Skocz do zawartości

przybywa oleju ubywa płynu

Tomanhez

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w sobotę kupiłem bmw e36 coupe 2.0 vanos w sekwencji kme diego z automatem z roku 1992.Wszystko było ok do puki nie sprawdziłem płynu i oleju najpierw zrobiłem to dwa dni temu i był mały brak płynu a olej w normie,dzisiaj też sprawdziłem i okazało sie że jest więcej oleju a płynu w zbiorniczku wyrównawczym jest mniej niż połowa, dodam że silnik rozgrzewa się powoli, na zegarze temperatury dochodzi do połowy i nie rusza sie dalej,po odkręceniu korka nie widze żadnej mazi,nic nie dymi i nie wypluje nawet kropli oleju,po odpaleniu na zimnym z rury wydostaje sie biały dym jak para, na bagnecie dostrzegam maleńkie bębelki.odpala ładnie ale po odpaleniu pojawia sie check na lampkach,chodzi ładnie,moze troche obroty falują na gazie jak stoje na funkcji P(parking) ale moment i sie wyrównuje.niech ktoś mi pomoże z diagnozą?czy to uszczelka pod głowicą czy coś gorzej.jeszcze troche mi paruje w środku a też wyczytałem że to coś może być z tym związane.PROSZE O POMOC I EWENTUALNA WYCENE TEGO WSZYSTKIEGO.Z GÓRY DZIEKUJĘ. :cry:

Jak na moje to uszczelka,oczywiście mogę się mylić,a przyczyną może byc np pęknięta głowica.Na szczeście zazwyczaj kończy się na wymianie uszczelki i wszystko jest ok.Podjedz do jakiegoś warsztatu,który diagnozuje takie sprawy i za ok 30 zł sprawdzą Ci czy w układzie chłodzenia nie ma spalin

na gorącym silniku nie ma nic. przynajmniej tak mi sie wydaje.kolega z mną jechał to przy obrotach tak 6000 podobno nic nie puszczał(on ma honde civic to przy tych obrotach kopci że jak by smoła z tłumika leciała).a jak rozpoznać pękniętą głowice.czy po demontażu da sie to zdiagnozować czy dopiero jak założą? jak koszt jest ewentualnie głowicy?? a jaki koszt założenia samej uszczelki. dodam że dzisiaj było chyba z -8 a samochód na dotyk tylko przekręcił i chodzi. temperatura na razie w normie.

w oleju po zgaszeniu zauważyłem na miarce leciutką smużkę białego lub podobnego(kawa z mlekiem).dodam że w niedziele po kupnie przejechałem z 500km i dawałem jej ładnie czasem w pedał.możliwe że od tego to sie stało??

raczej nie od tego się to stało co mówisz tylko już było jak kupiłeś co do diagnozy pęknięcia po zdemontowaniu głowicy możesz zawieźć do warsztatu który się tym zajmuje i oni sprawdzą szczelność głowicy 50zł chyba to kosztuje albo i mniej

Jeżeli okażę się ze to uszczelka to musisz się liczyć z kosztem ok 400 - 500 zł + olej,filtr,być może płyn

- robocizna ok 200 - 300 zł ( jak to się mówi u pana Henia )

- uszczelka ok 100 zł

- planowanie głowicy ok 50 zł

- no i dobrze jest wymienić od razu uszczelniacze na zaworach,koszt ok 2 zł szt ( 2x24 ) + wymiana ok 30 zł

Trochę się nazbierało co ? Powodzenia