Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jakiś czas temu kupiłem używane zimówki - niby była okazyjna cena i znajomy mnie namówił :mad2:

teraz coś mi strasznie wyje w aucie (nie wiem jak było przed wymianą bo nim nie jeździłem) nie wiem czy to te opony - w kilku wulkanizacjach powiedziano mi że są wyząbkowane (co by to nie miało oznaczać) i mogą wyć ale zastanawiam się czy to czasem nie łożycko w kole :( - teoretycznie byłem w serwisie sprawdzali łożyska i twierdzą że one nie wyją :( jak to sprawdzić ma ktoś jakiś pomysł?

Opublikowano

jedz do dobrego serwisu oponiarskiego.

U mnie wyły letnie opony i sie okazało że obydwie opony na tyle są przyhamowane ( może ktoś jeżdził bokiem ;))

objawy podobne to skrzywionej felgi.

Grzesiek e90, 320dA
Opublikowano
Mialem kiedys prawie nowe oponki wyzabkowane, nie dalo sie jezdzic, huk niesamowity. Wyząbkowanie polega na jeżdzie z wybitymi amortyzatorami, efekt jest taki,że na przemian kostki bieżnika są nierownej wysokosci. Nic z tym nie mozna zrobić trzeba po prostu pozbyć sie oponek. Możesz to sprawdzić przesuwając dłoń wzdluż bieznika, mozna wyczuc nierownosci.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wyząbkowane opony to wada wielowahaczowego tylnego zawieszenia w autach przednionapędowych. Dotyczy użytkowania auta tylko przez kierowcę bez obciążenia.

Albo je dojeździsz, albo wyrzucisz do kosza....

Ząbkowanie opon nie jest moim zdaniem problemem wyłącznie aut przednionapedowych. W moim 330d taki problem także się pojawił. CZytałem/słyszałem że winę za to ponosi to że w mocnych i ciężkich autach (zwykle napędzanych na jedną oś - ale nie zawsze) koła nienapędzane obciążone są wyłącznie hamowaniem. Innymi słowa opony na osi nienapędzanej pracują najbardziej na hamowaniu. W związku z takim sposobem obciążenia opona niszczy się w specyficzny kierunkowy sposób. Co daje się wyczuć dłonią przesuwaną po bieżniku.

Opublikowano

Kupiłem letnie opony razem już z felgami 17cala. Same felgi były już w przyzwoitej cenie wiec potraktowałem opony jako gratis (jakie by nie były). Opony jeszcze w bardzo przyzwoitym stanie, dwie ok 7 mm a dwie niecałe 6 mm. Pomyślałem zjeżdze do końca, chociaż bee miał na jeden sezon i bedzie ok. Niestety opony były wyząbkowane (słabo lub średnio) ale spokojnie da sie jeżdzić. Oczywiście jest większy hałas ale nie jest to jakiś koszmarny huk. Oczywiscie nowa trójka jest dobrze wygłuszona wiec nie jest to jakiś straszny problem.

Ale okazało sie, ze dzwięk sie jakby nasilał i podjechałem w końcu do mojego mechanika. Przejechał sie ze mna i mówi, ze to opony. Wracamy z przejażdzki i mówie, ok ale dla swietego spokoju, choć podniesiemy auto i sprawdzimy. Powiedział - ok. Po podniesieniu auta i ruszeniu tylne prawe koło zaczeło bardzo wyć. Czyli jednak padnięte łożysko. Dlatego polecam podnieść auto i pokręcić dobrze kołami aby wykluczyć łożyska.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
Kupiłem letnie opony razem już z felgami 17cala. Same felgi były już w przyzwoitej cenie wiec potraktowałem opony jako gratis (jakie by nie były). Opony jeszcze w bardzo przyzwoitym stanie, dwie ok 7 mm a dwie niecałe 6 mm. Pomyślałem zjeżdze do końca, chociaż bee miał na jeden sezon i bedzie ok. Niestety opony były wyząbkowane (słabo lub średnio) ale spokojnie da sie jeżdzić. Oczywiście jest większy hałas ale nie jest to jakiś koszmarny huk. Oczywiscie nowa trójka jest dobrze wygłuszona wiec nie jest to jakiś straszny problem.

Ale okazało sie, ze dzwięk sie jakby nasilał i podjechałem w końcu do mojego mechanika. Przejechał sie ze mna i mówi, ze to opony. Wracamy z przejażdzki i mówie, ok ale dla swietego spokoju, choć podniesiemy auto i sprawdzimy. Powiedział - ok. Po podniesieniu auta i ruszeniu tylne prawe koło zaczeło bardzo wyć. Czyli jednak padnięte łożysko. Dlatego polecam podnieść auto i pokręcić dobrze kołami aby wykluczyć łożyska.

podnoszone i kręcone już w 3 warsztatach chyba - nic nie wyje

Opublikowano
wiec najpewniej to opony, zmień na inne, choć na podmianke i bedziesz wiedział. Po wyjeżdzie na tor w Ułeżu w zeszły weekend założyłem lekko wyząbkowane letnie 17tki, różnica była wyraźnie słyszalna w stosunku do dobrych zimówek.

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
no wlasnie nie mam narazie na co podmienic:( a jade w gory i boje sie wlasnie zeby się łożysko nie rozleciało:(
Opublikowano
Witam u mnie e 92 również wyje jak by siedziało łożysko z przodu jeżdziłem wtedy na letnich michelinach z górnej półki ale zakupiłem nowe godridgee f1 najnowszy model i problem nie zniknoł i tak dla pewności wymieniłem łożyska w przednich kołach choć w serwisie mówili że są ok i problem nadal jest. Zobaczę jak na wiosnę będę zmieniał na 19 czy coś się zmieni dam znać. Sory za pisownię.Pozdrawiam
Opublikowano
Jeżeli nie sa kierunkowe, to może obróć?

są kierunkowe niestety

Opublikowano
przód z tylem można zamienić pod warunkiem, ze szerokosć felgi i opony jest taka sama na osiach. MOze wyząbkowanie troche być zredukowane taką operacja ale najlepiej zmieinc kierunke toczenia. W przypadku opon kierunkowch niestety niemożliwe

Opublikowano
Ja miałem tamtej zimy to samo kupiłem uzywki zimowe wyzompkowane halas jakbym samolotem startował gościu z wulkanizacji mi je wymienił i spokój