Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Do autora wątku:

jedyną prawdziwą wadą automatu w E46 jest jego trwałość/wytrzymałość, znajdziesz na tym forum wiele negatywnych opinii co do tego. Ja osobiście nie mam póki co (odpukać w niemalowane :duh: :) ) żadnych problemów, jeżdżę niemal cały czas na trybie manualnym. Automat to wygoda a przy takim silniku 3-litrowym bardzo się sprawdza.

Jedyną zaletą jaką widzę w automacie to dyskusyjna poprawa komfortu bo nie trzeba wajchować biegami, reszta to same wady. Jakie Ty widzisz zalety?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To nie jest dyskusyjna sprawa, tylko fakt ;) Ci którzy się przesiedli zwracają na to często uwagę. I wygoda jest podstawową zaletą. Mozna za to dyskutować czy odciążenie kierowcy potrzebą zmiany biegów ma znaczące przełożenie na bezpieczeństwo w ruchu.

A jakie są zalety manuala? Tylko nie pisz że kontrola auta :duh: :mrgreen: i niezawodność

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
Kupowanie coupe 3.0 ze zwykłą manualną skrzynią to jak lizanie lodów przez szybe. :duh: Coupe kupuje się nie dla wygody ale dla radochy, a tak skrzynia na pewno jej nie daje.

No myslalem ze spadne z krzesla Manual nie daje radochy??? :mad2:

Automat jest ok tym bardziej ze robia je coraz lepsze ale radosc z jazdy w stosunku do manula to raczej marna jest :mrgreen: Dobry manual z mocnym sprzeglem to jest prawdziwa radocha z jazdy :8)

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano

kupowanie automatu w 5-6 letnim samochodzie to moim zdaniem bardzo ryzykowne , do tego w cupe ?

chyba nie żyjecie w złudzeniach że cupe kupują starsi ludzie aby się toczyć na drodze , do tego BMW

kto kupuje BMW w cupe ? młodzi ludzie którzy lubią przycisnąć , combi to jeszcze bym poszedł na to bo zwykle to kupują młodzi ludzie z rodziną i dzieckiem , a dziecko sporo zmienia w sposobie przemieszczania się i jazdy.

naprawy automatów są kosmiczne i nie zawsze się udaje się naprawić je do końca , na forum jest sporo tego

co do jazdy , jak ktoś lubi normalną spokojną jazde to automat jest w sam raz (kobiety bardzo lubią ja ze względu na wygode właśnie)

no ale ja jakoś niewyobrażam sobie jazdy sportowej automatem , może mnie ktoś zaprosi na jazde sportową automatem :) jeziłem audi w automacie i qutro i niepodobało mi się, może zaznacze że jazda sportowa dla mnie nie ogranicza się do startu z pod świateł , dla mnie to redukcja biegów i wybieranie własnych zakresów obrotów takie jakie lubie i potrzebuje w danej chwili , nie lubie jak mi komputer rządzi,

do tego właśnie ten okropny dźwięk zmiany biegów ,

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

Opublikowano

co do jazdy , jak ktoś lubi normalną spokojną jazde to automat jest w sam raz (kobiety bardzo lubią ja ze względu na wygode właśnie)

no ale ja jakoś niewyobrażam sobie jazdy sportowej automatem , może mnie ktoś zaprosi na jazde sportową automatem :) jeziłem audi w automacie i qutro i niepodobało mi się, może zaznacze że jazda sportowa dla mnie nie ogranicza się do startu z pod świateł , dla mnie to redukcja biegów i wybieranie własnych zakresów obrotów takie jakie lubie i potrzebuje w danej chwili , nie lubie jak mi komputer rządzi,

do tego właśnie ten okropny dźwięk zmiany biegów ,

Kolega poszedł po bandzie. :) Mam kupla co ma 325 w manualu. Przejechał się moim automatem i się zakochał. Nie myślał że tak fajnie to jeździ. Widzę że masz słabe rozeznanie w automatach bo nic nie stoi na przeszkodzie redukować biegi w automacie. Nikt za Ciebie nie rządzi sam zmieniasz biegi. No chyba że chcesz cisnąc w na biegach do odcięcia zapłonu to rzeczywiście automat okazuje się inteligentniejszy i nie pozwoli CI na zabicie silnika co jest moim zdaniem zaletą. A mieszanie biegami w steptroniku i do tego jak ktoś ma jeszcze manetki przy kierownicy to czysta przyjemność. Nie bardzo rozumiem co masz na myśli pisząc "ten okropny dźwięk zmiany biegów"?. W życiu bym się nie zamienił na manuala tym bardziej jeżdżąc na codzień czy to sportowo czy delikatnie. Zawsze twierdzę jak to już ktoś wcześniej napisał że automat praktycznie nie popełnia błędów co człowiekowi zmieniającemu biegi w manualu zwykle się zdarza. Albo za wcześnie wrzuci albo za późno. Tryb sportowy w automacie to też piękna sprawa, ciągnie wyżej na biegach. Pomijam skrzynie DSG bo z nią trudno coś porównać. Powiem tak, czasem człowiek lubi się pomęczyć i wybierze łopatę do kopania mając u bogu koparkę, ale jak mu przyjdzie kopać dzień w dzień to się zastanowi czym kopać no chyba że się koparki boi :) jak większość polaków automatów.

...aaa oczywiście zapraszam na jazdę :)

Opublikowano

wole manula ,wole pomachać lewarkiem - łopatą , możde kiedyś stane się wygodny i we wszyskim bedzie mnie wyręczał automat , a tak wole sam decydować , co do manetek to tak samo jak zwolenników tyle samo jest przeciwników

jakimi automatami jeździłem , nie wiem nie interesowoało mnie to , po prostu niepodobała mi się taka jazda

ten typ tak ma

była E36 1.8i , 1992r

jest E46 330 xd 204 PS

Opublikowano
KOlega ja mialem e46 cabrio z silnikiem 2.5 l w automacie spalanie okolo 16 litrow....ten sam silnik w e46 2,5 sedan palił mi 9-10 litrow przy takiej samej jezdzie jak cabrio...a manual to zawsze manual,znudzi ci siekiedys ten automat
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kupowanie coupe 3.0 ze zwykłą manualną skrzynią to jak lizanie lodów przez szybe. :duh: Coupe kupuje się nie dla wygody ale dla radochy, a tak skrzynia na pewno jej nie daje.

Automat jest ok tym bardziej ze robia je coraz lepsze ale radosc z jazdy w stosunku do manula to raczej marna jest :mrgreen: Dobry manual z mocnym sprzeglem to jest prawdziwa radocha z jazdy :8)

MÓJ BŁĄD tam oczywiście miało być 'ze zwykłym automatem' :duh:

Opublikowano
KOlega ja mialem e46 cabrio z silnikiem 2.5 l w automacie spalanie okolo 16 litrow....ten sam silnik w e46 2,5 sedan palił mi 9-10 litrow przy takiej samej jezdzie jak cabrio...a manual to zawsze manual,znudzi ci siekiedys ten automat

trochę chyba przekombinowałeś :)

cabrio zawsze będzie palił więcej bo prawie 200 kilo cięższy, ale nie mów mi że 2,5 palił Ci 9-10 litrów, ja mam 3.0 w automacie i pali mi 14 nie więcej jeżdżona na krótkich odcinkach w zimie przy mojej ciężkiej nodze.

Opublikowano

MÓJ BŁĄD tam oczywiście miało być 'ze zwykłym automatem' :duh:

Ludzie co wy na ten zwykły automat tak najeżdżacie??? Mnie się jeździ jedwabiście i wcale bym się nie zamienił na skrzynię manualną. 6 rok jeżdżę automatem i tak pewnie zostanie. Dla mnie radość z jazdy to właśnie automat nawet zwykły, jak mam jechać manualem szlag mnie trafia