Skocz do zawartości

Jakie klocki i tarcze hamulcowe

multilab

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście ze możesz przecież to twoje auto :)

• Zasłużeni forumowicze

To akurat wiem... Pytanie czy takie działanie nie wpłynie negatywnie na nowe tarcze...

Wszystko zależy od stanu tarczy z która te klocki współpracowały... Jeżeli powierzchnia była wyoblona to klocki również mimo małego zużycia będą dopasowane do kształtu starej tarczy i powierzchnia styku z nową tarcza nie będzie prawidłowa.. Możesz klocki wyrównać przed montażem... Osobiście nie zakładałem tak jeszcze.. Zazwyczaj na używana tarcze nowe klocki ale wtedy zawsze przetaczam tarcze przed montażem nowych klocków daje to idealna rownoleglosc tarczy do klocka natomiast toczenie musi być trzech płaszczyzn z jednego zamocowania.

Edytowane przez cypisek21

Textar bardzo rozsądne klocki

• Zasłużeni forumowicze
Jak gładkie to polecam jurid.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Jurid white oddam za darmo

• 5 tygodni później...
Ogólnie jak chcesz jakość podobną do oryginału to chyba największe prawdopodobieństwo masz kupując standardowe tarcze i klocki ATE, zwłaszcza że ta firma robi większość elementów układów hamulcowych dla BMW (zaciski, pompy, serwa itp)

Ja własnie zamówiłem tarcze Mikody GT, a klocki ATE bo na takich juz zjeździłem 2 komplety. Dam znać jak sprawują sie tarcze w stosunku do noname jaki miałem dotychczas po wymianie hamulcy na większe z 330d

BMW - Bayerische Motoren Werke

Moja E91 http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=313333 Dowpipe RM-Motors, Turbo Hybyrda TC-Turbo, Styling 159 Sparkling Graphite

Mialem mikody ... 2x reklamacja ... zwrot kasy... koniec przygody....teraz mam zimmerman.. pogiely na 0.1 mm po 5000km przetoczone teraz maja 30kkm i wszystko chodzi pieknie

Ate ceramik

mam założone tarcze ATE i muszę powiedzieć, że są po porstu do dupy! Tarcza po kilku tys. km pokrzywiona, przy lekkim hamowaniu bicie przenosi się na kierownice. Do tego klocki Jurid White - niesamowite GÓWNO. Hamulce ze skutecznością fiata 126p.

zestaw idzie do kosza...

zamówiłem Zinermann Sport + klocki Textar, mam nadzieje ze ten set będzie lepszy...

Klocki są różnej twardości kolega ma w F10 Ate Ceramic i momentalnie pogiął tarcze Zimmermanny. Wywalił te klocki choć były bardzo skuteczne i założył zwykłe ATE i tarcze znów Zimmermanny i od tamtej pory wszystko jest wporządku, poprostu twarde klocki szybciej krzywią tarcze niż miękkie, które są o wiele mniej skuteczne jak się nagrzeją

BMW - Bayerische Motoren Werke

Moja E91 http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=313333 Dowpipe RM-Motors, Turbo Hybyrda TC-Turbo, Styling 159 Sparkling Graphite

Mam do czynienia z tarczami Mikoda GT (nawiercane + nacinane) w zestawie z klockami Ferodo co prawda w peugeocie ale po kilkudziesięciu tysiącach nie mam uwag. Jedynie co może przeszkadzać to przy mocniejszym dłuższym hamowaniu słychać szum, ale to pewnie wina nacięć na tarczy oraz niemiłosiernie pylące klocki.

Tak jak kolega maras22 napisał na to że się pogieły tarcze, mogły mieć duży wpływ źle dobrane klocki. Ponadto zły montaż lub zła eksploatacja. Na ostatnim miejscu dopatrywałbym się przyczyny w samych tarczach. Warto się nad tym zastanowić żeby później nie wymieniać tarcz częściej niż wycieraczek.

• 2 tygodnie później...
Witam. Ja niestety posiadam komplet przód tył bosh. I jestem mega zawiedziony tarcze to totalna porażka już po miesiącu miałem delikatne bicie przy hamowaniu a z tygodnia na tydzień tylko gorzej.... stanowczo odradzam bo 3tys za komplet hamulców i taki gniot to porażka.... próbowałem reklamować ale bosh stwierdził ze to wina złego montażu, ale wszystko montowałem sam wiec wiem ze było zrobione poprawnie :mad2: (przy montażu zostało wszystko wyczyszczone, odtłuszczone i 3 razy sprawdzone) teraz poszukuje "idealnego zestawu"