Skocz do zawartości

[E87] 118d Części/Zamienniki

artek90

Rekomendowane odpowiedzi

to ja was zdziwie mam kolege w fabryce i do wszystkich nowych modeli tarcze idą z brembo :norty: natomiast klocki są textar lub jurid sam miałem założone znaczek BMW i napis biały nie tłoczony jurid tak było na wyposażeniu w Niemczech i jak zmieniali mi w Polsce to poprosiłem o stare części stąd wiem co było. Ja założylem sobie potem textar i szczerze to nie polecam nikt mi nie był w stanie doradzić tarczy do tych klocków bo są zbyt twarde i strasznie piszczały jak ludzi puszczałem na pasach :mad2: potem zalożyłem tarcze brembo i kolcki ATE zarówno przód jak i tył i na razie nie mogę złego słowa powiedzieć.... :cool2: wiem że w Polsce jest kiepska opinia o brembo ale ja nie mogę jej potwierdzić na szczęście dla mnie :norty:

Jako 100% pewne możemy przyjac, ze BMW stosuje klocki JURID I TEXTAR bo nawet taka informacja jest zapisana w katalogu cześci. Oczywiście nie muszą to być jednyne firmy, ale co do tarcz to żadnej pewności nie ma.

Czy uważasz, że ATE to tzw. badziew? i polecasz coś innego w rozsądnych cenach. ATE to przecież jedna z wyższych półek i nie zauważyłem, żeby ktoś miał negatywne zdanie na temat hebli ATE - oczywiście nowe tarcze trzeba "totrzeć" aby ich nie pokrzywić, jak każdych innych.

czy gdziekolwiek napisałem, ze ATE to badziew? Przeczytaj dokładnie jeszcze raz moją wypowiedź. Napisałem, ze jestem absolutnie pewien stosowania klocków JURID i TEXTAR i napisałem też, ze na tych firmach pewnie sie nie kończy ale pewności już mieć nie mozna.

Zawiodłem sie na tarczach Zimmermanna ale teraz sam kupiłem pełen zestaw ATE na tylną oś i dam im szanse.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

to jak to wkoncu jest z ta marka ATE ? mam okazje kupic w promocyjnych cenach caly zestaw hamulcowy. klocki, tarcze i czujniki z ATE. warto czy nie ? to chyba POWER DISC

nigdy nie stosowałem (pierwszy raz przede mną, montaż 24.12) ale czytając opinie innych to wydają sie być najrozsądniejszymi zamiennikami. Podstawa do bardzo dokładny montaż

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

klocki tył 150 PLN

tarcze tył 350

czujnik 40 PLN

wszystko ATE oryginalne, tarcze i klocki Made in Italy, czujnik Made in Poland. Znalazłem gośćia na allegro, sprzedaje głównie hamulce ATE, wszystko z oferty. gość jest z Poddębic.

Co do braku potwierdzenia montowania ATE na pierwszy montaz to zauwazyłem, ze na oryginalnej tarczy wybite jest logo BMW, grubość minimalna i numer częsci i jest to wybite na obwodzie "piasty" tarczy, natomiast na tarczach ATE jest wiecej informacji i wybite są mniejszymi literami na obwodzie części roboczej tarczy. Wiadomo, o niczym to jeszcze nie przesądza bo wybić oznaczneia mozna wszedzie, ja jednak mam wątpliwośc co do tego pierwszego montażu.

Natek - z opisu wynika, że masz samochód z serii 3. Podawanie w dziale serii 1 cen części do trójki może być mylące.

Ja kupiłem do 120d tarcze i klocki na tył w iparts.pl - oczywiście ATE - po rabacie ceny zbliżone do podanych przez Ciebie. Ale to opiszę w osobnym wątku już po wymianie.

Natek - z opisu wynika, że masz samochód z serii 3. Podawanie w dziale serii 1 cen części do trójki może być mylące.

Ja kupiłem do 120d tarcze i klocki na tył w iparts.pl - oczywiście ATE - po rabacie ceny zbliżone do podanych przez Ciebie. Ale to opiszę w osobnym wątku już po wymianie.

idą te same klamoty do 3 jak i do 1 :8)

jeśli części są dokladine takie same to ine rozumiem w czym problem. Przeciez nie rozmawiamy o masce czy reflektorze tylko o częściach układu hamulcowego gdzie przy silniku 120d są takie same

Wątek jest o 118d. Z tego co wyczytałem to tarcza na tył ma 280mm (wersja 116i też ma taką) Oczywiście znaczenie ma czy przed czy po lifcie. W 120d ma 300mm. Dla 320d tylna tarcza dla wersji 177 koników ma 336 mm. A to pewnie inna cena. W zasadzie problem żaden. Ja wolałbym precyzyjne dane - może wystarczyłoby przy podawaniu cen dodać informacje jakiego modelu dotyczy?

Sorry, nie zwróciłem uwagi, że to 118d, byłem przekonany, ze chodzi o jedynke z tym samym silnikiem co u mnie. Niby jest ten sam ale rozwija mniejszą moc i predkosć, stąd hamulce mogą być nieco inne.

Ale różnica powinna być nie większa niż 10-20 zeta

Sorry, nie zwróciłem uwagi, że to 118d, byłem przekonany, ze chodzi o jedynke z tym samym silnikiem co u mnie. Niby jest ten sam ale rozwija mniejszą moc i predkosć, stąd hamulce mogą być nieco inne.

Ale różnica powinna być nie większa niż 10-20 zeta

Zgadza się. Będą to minimalne rożnice w cenach max 20 PLN

Edytowane przez Hipo

• 5 miesięcy temu...
z tego co widze to tylko o hamulcach piszecie :) dolacze sie z pytaniem ale o wycieraczki :) trzeba je wymienic i sie zastanawiam ktore wybrac ... Valeo czy Bosh ?? w poprzednim aucie bralem tylko Boshe bo byly sprawdzone ... Valeo nigdy nie uzywalem i nie wiem jak sie beda zachowywly :) jakies sugestie ??

Ja odradzam. Kupiłem Valeo w Intercarsie i po 2 tyg. zaczynały mieć smugi. Porażka. Dałem za nie 130 zł :cry2:

uuu to kiepsko - ja zapłaciłem za dwie ok 90 PLN i do dziś REWELACJA! ciche, nie zostawiają wspomnianych smug i na prawde polecam

Nie wiem z czego to wynika ale valeo xtr u mnie piszczały okrutnie. Sprzedawca zamienił mi je na boscha i dopiero wtedy było ok. Bosch ma tę wadę , że pióra są grubsze i bardziej przesłaniają pole widzenia - ale pracują bardzo dobrze nawet przy dużych prędkościach.

Ja też je mam.. ale ja wymieniłem wszystkie.. nawet tylną bo chyba od nowości nie była zmieniana. Ciche to są, to fakt, ale trwałość pozostawia wiele do życzenia. Choć to pewnie dużo zależy od nierówności na szybie, ale ja nie mam jej aż tak zoranej.

E30, E36, E60, E87, F48

• 1 rok później...
tak kup bosh ... ja kupilem valeo i podczas intensywnego deszczu podczs pracy wycieraczek delikatnie skrzypia o szybe w koncowej fazie wycierania .... da sie wytrzymac bo to na prawde znikome skrzypienie ... wiele rowniez pozostawia jakos wycierania tez da sie strzymac ale cena do jakosci ma sie nijak.. takze kup bosh