Skocz do zawartości

Poziom oleju hmmm....

bastan

Rekomendowane odpowiedzi

Wyjechaliśmy sobie w piątek na weekend i po przejechaniu ok 100km na postoju zaświecił się komunikat, że jest za mało oleju w silniku. Sprawa dziwna bo oleju na bank jest dosyć(sprawdzałem kilka razy). Po przyjeździe na miejsce też ten komunikat się pokazał. Teraz jak robie krótkie trasy(do 30 km) to jest ok. Możliwe że czujnik zwariował??????

Miał tak ktoś??? i co z tym zrobić?

:doh:

Mialem kiedys 540i e34 i mialem to samo. Czasami mi ten tekst wyskakiwal. Masz napewno za malo oleju. Po prostu dolej troche i bedzie ok. Mi to sie pojawialo jak gasilem silnik. Jak wlaczylem to check control byl ok. bo olej juz sie wymieszal. Napewno masz troche za malo oleju. Troche mogl Ci wziac.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Nic nie dolewaj, jeśli stan na bagnecie jest ok, bo rozwalisz silnik :duh:

Miałem podobną sytuacje w E-39, sygnalizował mi błędy których nie było, np spaloną żarówke, mimo że świeciła, albo brak płynu do spryskiwacza, mimo że było full! Nie wiem dlaczego tak sie działo, nic z tym nie robiłem, bo to nie było moje auto.

Nic nie dolewaj, jeśli stan na bagnecie jest ok, bo rozwalisz silnik :duh:

Miałem podobną sytuacje w E-39, sygnalizował mi błędy których nie było, np spaloną żarówke, mimo że świeciła, albo brak płynu do spryskiwacza, mimo że było full! Nie wiem dlaczego tak sie działo, nic z tym nie robiłem, bo to nie było moje auto.

pierwsze slysze, zeby od dolania oleju sie rozwalil silnik. Jak wleje pol litra wiecej to nic sie nie stanie.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

zmień czujnik ciśnienia oleju koszt niewielki a może to to właśnie,nie wiem jak jest w e-34 ale w e-30 jak na wolnych sie zapala olej tzn. że olej jest gorący i to nie jest usterka.
to właśnie te chwile,kiedy wszystko jest dokładnie takie,jak pragniesz,a jedyne co czujesz to czysta przyjemność.To właśnie daje Ci BMW.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

no tak ale troche przesada bo u mnie sie zapalił w sytuacjikiedy poziom oleju wskazuje troszeczke ok 1,5 milimetra poniżej połowy prawidłowego wskazania na bagnecie... na jakiej zasadze ten czujnik włącza i wie ,że jest niski poźiom oleju może po ciśnieniu? co w sumie było by głupie. bo kontrolka od cisnienia oleju jest gdzie indziej...

Pozdrawiam

kupie silnik 2,5 L bądz 2.0 litra albo zestaw do swapa na 3l ,3,5

• 1 miesiąc temu...
Ja mam v12 i pokazał mi ste ten komunikat.Dolalem olej, taki sam jaki jest w silniku a info nadal sie wyświetla, mimo przelatania juz 600 km. Stan oleju na bagnecie to powyżej środka. Czy po dolewce powinienem jakoś wykasować ten problem czy jak sie czujnik ustatkuje to po wyłączeniu zapłonu powinno zniknąć info??

Będziesz Mógł Wyprzedzać :D

Kto za młodu głupim nie był - ten na starość nie zmądrzeje...

Oilstand Motor- jest to komenda sygnalizująca niski poziom oleju w silniku.

Jeżeli komenda ta wyskakuje przy dobrym stanie oleju na bagnecie, to albo jest uszkodzony czujnik, albo brak styku na wtyczce tego czujnika z instalacja silnikową. Komenda ta ma zgasnąć sama po dolaniu oleju nie trzeba jej w żaden sposób kasować.

Strzeżcie się komendy Oildruck Sensor :!:

Ja tylko dorzucę swoje 0,03PLN na temat nadmiaru oleju.

Jak pisze instrukcja i pokazuje praktyka, nadmiar oleju samemu silnikowi nie zaszkodzi, jednak nadmiar jest wypalany, co powoduje złudne wrażenie, że silnik "bierze" olej. Jak wiadomo "zdrowy" stan oleju jest między 1/3 a 2/3 wskazania bagnetu.

Odnośnie czujników, to czasami cisną kity, ale zawsze warto zerknąć na bagnet, a jak poziom jest ok, to wtedy zerknąć na czujnik.

Kai