Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Filtr ma podklejoną pod spodem białą gąbkę, która jest widoczna na zdjęciu, sam filtr wygląda ok.

W związku z tym odma do wymiany??

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

witam,

odświeżę trochę topic, czy wywalony olej korkiem do wlewu oleju to może być odma? wyciekło mi około 0,5 l zalało trochę silnik i betonik pod samochodem. Pytanie czy przez odmę autko może inaczej się zachowywać ? falowanie obrotów , utrata mocy ? Bo w sumie u mnie nic takiego się nie dzieje wszystko chodzi normalnie. Może inaczej, czy wogóle to może być odma? czy coś innego?. (OFT Teraz pytanie do warszawiaków, może ktoś polecić jakiegoś mechanika kto by to szybko ogarnął) Wybieram się w piątek w dłuuuugggąąą trasę i muszę to zrobić jak najszybciej

Opublikowano
no właśnie nie kopci, nic w sumie się nie dzieje, zobaczyłem przez przypadek, cofając do garażu nie widziałem że jest plama pod autem, dopiero po zdjęciu pokrywy silnika zobaczyłem stojący olej :| już zaprowadziłem autko do mechaników jutro będę wiedział co i jak i mam nadzieje że to tylko odma :?
  • 4 lata później...
Opublikowano
witam. od kilku tygodni jestem posiadaczem E87 120d z 2006r mam zamia wymienic odme , zainteresowało mnie twoje rozwiązanie sam bym się za to zabrac a czy wymiana samej odmy jest łatwo do ogarnięcia w przydomowym garażu.
Opublikowano
Myślałem nad innym trochę rozwiązaniem

Wyprowadzić od odmy wąż kierując go do góry i zakończyć go filtrem stożkowym 35mm, tak aby było odprowadzanie powietrza, a w dolocie zaślepić dzirę - tą, z którą łączyła się odma :)

Jest kilka plusów :)

- jedej to taki, że powietrze będzie zasysane tylko zimne i bez oleju

- cały dolot będzie czysty bez grama oleju

- jeżeli samo zimne powietrze to minimalnie mocniejsze auto

- w ekstremalnych przypadkach gdzie turbiny siadają i potrafią zassać olej z dolotu i wypluć go wydechem i zatarcie silnika gwarantowane - problrm wyeleminowany bo odma odłączona od dolotu :)

zrobię w przyszłym tygodniu i zobaczymy :)

witam. od kilku tygodni jestem posiadaczem E87 120d z 2006r mam zamia wymienic odme , zainteresowało mnie twoje rozwiązanie sam bym się za to zabrac a czy wymiana samej odmy jest łatwo do ogarnięcia w przydomowym garażu.

Opublikowano
Zobacz temat oddzielenie odmy od dolotu wymiana odmy jest prosta Zdejmujesz podszybie obudowę filtra powietrza odkrecasz wiazke wtryskow i jest