Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z tylną szybą w klapie bagażnika - szyba od kilku dni ta sama się otwiera czasem w momencie odpalania samochodu czasem jak zatrzymam się np. na światłach.

Zdarza się ,że mam problem z zamknięciem tej szybki - jak tylko ją zamknę to otwiera się ponownie a jej zamek potrafi cykać po kilka razy. :mad2:

Przewertowałem forum i wiem że w e-46 i e-39 też touring też występuje ten problem i powodem tego zazwyczaj są przetarte przewody w wiązce tylnej klapy jednak w moim przypadku podejrzewam przycisk do jej otwierania w tylnej wycieraczce. Dostałem się do niego do środka i jak tylko dotykałem będącej tam tasiemki z mikro przełącznikiem to zamek cykał jak oszalały. Wyjąłem ze środka wszystkie sprężynki i zostawiłem sama tasiemka zamknąłem obudowę przycisku żeby się woda tam nie lała (ale i tak tam było wilgotno)

i jeden dzień było ok więc myślałem ,że zlokalizowałem przyczynę jednak na drugi dzień szyba znowu zaczęła sama się otwierać i w dodatku nawet nie reagowała na tasiemkę - więc myślę że problem może tkwić w wiązkach instalacji klapy (chociaż nie wykluczam samej tasiemki przycisku). Czy ktoś walczył z taka przypadłością w e61 ??

Wiem że w e-39 wystarczyło wyjąć bezpiecznik bodajże 57 i szyba przestawała działać wogule - wiem ,że to nie jest rozwiązanie problemu ale doraźnie jakieś rozwiązanie bynajmniej szyba przestanie się sama otwierać do czasu aż znajdę czas aby się tym zająć i usterkę usunąć. Próbowałem dziś wyjąć bezpiecznik 57 niestety w e61 nie odpowiada on za otwieranie tylnej szyby w klapie gdyż po jego wyjęciu szyba wciąż sie otwiera.

Szukałem jakiejś rozpiski bezpieczników - podobno powinna być w schowku na trójkąt awaryjny ale jej tam nie mam albo szukam w złym miejscu albo ktoś zgubił :(

Czy ktoś może wie albo może sprawdzić który bezpiecznik w e61 odpowiada za otwieranie tylnej szyby w klapie bagażnika :?: :?:

Prosił bym także o jakąś fotkę rozpiski bezpieczników albo może ktoś wie gdzie znaleźć w internecie :?:

pozdrawiam

Opublikowano

Na 100% to żaden przycisk, tylko tak jak sam pisałeś kabelki w klapie. Rozebranie tego nie nastręcza kłopotów. Musisz zdjąć spojler i odkręcić prawy zawias szyby ( bo to właśnie tam znajdują się kabelki odpowiedzialne za otwieranie szyby). Gorzej jak kabelki uszkodzone są głębiej pod podsufitką.

Mam rozpiskę bezpieczników ale po włosku mogę ci wysłać. Napisz bo muszę zeskanować.

Opublikowano

Mariusz1954 jeśli możesz to zeskanuj tą rozpiskę bezpieczników co prawda po włosku będzie mało zrozumiała ale lepszy rydz niż nic jakieś translatory i może rozszyfruję :?

Oczywiście po polsku lub angielsku było by dużo prościej :wink:

Chyba muszę założyć nowy temat pt. rozpiska bezpieczników potrzebna :roll:

Mam nadzieję że da się tą szybę za pomocą usunięcia bezpiecznika unieruchomić - i tylko ją bo jak ma nie działać pół tylnej elektryki to też było by :mad2:

Opublikowano
Miałem to samo. Serwis z tym dosyć sprawnie się uporał. Zaśniedziałe połączenia przy wyłącznikach w klapie oraz, jak się po kilku dniach od naprawy okazało, uszkodzone wiązki w na zawiasach klapy. Standard w tych autach jak widzę, bo o tym często się czyta. U mnie na dodatek po jakimś czasie padł wzmacniacz odpowiedzialny za otwieranie auta z pilota. Zalany wodą był biedak i znajduje się w spojlerze na tylnej szybie. Tak więc standardowe usterki, które prędzej czy później dotkną każdego posiadacza e61.
Opublikowano

Przepraszam ale w tygodniu nie miałem czasu zeby to zeskanować. Postaram się w weekend i wstawię na forum. Może jeszcze komuś się przyda. Poproszę jeszcze syna żeby przetłumaczył to na j.polski.

Narazie po wlosku

http://jackmar.pl/jackmar/bmw/bezpieczniki1.jpg

http://jackmar.pl/jackmar/bmw/bezpieczniki2.jpg