Skocz do zawartości

Jakie klocki i tarcze hamulcowe

multilab

Rekomendowane odpowiedzi

Kup oryginalne tarcze i do tego klocki textar ate czy cos takiego ale przed montazem podjedz na sprawdzenie bicia piast jesli beda ok dopiero zaloz jak nie najpierw wymien piaste/piasty - byc moze one sa u CIebie przyczyna powracajacego problemu, drugi mozliwy powod to zakladanie zamiennikow - z tego co pisza forumowicze z tarczami przednimi poza ori bywaja problemy (nie mowie, ze u wszystkich).

A jakie masz tarcze?

tarcze ATE ,ale jaki model to nie mam pojecia ....musze je przez zime dojechac ,ale tak mysle glosno co moze byc powodem krzywienia . Po glebszej analizie zastanawiam sie ,ze wiekszosc zamiennikow tarcz to lipa . Rozne ceny i rodzaje . Jak jedziesz do Serwisu BWM zakladają ( tak sadzę ) jeden rodzaj tarcz po problemie chyba . Nikt nie pyta sie czy PAn/ Pani jezdzi wolnooo czy dynamicznie a moze zle zalozone a moze padalo ... no masakra

sprzedam E90 . 2007 r. 214 tys km . bezwypadkowa

http://images9.fotosik.pl/3382/17096446618ee79emc.jpghttp://images9.fotosik.pl/3382/f4b104e47553a614mc.jpghttp://images9.fotosik.pl/3382/52cc5e934e5d2209mc.jpg

Kamil

Kup oryginalne tarcze i do tego klocki textar ate czy cos takiego ale przed montazem podjedz na sprawdzenie bicia piast jesli beda ok dopiero zaloz jak nie najpierw wymien piaste/piasty - byc moze one sa u CIebie przyczyna powracajacego problemu, drugi mozliwy powod to zakladanie zamiennikow - z tego co pisza forumowicze z tarczami przednimi poza ori bywaja problemy (nie mowie, ze u wszystkich).

z tarczą z ASO też mialem problem, także nie jest to złote panaceum na wszystko

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Panowie, informacji jest tu multum,aż się pogubiłem... :duh:

prosze o jakieś sensowne info jakich tarcz i klocków używać na przód,jakich na tył,

gdy preferuje dynamiczną jazdę,może nie torową,ale zdecydowanie dużo bardziej

agresywną niż przeciętna...spora moc,sporo możliwości :mrgreen:

niechciał bym wydać na tarcze plus klocki wiecej niż 2500zł...i żeby może zbytnio

nie pyliły,bo te które mam zmieniaja całkowicie kolor moich felg :mad2:

ps.co myślicie o Black Diamond Combi...przynajmniej na przód?

Back to the roots...

Podepnę się pod temat, choć nie potrzebuję wymiany klocków i tarcz.

Mam takie pytanie, miałem wymienione kompletne hamulce przód+tył, wszystko na oryginalne w ASO, ok. 25tys.km temu. Dziwi mnie jedna rzecz, mianowicie kontrola hamulców z tyłu w I-drive pokazuje, że za 2500km będe miał do wymiany klocki. Sprawdzałem i mam jeszcze ponad połowę grubości nowego klocka... Pytania mam takie:

Czy mogę wymienić sam czujnik klocków, potem reset w kompie i na nowo będzie mi liczyć km do wymiany?

Czy jest możliwa wymiana czujnika klocków, bez demontażu klocków?

Czy mogę zrobić coś takiego, że odłączę obecny czujnik zużycia, powiedzmy na 30 minut, później go podłączę i zresetuję na kompie wymianę klocków? Nie posypią mi się błędy w aucie?

Z góry dzięki za odpowiedź!

Jeśli czujnik nie jest jeszcze przytarty, to możesz spróbować wykonać reset klocków. Je tego jeszcze nigdy nie próbowałem (bez wymiany czujnika), więc nie wiem jaki będzie efekt resetu. Możesz spróbować odłączyć czujnik z układu, ale czy to coś w ogóle zmieni to nie wiem, bo jest prawdopodobieństwo że po prostu nie uda się kasowanie i wyskoczy błąd, ale jeśli czujnik jest jeszcze nie ruszony (przytarty przez tarczę) to raczej powinno udać się kasowanie.

Ja po wymianie klocków po prostu nie wkładam czujników. Sam obserwuje zużycie i nie stresuje się, że zapali mi się komunikat gdy będzie jeszcze połowa klocków.

Wymiana czujnika bez demontażu klocków jest jak najbardziej możliwa.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

Sory top boy ,że Ci nie odpowiem bo nie wiem , a sam mam pytanie...

Ktoś wie czy tarcze na przód przypasują od modelu 335d (a w 335i są takie same tarcze jak w 335d?) do mojej 330d? mam na mysli felgi 17...

Właśnie EBC Red o które zapytał ra1406 są chwalone - to opinie zasłyszane. Na kolejny montaż jednak osobiście zaryzykuję.

Może ATE Caramic po rozgrzaniu mają większą ścieralność? Przy mojej jeździe (nie torowej), zdarzają mi się ostre dohamowania, ale między hamulce mają czas odpromieniować większość ciepła. Poczekamy zobaczymy, na razie ich zużycie nie sugeruje aby u mnie powtórzyła się taka historia.

EBC red stuff sa doskonalymi klockami (uzywane w Audi 340 KM) tylko trzeba przestrzegac sposob montazu co do joty oraz przejechac na spokojnie pierwsze 400 KM. Ludzie sie boja bo EBC kiedys wyprodukowala wadliwa serie Green stuff ale to byla... lata temu.

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Z ATE być może faktycznie tak jest - po prostu nie nadają się do agresywnej jazdy. Pod względem czystości byłem z nich zadowolony, faktycznie nie pyliły prawie w ogóle. Jak czyściłem felgi Iron Out'em to prawie w ogóle nie barwił na purporowo (tak reaguje w połączeniu z opiłkami hamulcowymi), natomiast tylne felgi (nie ATE) "broczyły krwią" nieziemsko, więc porównanie mam :-) No nic, szukam teraz albo EBC w dobrej cenie, albo wstawie Textary.

Tak dokladnie jest. ATe to znakomite klocki/tarcze to jazdy na co dzien. Nie osiagniesz jakosci hamowania orginalow nawet na power dysku ale pyla mnej no i sa 3 x tansze. Za to absolutnie nie nadaja sie na tor... bo sie konczy tak jak u ciebie; wymiana klockow i mala skutecznoscia.

Jezeli d czasu do czasu robisz sobie kilka kolek na torze dla funa to bym radzil EBC USR/TG + klocki red stuff (to ci wyjdzie tyle co orginal mniej wiecej ale po torze pojezdzisz a z orginalem nie) a jak masz duzo kasy to Taroxy F2000 + klocki seri 114 (byly na moim audi S4 (tarcze byly G88 a F2000 sa bardziej do toru podobno) i byly naprawde sensacyjne ale cena to 2 x orginal z pamieci)

Moja La Bunia

DO E9x :

oslona konsoli centralnej Performance OEM Carbon przed liftem - 725 zl

Wszystkie przedmioty aktualnie w galeri. Wysylka od 26/01/17. 15 dni na zwrot bez podowania przyczyn w nienaruszonym stanie

Ja od jakiegoś czasu śmigam na Zimmermanach sport nawiercanych + klocki Taxtara i zestawik sprawuje się wyśmienicie, nic się nie gnie nie bije, hamują pięknie, z poczatku trochę szorstko było i tak sobie, ale teraz jak już się ułożyły jest rewelacja.

pzdr. Łukasz

Ktoś wie czy tarcze na przód przypasują od modelu 335d (a w 335i są takie same tarcze jak w 335d?) do mojej 330d? mam na mysli felgi 17...

Ja mam 330i i wlasnie wymieniam hamulce na te z 335i (rozmiary 330i = 330d, 335i = 335d). Trzeba wymienic zacisk, tarcze i klocki. Tez mam zimowe 17tki i podobno wchodza na styk. Jak przeszukasz forum to znajdziesz temat, jak kolega wrzucal hamulce z 335i do 320d i weszlo mu na 17tke, sa tam tez jakies foty.

Ja od jakiegoś czasu śmigam na Zimmermanach sport nawiercanych + klocki Taxtara i zestawik sprawuje się wyśmienicie, nic się nie gnie nie bije, hamują pięknie, z poczatku trochę szorstko było i tak sobie, ale teraz jak już się ułożyły jest rewelacja.

pzdr. Łukasz

Łukasz...śmigasz na Zimmermann SPORT-BREMSSCHEIBE COAT Z ???

na ile Ci te Textary myślisz starczą?

pozdr

Back to the roots...

tak sie nadal zastanawiam nad tymi postami .... i zadaje sobie pytanie . Czy w serwisie BMW kto sie pyta z serwisantów ''Jak Pan jezdzi ? czy szybko i dynamicznie czy tez wolno ?'' nie sadzę. Zakladane sa takie tarcze i klocki jakie sa dedykowane do samochodu mocy i osiągów . Jak bylem w róznych serwisach to cale listy dostawalem zamienników i opowiesci ,''ze te to dobre są ,ale te lepsze bo sportowe bardziej'' ... MASAKRA . Panowie posiadamy samochody BMW a nie Polonezy ( bez urazy do pozostałych i obecnych czytających ) Sądzę,ze ORI tarcze sa przewidziane na rozne warunki i miejskie i autostradowe . JA w swojej mam jakies ATE model z wyzszej półki podobno i bicie po 2 tym km powraca ... DRAMAT.

Można coś jakies zamienniki w zawieszeniu wsadzić jakies gumy ,ale na tarczach chyba nikt nie doradzi dobrze w zamiennikach bo jest tego za duzo by dopasować odpowiednio. Takie jest moje zdanie po skrzywieniu 3 kompletu tarcz kupionych w ogólno dostepnych hurtowniach .Pomijam fakt ,ze nie mialem wczesiniej problemów w pozostałych samochodach . Wiec mozliwe ,ze firmy produkujące tarcze jadą oszczednie na produkcji i nie sa to tak dobre zamienniki jak kiedys badz nikt dobrze , nie moze dobra tarcz i klocków .Juz kilka razy nawet slyszalem ,ze ' moze PAn wjechal w wode na rozgrzanych tarczach '' ? kurcze no nic lepszego nie przychodzi mi do glowy jak rozgrzac hamulce w deszcz i jeszcze celowo w wode wjezdzac! . Są to pytowe odpychanki mechanika na producenta badz hurtownie .' TO jesli np. pada to juz mam nie jezdzic bo tarcze pokrzywie , badz jesli jade autostradą w deszcz to lepiej nie hamowac bo też pokrzywie ?'' ehhhhh :?

sprzedam E90 . 2007 r. 214 tys km . bezwypadkowa

http://images9.fotosik.pl/3382/17096446618ee79emc.jpghttp://images9.fotosik.pl/3382/f4b104e47553a614mc.jpghttp://images9.fotosik.pl/3382/52cc5e934e5d2209mc.jpg

Kamil

pzdr. Łukasz

Łukasz...śmigasz na Zimmermann SPORT-BREMSSCHEIBE COAT Z ???

na ile Ci te Textary myślisz starczą?

pozdr

Wyjdzie w praniu :) , jak się zjadą za szybko, to pomyślę o innych, może o dedykowanych zimmermannach, nie kupiłem textarów z oszczędności bo były bodaj droższe od zimmermanów, a dla tego, że to na 95% to samo co ORG bmw, więc powinny pośmigać trochę.

pzdr. Łukasz

Mi też bija tarcze, chyba te ori są do d*py.

kupiłem dzis nowe od 335 i do tego jarzma , ale jakie klocki? są jakies specjalnie do danego typu jazdy?

• 2 tygodnie później...
ktoś się orientuje, czy przy tarczach są normalne śruby mocujące (znaczy łebki na zwykłe klucze) czy na torxy? Jutro będę wymieniał u siebie i nie chcę się zdziwić i na biegu kupować kluczy :D

Jest tam śruba imbusowa :)

Twoje auto to zwykłe E90 320d, a nie pojazd administracyjny, więc klocki też powinny być zwykłe czyli do tarczy 300x24. Nie kupuj klocków przeznaczonych do pojazdów administracyjnych tarcza 330x24

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

no rozumiem tylko zachodze do sklepu i mi mowia ze sa 3 rodzaje i nie wiedza jakie dac bo sa 3 rozmiary klockow.

z tego co mi sie wydaje to dla mnie sa klocki potrzebne o takich rozmiarach 154.8X63.6X20.0 155.4X63.6X20.0 tylko jakby ktos byl pewny czy by mogl mi to potwierdzic.

Dzieki wielkie