Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od lat używam polskich Mot-Gum'ów. Kosztują ułame tegio co Bosch, Valeo itd natomiast uważam że nieustępują im jakością. Zarówno jakość gumy jak i konstrukcji wystarcza spokojnie na sezon porządnej pracy. Aktualny komplet uzywam już drugi sezon, jeszcze zimę pojeżdżą.

Inna kwestia to wspomniane powyżej traktowanie wycieraczek. Faktycznie, praca po zamarzniętej szybie, na sucho itd spowoduje że nawet OEM wycieraczki szybko będą się nadawały do wymiany.

Opublikowano
Gdzieś na forum polecałem OXIMO niestety pospieszyłem się z oceną dwa komplety i to samo po kilku dniach korzystania zostawiają smugi a po niedługim czasie hałasują nie ,,skaczą" lecz są głośne. Niestety jeszcze gorzej wypadają VALEO X-tream jeden komplet oddałem po tygodniu, dostałem drugi i to samo smugi u pasażera i głośne. Generalnie zakup wycieraczek i zadowolenie to wielka loteria u jednego dany model czy firma się sprawdza u drugiego niestety nie. Dodam, że użytkuję wycieraczki zgodnie z zasadami.
Opublikowano

Ostatnio oglądałem filmik o czyszczeniu szyb samochodowych i uświadomiłem sobie, że moja wiedza na ten temat jest bardzo mała. Bardzo dużo zależy od tego w jakim stanie jest nasza szyba, ma to ogromny wpływ na jakość działania i żywotność wycieraczek.

Półtorej roku używam klasycznych wycieraczek boscha i oprócz tego, że czasami trochę hałasują dają radę.

Pozdrawiam

Krzysztof