Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam szanownych kolegów;) 2tyg.temu nabyłem E39 2,5d. I z tąd moje pytanie auto ma parkotronic który niestety nie działa;( wrzucam wsteczny jest pisk i nic więcej;( ktoś miał podobny problem?? doddam jeszcze ze auto miało tez czujniki z przodu jednak podczas wcześniejszych "przejść" ktoś zmienił zderzak i z przodu po czujnikach zostały tylko kable, czy przód i tył są jakoś powiążane ze sobą?? czy jedno i drugie działa nie zależnie????
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na temat Parking Distance Control (czyli PDC) bylo bardzo duzo pisane na tym forum, takze uzyj opcji szukaj :search: wiele sie dowiesz. Odnosnie problemu ze zderzakiem to jeszcze nie slyszalem, zeby komus dzialaly tylko z tylu lub tylko z przodu. Mozesz sprawdzic jedynie czy piszcza ci tylne czy przednie glosniki (jesli przod to znaczy, ze z przodem cos jest nie halo).

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
jezeli masz z przodu i z tylu to niezaleznie ktory czujnik padnie ,niedziala caly system,co objawia sie tak jak napisales po wrzuceniu wstecznego pisk i miganie kontrolki pdc,niewiem jak ktos rozwiazal problem z przednim pdc?sprawdz tylne czujniki,wrzuc wsteczny na zaplonie i sluchaj czy wszystkie cykaja,jezeli niewszystkie zacznij od tylu a jesli czujniki beda dobr szukaj przyczyny w module i byc moze bedzie to zwiazane z przednimi czujnikami
Opublikowano
Niestety mój problem polega na tym ze z przodu seryjnie było PDC a w tej chwili nie ma! ktoś założył zwykły zderzak i nie ma ani czujników ani instalacji ( na dzień dzisiejszy nie znalazłem nawet wtyczki do tego systemu) z tąd moje pytanie, czy jeśli tylne PDC będzie w 100% dobre a z przodu nie ma kompletnie nic od tego systemu, to tył będzie działał poprawnie czy nie ma opcji i żeby tył był ok to musze zrobić przód???... (Od razu dodam ze z przodu napewno PDC było gdyż mam zdjęcia z niemiec jak auto było uderzone i tam wyrażnie widać ze jest)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Z tego co napisalismy wynika, ze musza byc czujniki z przodu i z tylu sprawne. A jesli chcesz sprawdzic czy czujniki, ktore masz aktualnie zamontowane ci dzialaja to sa metody, aby sprawdzic kazdy pokolei. Wystarczy poszukac na forum.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
Tak właśnie wnioskowałem ze to osobno nie zagral:( sposoby to wiem bo troszke już szukałem i czytałem o tym, tylko właśnie nie wiedziałem czy one mogą działać niezależnie od siebie, w weekend zdejme przedni i tylni zderzak zobacze co się tam kryje :D
Opublikowano
Tył będzie działać po założeniu modułu który jest od wersji tylko z tylnym pdc. Jedna wtyczka nie będzie podpięta ale to nie przeszkadza.

Ooo :shock: o tym nie pomyślałem to będzie łatwiejsze i pewnie tańsze niż kupno czujników, intalacji i listewek w zderzak;)