Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A więc mam taki dylemat w tym momencie mam oponki 225/45R17 ale z uwagi na to że samochód mi lata po ulicy jak żyd po pustym sklepie więc się pytam czy orientuje się ktoś czy mógł bym zastąpić je oponkami 205/45R17 ?? I moje drugie pytanie czy samochód dużo straci na wyglądzie ? Bo z tego co się orientuje to oponki pewnie trochę się schowają do samochodu ? Proszę o pomoc

Czy może lepiej by było 205/50R17 ?

P.S czy szpilki od felg aluminiowych będą pasować do stalowych na zime ?/ z Góry dzięki

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Od 5 lat jeżdżę na 225/45/17 i wcale mi nie lata ;) chyba coś mocno koloryzujesz albo masz problemy z zawiechą :mrgreen:

zamiennik to 205/50/17

Szpilki mogą pasować, podobno nie powinno się w drugą stronę, czyli od stalówek do alusów.

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
Od 5 lat jeżdżę na 225/45/17 i wcale mi nie lata ;) chyba coś mocno koloryzujesz albo masz problemy z zawiechą :mrgreen:

zamiennik to 205/50/17

Szpilki mogą pasować, podobno nie powinno się w drugą stronę, czyli od stalówek do alusów.

Wiesz z tego co widzę to mam nawet takie same felgi jak ty i na prawdę się jeździć nie da samochód ma przejechane 60 tys. był ostatnio sprawdzany w ASO powiedzieli mi że zawieszenie jest idealne więc to raczej nie od tego ;/ teraz to mnie zmartwiłeś ;/

Oczywiście na koleinach :P

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A to trzeba jeździź koło kolein, w tym cały sęk ;) Z tą zawiechą to żarcior, wiem że trochę nosi ale od tego ma się głowę żeby z nią jeździć ;)

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

W każdym razie mówisz (piszesz :D) że na felgę 8 calową mogę włożyć oponę 205/50R17 ?? :) I nie będzie żadnych problemów ??

A no i czy właściwości jezdne się po prawią ?? Bo skoro ona się rozciąga to nie będzie ten sam ... ??

Opublikowano

MOŻESZ założyć oponę 205/50 na felgę o szerokości 8 cali ale NIE POWINIENEŚ. Będzie zdecydowanie za wąska w stosunku do felgi przez co będzie miała bardzo naprężone ścianki boczne, a rant felgi będzie bardziej narażony na uszkodzenia.

A teraz pytanie - masz już kupione stalówki 17" do opon zimowych?

Opublikowano

Aaa, spoko :)

Ja bym został przy 225/45 - to nieprawda że się nie da jeździć - ja dwa lata przejeździłęm na 245/40R18 i było :cool2:

A jeżeli koniecznie chcesz 205/50 to na węższych felgach.

Opublikowano

Popieram, 225/45 nie jest złe. Kolejna betka na tym rozmiarze i nie narzekam.

W poprzedniej też na koleinach woziło i chciałem przeklinać 17-tki. Potem zmieniłem opony na nowe i auto nie do poznania. Później tak wyszło, że nawet na zimę miałem 225/45/17 i byłem zadowolony.

Opublikowano

Nie wiem jakie w waszych miastach są drogi ale ja mieszkam ok 10 km od Włocławka i koleiny są takie że na prawdę jest ciężko nie dosyć że ręce bolą tak rzuca , to jeszcze jest po prostu strach wyprzedzać bo jest to nie bezpieczne :)

Wcześniej miałem inne autko na 205/50R16 i było ciężko ale do wytrzymania a teraz to przegięcie :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W każdym razie mówisz (piszesz :D) że na felgę 8 calową mogę włożyć oponę 205/50R17 ?? :) I nie będzie żadnych problemów ??

A no i czy właściwości jezdne się po prawią ?? Bo skoro ona się rozciąga to nie będzie ten sam ... ??

Nigdzie nie pisałem żeby zakładać 205 na 8-calową. Ja używam 205 na zimę ale mam do tego 7-calową felgę.

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
Nie wiem jakie w waszych miastach są drogi ale ja mieszkam ok 10 km od Włocławka i koleiny są takie że na prawdę jest ciężko nie dosyć że ręce bolą tak rzuca , to jeszcze jest po prostu strach wyprzedzać bo jest to nie bezpieczne :)

Wcześniej miałem inne autko na 205/50R16 i było ciężko ale do wytrzymania a teraz to przegięcie :D

Chyba gorszych kolein niż na Gierkówce w Częstochowie nie masz (bo już się nie da...). Każdy z nas jeździ w PL, a tu, jak wiadomo, 90% dróg i ulic to albo koleiny albo dziury i łatany asfalt.

Więc albo chcesz jeździć na szerokich oponach i się do wożenia w koleinach przyzwyczaj i naucz się z tym sobie radzić, albo zmień na węższe 16-tki.

Opublikowano

ja od dwoch lat jezdze na 225/45 zr17 i sie przyzwyczailem.

szpilki mam te same na zime (205/55 r16) i na lato, intensywnie (od dwoch lat :wink: ) mysle o zalozeniu na tyl 245/40 zr17.wedlug enigmy tego dzialu (yatzka :mrgreen: ),wejda mi spokojnie. :mrgreen:

takze nie ruszaj swoich 225 :hand:

drogi mamy w polsce coraz lepsze :wink: ,sie doczekasz....

Opublikowano
wedlug enigmy tego dzialu (yatzka :mrgreen: ),wejda mi spokojnie. :mrgreen:
:?: :?: :?: Jakiej znowu enigmy? Wg zaleceń producenta przede wszystkim i może trochę jeszcze wg standardów branży oponiarskiej :)

drogi mamy w polsce coraz lepsze :wink: ,sie doczekasz....
Pewnie tak, tyle, że zanim się doczeka, to parę kompletów zimówek zmęczy...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
mysle o zalozeniu na tyl 245/40 zr17.....

A nie masz na myśli 18tek?

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

mam felgi oryginalne ,na ktore wejda oponki nawet 255/45 r17.

ja to moze i mam na mysli 18-stki,ale moja zona dostaje bialej goraczki jak slyszy o fanaberiach do auta. :roll: :oops:

Opublikowano
A miał by może ktoś jakąś fotkę jak wyglądają takie koła ?? tzn. chodzi mi o 205/50R17 na 8 calowej feldze ?? Szukałem i nie mogę znaleźć .. ??
Opublikowano

Stary, ja latam na 225/40/18. Bardzo sobie chwale ten rozmiar opon. Trzyma się drogi jak wklejony.

Nawet na zimę nie zmieniałem felg. Mam Mki i tylko wrzuciłem opony DUNLOP Wintersport 3d i śmigam :)

Nie zmieniaj rozmiaru bo to kolejny wydatek, a na własciwościach jezdnych tylko stracisz.

O wyglądzie nie wspomne. Widziałeś kiedyś autko na wąskich oponach wyglądające ładnie ?;)

Lepiej zrób geometrie i kup porządne opony.

Sztuka Dunlopów to około 1000PLN, ale naprawde warto. Bardziej się opłaca niż zmiana felg.

Oryginały BMW pewnie będą kosztowały również coś w granicach 4 tys.

Pozdrawiam !