicia" na kierownicy a jedynie to "wycie". |Odpuszczam hamulec i cisza.

Przeprzewaja sie hamulce?

Tarcze+klocki textar z przebiegiem ok 15-20kkm.

Plyn ham. na dobrym poziomie.

Klocki sie koncza? tylko ze nie ma kontrolki? Poprzednio byla kontrolka a pomimo ze byla to nei bylo takiego efektu przy hamowaniu.

Na oko to niewiele ale jeszcze troche okladziny zostalo.

Popraw temat!!!!!!- Moderator

Edytowane przez sampek

pozdrawiam

michal

Opublikowano

zaraz jade na warsztat.

Bo co teoretycznie moze byc przyczyna przegrzewania/wycia/ sie ukladu ham (przy normalnych warunkach) ?

pozdrawiam

michal

Opublikowano

Za cienki materiał cierny - czyli koniec klocka. Możesz mieć też rant na tarczy , który przy małej ilości materiału na klocku, dotyka już blachy klocka.

Mi każde kocki starczają na 20tkm. Duża masa auta, automat....

QUATTRO

Diesel ? No thanks....

Opublikowano
witam panowie, chcialem sie wtracic otoz nie wiem jak wy jezdzicie ze klockow starcza wam na ok 20 tys. km, jest to smieszne co tu piszecie!!! sam mam automat wiec czesciej sie hamuje od kupna auta minelo 6 miesiecy zrobilem 18 tys km i mam 3/4 klockow.
Opublikowano
witam panowie, chcialem sie wtracic otoz nie wiem jak wy jezdzicie ze klockow starcza wam na ok 20 tys. km, jest to smieszne co tu piszecie!!! sam mam automat wiec czesciej sie hamuje od kupna auta minelo 6 miesiecy zrobilem 18 tys km i mam 3/4 klockow.

kolego textar jest miekkim klockiem i starcza na ok 20tkm wiem bo jeżdze na nich 80% miasto kup textary to zobaczysz dodam ze chodzi o przod

Opublikowano

kolego textar jest miekkim klockiem i starcza na ok 20tkm wiem bo jeżdze na nich 80% miasto kup textary to zobaczysz dodam ze chodzi o przod

wiec nierozumiem dlaczego kupujesz textary ja tez jezdze 80% po miescie i mam ate i klocka sporo

Opublikowano
Koledzy podpowiedzcie bo nie pamietam. Czujniki mozna podlaczyc stare czy trzeba dokupic nowe razem z nowymi klockami?

pozdrawiam

michal

Opublikowano
Koledzy podpowiedzcie bo nie pamietam. Czujniki mozna podlaczyc stare czy trzeba dokupic nowe razem z nowymi klockami?

czujniki wymieniamy na nowe przy kazdej wymianie , dokupujemy je oddzielnie

Opublikowano

dzieki za potwierdzenie.

Dokladnie z textarami tak jest. Tez je kupuje po raz kolejny bo pomimo, ze jak widac na tyle szybko sie zuzywaja ze az sie tego nie spodziewalem (a moze raczej nie zauwazylem jak mi 20kkm przelecialo ), to wole tak niz jakies "wieczne" klocki co slabo hamuja. Jak klocek sie zuzywa i czarna felga to widac ze dziala :)

ps. a i czujnik sie dzis zapalil :)

pozdrawiam

michal

Opublikowano
dzieki za potwierdzenie.

Dokladnie z textarami tak jest. Tez je kupuje po raz kolejny bo pomimo, ze jak widac na tyle szybko sie zuzywaja ze az sie tego nie spodziewalem (a moze raczej nie zauwazylem jak mi 20kkm przelecialo ), to wole tak niz jakies "wieczne" klocki co slabo hamuja. Jak klocek sie zuzywa i czarna felga to widac ze dziala :)

ps. a i czujnik sie dzis zapalil :)

sprawdz także grubosc tarcz hamulcowych

Opublikowano

Witać,

sprawdź te tarcze i klocki, jak będą dobre, to zobacz jeszcze opony, miałem taki przypadek z kompletem zimówek, jak trafiłem na tą "felerną" na przód to wyło przy hamowaniu. objawiało to się wyciem z około 150 do 100. Ale wszystko należy sprawdzić. powodzenia