Skocz do zawartości

Woda gotuję się w zbiorniku ale chłodnica zimna

Riff

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

BMW E36 320i,rocznik 1991 czerwiec. Tak jak w temacie:przez ponad 5 lat w Polsce nic się nie działo z tym autem,stan idealny lecz wczoraj silnik zaczął się przegrzewać.Pierwsza czynność to sprawdzenie co pod maską:chłodnica zimna ale woda w zbiorniku wyrównawczym gotuje się,tak jakby woda leciała do bloku,nagrzewała się,wlatywała do zbiornika i tam zostawała.Jako że najbliższy autoryzowany serwis BMW jest 100km i w przeszłości miałem doczynienia z miejscowym warsztatem muszę sam naprawić to. Pamiętam,że chłodnica miała lekkie przecieki ale po prostu je tymczasowo zalepiłem poksyliną i obecny problem chyba zmusi mnie do wymiany na sprawną. W czym może być problem?

Pozdrawiam!

Woda tryska.Tak jakby chłodnica w jednym miejscu była zatkana.Jutro spróbuje wyczyścić termostat i obczaić co może być przyczyną.I jedno takie pytanie nie na temat: Klimatyzacja wygląda na sprawną,nie ma przecieków lecz nie działa,po sprowadzeniu coś tam chłodziło ale słabo. Jest możliwość wyczerpania się freonu w układzie klimatyzacji? i ile kosztuje takie napełnienie?

Termostat sprawdź wkładając go do gotującej się wody może być nawet w garnku jak się otworzy to znaczy że działa. Co do uzupełnienia czynnika klimatyzacji to taki zabieg kosztuje od 100 do 200zł zależy od czynności dodatkowych (odgrzybianie itp.)
BMW forever!!!