Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Podobno te filtry podnosza moc kosztem gorszej filtracji powietrza, stawiajac mniejsze opory przeplywu, i nie zaleca sie ich stosowania w warunkach drogowych gdzie wystepuje wiecej kurzu, pylu niz zwylke. NIe wiem co o tym sadzic, bo jesli tak jest to moze szlag trafic silnik skoro wymiana przypada co okolo 30 tys...Czytalem rowniez o filtrach DPF ze ich skrocona zywonosc bierze sie z faktu pogorajacej sie jakosci oleju silnikowego co ma miejsce w przypadku gdy silnik wchodzi w tryb wypalania filtra DPF a cykl ten jest przerywany przez zbyt krotka jazde i tym samym do oleju dostaje sie wiecej sadzy. wynikalo by iz aby zapewnic sobie dluzsza zywotnosc filtra DPF nalezy a) czesto jezdzic w trasy i b) czesciej wymieniac olej jesli jezdzi sie glownie na krotkich trasach aby jego jakosc stale pozostawala na wysokim poziomie, pomimo iz komputer bada jego jakosc i sam informuje o pozostalym przebiegu do wymiany....nie wiem czy nie skroce okresu i nie bede wymienial co okolo 20 tys zmiast 30 tys.co o tym sadzicie?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czytałem/słyszałem że może uszkadzać przepływkę. Ja bym tego nie założył.