Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dokładnie tak :cool2: jak nie spaliny to opony jak nie opony to oświetlenie ,nadmierny hałas , przyciemnione szyby i wiele innych .
BMW E46 320i
  • Odpowiedzi 247
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

więc proszę udowodnić że wkładanie tanim kosztem żarników w zwykłe reflektory jest legalne,jak by badanie takiego samochodu podbił diagnosta i widział by to jego kierownik uwierz juz nie pracuje.A tak z technicznego punktu widzenia żarniki dużo szybciej wypalają odbłyśnik od zwykłej żarówki.Oznaczenia fabrycznych reflektorów są takie:

DC - ksenony (światła mijania)

DR- ksenony (światła drogowe)

DC/R - biksenony

DCR - dwie żarówki ksenonowe (mijania i drogowe)

Opublikowano
więc proszę udowodnić że wkładanie tanim kosztem żarników w zwykłe reflektory jest legalne,jak by badanie takiego samochodu podbił diagnosta i widział by to jego kierownik uwierz juz nie pracuje.A tak z technicznego punktu widzenia żarniki dużo szybciej wypalają odbłyśnik od zwykłej żarówki.Oznaczenia fabrycznych reflektorów są takie:

DC - ksenony (światła mijania)

DR- ksenony (światła drogowe)

DC/R - biksenony

DCR - dwie żarówki ksenonowe (mijania i drogowe)

A co bys powiedział na taki przypadek, masz oryginał xenon przód przykładowo w e46 i zakupujesz 2 nowe klosze od zwykłych lamp, nowiutkie z oznaczeniem zwykłych swiateł.

????

Opublikowano
jak zerknie na ulicy bądź przeglądzie będzie problem z tym że jak samopoziomowanko będzie jest bardzo duże prawdopodobieństwo że oryginał bo ja nie znam przypadku żeby ktoś się bawił z zakładanie tego.
Opublikowano (edytowane)
HID- Hi.I'm.Dumb! Tak to wg mnie wyglada ;)

a kogo to obchodzi jak to dla Ciebie wygląda

Zresztą to nie jest dział ani temat poświęcony gorzkim żalom przypominam ZROB TO SAM -GOTOWE RECEPTY i nie nabijajcie sobie postów wyrażając swoje opinie na temat HID .

Edytowane przez radE46cki
BMW E46 320i
Opublikowano
Widocznie tylko tych, którzy oślepieni przez amatora wkładania tanim kosztem żarników w zwykłe reflektory (jak słusznie napisał jeden z kolegów wyżej) wjechali do rowu niszcząc auto, a amator pojechał zadowolony dalej, z misją oślepiania następnych pechowców.
Opublikowano
Ja też jednego nie rozumiem. Na co tak zaśmiecać dział Zrób To Sam?

Xenon czy nie, porządek na forum warto utrzymywać.

BMW E46 320i
Opublikowano

Nie nabijaj sobie postów, bo będziesz musiał sam siebie skrytykować (podobno nie lubisz, jak ktoś nabija posty) :duh:

Będziesz musiał skrytykować siebie samego po raz drugi, bo zanim edytowałeś swój post (nie, żebyśmy nie zauważyli), brzmiał on tak (wszyscy widzą, że wnosił sporo treści):

a kogo to obchodzi jak to dla Ciebie wygląda

A ludzi, którzy w przeciwieństwie do ciebie napisali już sporo różnych instrukcji na forum, nie ucz, do czego służy dział Zrób To Sam. Pokaż swoje instrukcje, będziemy wiedzieć, kto nas poucza.

Btw, czy ci się podoba, czy nie, ja podtrzymuję swoją opinię, że żarniki wkładane do zwykłych lamp to lipa. Do zobaczenia w innych tematach, ewentualnie.

Opublikowano
Widocznie tylko tych, którzy oślepieni przez amatora wkładania tanim kosztem żarników w zwykłe reflektory (jak słusznie napisał jeden z kolegów wyżej) wjechali do rowu niszcząc auto, a amator pojechał zadowolony dalej, z misją oślepiania następnych pechowców.

Dokladnie tak kolego, wlasnie takich ludzi to obchodzi. Kolega zamontowal sobie hidy i sie go pytam co zrobi jak go drogowka zatrzyma. Jak mi pokazal zwykle zarowki polozone kolo lampy i jak powiedzial ze powie ze to ta zarowka swiecila(zwykla) to zwatpilem. Wydaje mi sie ze mogą to łyknąc bo przeciez duzo est teraz w ofercie zarowek typu philips ultra blue czy cos w tym rodzaju ... :|

Opublikowano
Dobra w takim razie poza demontażem co mogę zrobić z moimi lampami żeby was usatysfakcjonować (doposażyć w soczewkę, spryskiwacz) od czego by pasowały takie soczewki może jakiś link nie chcę ori instalacji bo jest za droga a moje auto za stare żeby inwestować takie pieniądze. Nie chce oślepiać dlatego sprawdziłem ustawienie na warsztacie (nikt mi nie mruga z naprzeciwka) ale zwykłe lampy w e46 są słabe dlatego wziąłem się za nie, polerowałem klosze później wymieniłem klosze ,eksperymentowałem z żarówkami i dopiero kiedy doposażyłem w hid efekt mnie zadowala.
BMW E46 320i
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Rób sobie co tam chcesz. TO że nikt nie mruga to nie znaczy że oślepiasz. Ja już nikomu nie mruga, bo jak widzę takie gów....przed sobą to ja wolę się skupić na drodzę, nawet zwolnić by bezpiecznie przejechać a takiego kierowcy po prostu mi żal....Zobacz jak jest linia odciecia przy ori ksenonie, a jaka jest linia odcięcia na zwykłej lampie i HIDZIE. Stań pod ścianą i porównaj, ile jest światła w strefie cienia u Ciebie i na ori ksenonie...założe się ze w czasie mgły i intesywnego testu, Twoje xsenony tworzę białą ścianę przed Tobą...Jak masz sprawne lampy to świecą wystarczająca dobrze. Ostatnio znajomy się chwalił ze wstawił do swojej e30 ksenon...przejechaliśmy się w nocy i du...w porównaniu do mnie. Ja mam nowe wkłady soczewkowe i na żarówkach OSRAM NB, mam lepsze światło niż ten znajomy na tym swoim hidzie i starych lampach. Jak masz stare lampy, lub jakiś zamiennik to one nigdy nie będą świecie jak ORI, a ksesno nie wiele tutaj da. Pewnie za 2-3 laa będziesz i tak musiał lampy wymienić po tych HIDACH..

PZDR>

Opublikowano

jeszcze wałkujecie ten temat ?

nie martwcie się posłowie planują wprowadzić u nas badania techniczne takie jak w niemcach

czyli jak auto wyszło z fabryki bez radia a radio zamontujesz samemu to badań nie przejdziesz

nie wspominając już o takich cudach jak HIDy czy "sportowy" wydech

Opublikowano
Radio? Już widzę pana Miecia, jak mówi: Hola hola, kolego. Nie podbiję przeglądu, bo z vinu wychodzi, że miałeś kaseciaka Philipsa, 6512-6 900 402, a teraz masz Alpine CD53, 6512-6 943 429 (zmienionego fabrycznie na 430) :cool2:
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Znalazlem ten temat, wiec sie pochwale moja sytuacja.

Mam u siebie HIDy. Jezdze z nimi odkad kupilem auto (juz jakies 2 lata). Jest to komplet osobiscie przywieziony przez poprzedniego wlasciciela z USA. Nie maja jakiejs kosmicznej barwy, lecz blizsza fabrycznej - chyba 4500k czy 4300. Lamp mi nieprzebarwily ani troche.

Nie oslepiaja innych kierowcow:

1. Sam sprawdzilem jadac przed moim BMW innym samochodem, a potem jadac z innej strony i mijajac sie z BMW

2. Od 2 lat nikt ani razu mi nie blysnal swiatlami

Idealnie wspolgraja z instalacja samochodu. Na przyklad dam, ze ksenony powinno sie zapalac dopiero po zapaleniu samochodu bo "nie lubia" zmian w napieciu (kazdy chyba widzial jak normalne zarowki przygasaja przy rozruchu), ale jak mi sie przytafi tak zrobic to jeden palnik potrafi zgasnac, i wtedy wywala mi blad spalonej zarowki. Gasze samochod i zapalam tak jak sie powinno (najpierw silnik, potem swiatla), xenony sie zapalaja bez problemu i blad zarowki znika. Z tego wynika, ze HIDy samochod widzi jak zwykle zarowki i potrafi pokazac kiedy jakis nie swieci :)

Podsumowujac, po zakupie mialem od razu to demontowac, ale teraz jestem baaaaardzo zadowolony.

bmw.jpg
Opublikowano
Brawo kolejny przykład na to , że jednak się da jeździć na HID nie rażąc i nie oślepiając poza oczywistymi zaletami kolejną jest malutki pobór prądu 35W.
BMW E46 320i
Opublikowano
nie taniej kupic zwykla lampe z soczewka? przeciez w tej z linka i tak nie ma poziomowania a koszt 200ojro to troche duzo jak za rzezbiona soczewke w zwyklym reflektorze
Opublikowano

Nic nie obliczalem co do kosztow, poprostu znalazlem to wrzucilem tu bo fajna sprawa wedlug mnie :) Ale kupujac 2 lampy xenonowe wydasz wiecej niz 200 euro i musisz sie jeszcze bawic w przeprogramywanie swiatel, a tu montujesz i dziala :)

Te poziomowanie i tak nie jest potrzebne. Chcesz to sobie ustawisz wszystko pokretlem w srodku auta. Facet ze stacji diagnostycznej powiedzial mi, ze spryskiwacze i samopoziomowanie to jest wymog dotyczacy fabryk. Czyli nie dotyczy to auta bezposrednio, tylko fabryka ma obowiazek montowac. Czyli z tego co mi powiedzial to wynika, ze jak sobie ladnie xenon zamontujesz (z glowa) i nie bedziesz oslepial to nikt nie przyczepi sie do ciebie.

bmw.jpg
Opublikowano
Właśnie wizyta po montażu na warsztacie na regulacje lamp i po krzyku
BMW E46 320i
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Nic z tego Panowie. Wyrazie jest napisane w warunkach bądź w kodeksie że lampa xenonowa musi mieć samopoziomowanie oraz spryskiwacz. Kiedyś był jeszcze zapis o tym że reflektor musi być wyposażony w soczewkę ale teraz chyba już tego nie ma. To właśnie poziomowanie jest czynnikiem najwaznieszym dzięki którym nie oslepiamy innych. Działa to w sposób szybki nawet podczas jazdy po wjechaniu w dziurę itp kiedyś robiłem test w audi żeby udowodnić jak szybko działa poziomowanie i byłem zaskoczony że to nie tylko podczas włączania ale również na bieżąco podczas jazdy
Opublikowano
jesli w e34 masz orginalny ksenon i lampe do tego przeznaczona to oczywiscie mozna jezdzic. Natomiast delikatnie mowiac powatpiewam w to ze takie rarytasy siedza w co drugim e34:). Druga sprawa to HID nie jest legalny i w zadnym samochodzie jak go zamontujesz nie bedzie to legalne. Jest taki zapis ze jesli cos bylo montowane w orginalne jest to dopuszczone mimo aktualnych przepisow zakazujacych. dlatego np w PL mozna zarejestrowac skylina bo nie byl produkowany z kierownica po lewej stronie. Tak samo bedzie z e34. Jesli masz auto w pelni orginalne z orginalnie zamontowanym ksenonem to bez problemu mozesz zarejestrowac przechodzic badania itp.
Opublikowano (edytowane)
mówię o tym że jak założysz xenon oryginalny czyli oryginalne lampy oczywiście i nie mów że jest to nielegalne bo tu chodzi o lampy anie czy auto takie fabrycznie wyszło, mam xenon mam DC na kloszach spryski i poziomowanie na silniczkach i to wystarcza jeśli chodzi o e 34. Edytowane przez driverv8