Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
co trzecią wymianę oleju należy wymienić odme. W ASO tego nie praktykuja ale w nieautoryzowanych warsztatach specjalizujących sie w BMW tak. U siebie przed wymianą nie zaglądałem tam ale mechanik powiedział, ze trzeba było juz wymienić

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano (edytowane)

Myślałem nad innym trochę rozwiązaniem

Wyprowadzić od odmy wąż kierując go do góry i zakończyć go filtrem stożkowym 35mm, tak aby było odprowadzanie powietrza, a w dolocie zaślepić dzirę - tą, z którą łączyła się odma :)

Jest kilka plusów :)

- jedej to taki, że powietrze będzie zasysane tylko zimne i bez oleju

- cały dolot będzie czysty bez grama oleju

- jeżeli samo zimne powietrze to minimalnie mocniejsze auto

- w ekstremalnych przypadkach gdzie turbiny siadają i potrafią zassać olej z dolotu i wypluć go wydechem i zatarcie silnika gwarantowane - problrm wyeleminowany bo odma odłączona od dolotu :)

zrobię w przyszłym tygodniu i zobaczymy :)

Edytowane przez Hipo
Opublikowano

nie za bardzo do tematu za to bardziej do autora :P Hipo znajdziesz jakąś wolną chwilę to bym podjechał na Kabaty może udało by nam się amatorsko zdiagnozować moje świszczenie w turbinie tudzież w instalacji , coś mi się wydaje że to nie jest turbo (mam nadzieje), po mrozie -8 dało się to bardziej słyszeć - daj znać kiedy możesz ja proponuje koniec tygodnia ewentualnie coś na weekendzie

pozdrawiam :cool2:

Opublikowano
nie za bardzo do tematu za to bardziej do autora :P Hipo znajdziesz jakąś wolną chwilę to bym podjechał na Kabaty może udało by nam się amatorsko zdiagnozować moje świszczenie w turbinie tudzież w instalacji , coś mi się wydaje że to nie jest turbo (mam nadzieje), po mrozie -8 dało się to bardziej słyszeć - daj znać kiedy możesz ja proponuje koniec tygodnia ewentualnie coś na weekendzie

pozdrawiam :cool2:

Jasne, nie ma problemu :D

piątek na wieczór bliżej 20:00??

Opublikowano

witam,

jak najbardziej może być powiedz tylko gdzie ? rzuć jakąś nazwę ulicy a tam dotrę

elo

Opublikowano
Panowie,dzisiaj w serwsiie rzuciłem od niechcenia aby osłuchali silnik bo cos mi tam wydawało się,że "rzęzi" (prawdę mówiac bardziej potraktowałem to jako zadanie jakiejś czynności im bo nie martwił mnie ten dźwięk-stwierdziłem,że tak ma być bo jest zimno i może elementy niedogrzane itd).Okazało się,że do wymiany jest napinacz paska alternatora-oczywiście na gwarancji. Może u Ciebie ten niepokojący dźwięk to jest to. U mnie jest 25 tys. przebiegu,auto z 08 r.

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

Opublikowano
a kiedy u Ciebie to występuje? u mnie w sumie od 1800-2700 obr/min przy stanowczym dodaniu gazu, być może to jest to. :|
Opublikowano
Tak,dokladnie w tym przedziale było-na drugim biegu-takie jakby "świrczenie",myślalem że to obudowa plastikowa silnika tak rezonuje ale najprawdopodobniej jest to ten pasek.

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

Opublikowano
Panowie,dzisiaj w serwsiie rzuciłem od niechcenia aby osłuchali silnik bo cos mi tam wydawało się,że "rzęzi" (prawdę mówiac bardziej potraktowałem to jako zadanie jakiejś czynności im bo nie martwił mnie ten dźwięk-stwierdziłem,że tak ma być bo jest zimno i może elementy niedogrzane itd).Okazało się,że do wymiany jest napinacz paska alternatora-oczywiście na gwarancji. Może u Ciebie ten niepokojący dźwięk to jest to. U mnie jest 25 tys. przebiegu,auto z 08 r.

Czy na postoju też taki masz dzwięk? czy tylko pod obciążeniem?

Opublikowano
Napewno jesli na neutralnym biegu jest faktycznie ten dźwięk to jest on zdecydowanie słabiej słyszalny aniżeli pod obciążeniem.

MIKE

Opublikowano
Poda mi ktoś numer katalogowy odmy? Dostępna jest tylko w ASO czy też w sklepach internetowych? Szykuję się do serwisu olejowego i kompletuję potrzebne części.
Opublikowano
Poda mi ktoś numer katalogowy odmy? Dostępna jest tylko w ASO czy też w sklepach internetowych? Szykuję się do serwisu olejowego i kompletuję potrzebne części.

Wszytko znajdziesz na

http://www.realoem.com/bmw/select.do?lang=pl

Nie jestem jasnowidzem i nie wiem jaką masz wersję i który rok, sprawdź sobie sam. Fiszka 11 15.

Opublikowano

Jasne - dzięki - ale zanim zadałem pytanie szukałem na realoem. Ale z marnym skutkiem. Co do jasnowidztwa - model mam w opisie :). Roku jednak tam nie ma. Silnik M47N2. A pytanie czy można kopić poza ASO zadałem, ponieważ chyba na forum trójki czytałem, że tylko tam można kupić.

Co udało mi się wyjaśnić: - do mojego silnika to ma numer katalogowy:11127799367

W żadnym sklepie tego numeru wyszukiwarka mi nie znalazła - w ASO kosztuje 97 zł.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Odma jest jak najbardziej wymienialna, kupuje się ją jako zestaw w ASO, koszt ok 180pln, sam niedawno zmieniałem.

Pozdrawiam.

Opublikowano (edytowane)
Odma jest jak najbardziej wymienialna, kupuje się ją jako zestaw w ASO, koszt ok 180pln, sam niedawno zmieniałem.

Pozdrawiam.

oczywiście, że jest wymienialna, ale są dwa typy odmy w naszych silnikach. Ja jak kupiłem to miałem w środku taki filterek - jak mini wałek do malowania ścian ok 7cm a teraz mam jakiś inny typ - cały plastikowy bez żadnego wkładu.

Edytowane przez Hipo
Opublikowano

Pozdrawiam.

oczywiście, że jest wymienialna, ale są dwa typy odmy w naszych silnikach. Ja jak kupiłem to miałem w środku taki filterek - jak mini fałek do malowania ścian o 7cm a teraz mam jakiś inny typ - cały plastikowy bez żadnego wkładu.

Ja tego nie wymieniałem, bo narazie olej wymieniałem 1 raz. Jak jest napisane wcześniej, wymiana ma być co 3 zmiany oleju, nie widzę potrzeby wymieniać wcześniej niż zaleca producent.