Skocz do zawartości

Raz działa , i nie działa , rozrusznik

Tomasz28

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , mam taki problem z moim rozrusznikiem , samochód to e36 silnik m40 benzyna poj. 1,8. Słuchajcie obiaw jest taki rozrusznik działa na przykład dwa miesiące bez żadnego problemu, i tu pewnego czasu przekręcam kluczyk w pozycję rozruch , atu nic ani nie kręci i nic nie słychać, kontrolki nie przygasają a akumulator mam na 100% dobry i wtedy otwieram maskę i w rozruszniku jest taka mała uszczelka gumowa , wyciągam ją i w ten otwór pryskam preparat, wystarczy dosłownie jeden ( psik ) robię ponowny rozruch i jak ręką odją. I po takiej kuracji , rozrusznik + - będzie działał następne miesiące, CO TO JEST I O CO TU CHODZI PROSZĘ O POMOC , SUGESTIE z góry dziękuję Tomasz, dodam że w rozruszniku były wymieniane szczotki tuleje itp.

Ja posprawdzałbym najpierw same połączenia. czyli plus i masę. Może coś nie łączy w regulatorze napięcia.

A gdzie w rozruszniku jest regulator napięcia??? :norty: Koledze pomyliło się chyba z alternatorem :wink:

Nie wiem gdzie autor wątku psika ale podejrzewam że elektromagnes coś szwankuje albo jest problem z przewodzeniem

Ja posprawdzałbym najpierw same połączenia. czyli plus i masę. Może coś nie łączy w regulatorze napięcia.

A gdzie w rozruszniku jest regulator napięcia??? :norty: Koledze pomyliło się chyba z alternatorem :wink:

Buhahaha... :oops: :mad2: Sorry. Właśnie siedzę i stawiam winde dla znajomego na laptoku i w między czasie przeglądam forum. Coś mi sie popierdzieliło. Nie wiem, czy źle przeczytałem, czy źle zinterpretowałem. ale wiem, że walnąłem gafe :mrgreen: :duh:

Po przemyśleniu sprawy :D skojarzyło mi się uzwojenie, ale to i kontrolki by przygasały. trzeba by dokładnie obejrzeć rozrusznik.

• Zasłużeni forumowicze
Masz zasyfiony rozrusznik.Wyjmij i porządnie go wyczyść szczególnie elektromagnes( w środku porusza się taki trzpień co wyżuca bendiks)
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.