Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, mam maly problem otoz dostalem w prezencie lusterko fotochrom ktore pochodzi od bmw 530 z 2005 roku, ktore chce zalozyc do mojego autka(e91 diesel, 2006) problem w tym ze lustrko to posiada az 7 kabli

- bialy

-czerwony

brazowy

-zielony

-zolty

-siwy

-czarny

Moje pytanie to:

ktory kabel jest + a ktory minus ? (przypuszczam ze braz to minus ale z plusem to juz problem) wiem ze potrzebny jest jescze sygnal do wstecznego ale to juz mniej istotne

Z kad najlepiej pobrac prad bo mam szyber i sensor swiatel ?

Mysle ze ktos z was mi pomoze i z gory dziekuje

Opublikowano

Hmm przewaznie to troche za malo aby ryzykowac spalenie lusterka ale kazda pomoc sie liczy , tez tak myslalem o tych kolorach ale pewny na 100% to nie jestem

Zobaczymy moze ktos mi pomoze jeszcze ale dziekuje raz jeszcze

• Moderatorzy
Opublikowano
Jeżeli miałeś zwykłe lusterko to do takiego lusterka jest potrzebna wiązka oraz instrukcja instalacji z ASAP-a. Koszt wiązki niewielki a i tak musisz ją nabyć. Częśc tych kabli w lusterku to od diody czerwonego nosa. 4 kable sterują ściemnianiem :-). P/N zestawu doposażenia w lusterko 61 12 0 434 330 i do tego trzeba zamówić wiązkę. Jak znajdę p/N wiązki to dam znać.

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

Opublikowano

Aha to oki bede czekal , czy ta wiazke kabli wpina sie kolo lusterka czy trzeba ciagnac gdzie indziej? bo mam jeszcze kilka miechow gwarancji i niechcialbym cos popsuc lub urwac hehe

Ale bardzo dziekuje za pomoc,

• Moderatorzy
Opublikowano
Wszystko się wpina do panelu oświetlenia wnętrza - cały kabel ma może 20 cm. Tu masz pełną informację (nawet rozszerzoną o homelink w lusterku ale dokładnie to jest taka instrukcja instalacji jaką masz w tym linku nad zdjęciami http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=121523 - Dokładnie musisz kupić kabel A (na 1 zdjęciu owinięty kabel z gumowym zakończeniem) , Montaż nie powinien ci zająć więcej niż godzinę z przygotowaniem :-). Cały Retrofit kupujesz w zestawie z kostkami i jeszcze ASO ci wydrukuje ,jak poprosisz, taką dokumentację jak w tym pliku pdf z linka. Robiłem to u kumpla i działa do dziś :-) Jeżeli chodzi o napięcie w lusterku to jeden z tych przewodów odpowiada za odcięcie zasilania lusterka przy włączonym wstecznym biegu (taki jest prawidłowy montaż fotochromu) więc samo dostarczenie zasilania nie wystarczy :-) chyba ,że chce się to byle jak zrobić. Polecam ten zestaw kabelków. Będziesz miał jak fabrycznie.

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Trzastek gratuluję dokumentacji. A może masz taką dokumentację do montażu oryginalnego haka (składanego elektrycznie) dla modelu E91?
  • Moderatorzy
Opublikowano
Tu jest o zwykłym haku http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=57786 a index DiY (zrób to sam) jest tu: http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=1721 . Natomiast do haka e90 poszukam w asapie ale teraz całą dokumentacja bmw będzie składownana na serwerach dealerskich więc będę miał większy problem z jej dostaniem. To co jest obecnie na asapie ma być wycofywane :-(. Postaram się w ciągu weekendu coś znaleźć :-)

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

• Moderatorzy
Opublikowano
Mam 2 dokumentacje do elektrycznego haka - niby jest z E60 ale taką samą dodają do E90 jeżeli chodzi o elektrykę . Daj na pw. swojego maila to prześlę. Zobaczysz przynajmniej z czym to się "je" :-)

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

Opublikowano

No to super bardzo dziekuje ci Trzastek za ta pelna informacje ,dopiero teraz ale mam bardzo duzo pracy i rzadko zagladam ostatnio hehe

Jakby co to wszystkim zycze Wesolych Swiat

Opublikowano

Podłączę się do tematu.Mnie przyszlo do głowy żeby fotochromowe lustro dołożyć do e92.

Mam już lusterko, jednak nie ma ono czerownej diody, na dole (nie mówiąc o kompasie). Czy da się bazować na opisie jak powyżej (w sensie dokupienia wiązki?).

Czy diodę można po prostu przełożyć wraz z obudową do lusterka, które jej nie ma?

Proszę o jakieś wsparcie :)

Dzięki z góry!

• Moderatorzy
Opublikowano
Tak, ta wiązka jest uniwersalna czyli do fotochromu, alarmu , zasilania kompasu i home linka .

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

• Moderatorzy
Opublikowano
Jeżeli jej nie masz to musisz ją dodać. Lusterko powinno pasować wprawdzie się różni od lusterka z E90 - zasilania powinny być takie same

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

• 3 tygodnie później...
  • Moderatorzy
Opublikowano
odczytaj pw.http://www.e90post.com/forums/showthread.php?p=2203460#post2203460 - tu masz foto

Pozdrawiam,

Trzastek

BMW Klub Polska

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

No i zamontowałem lusterko wg opisu, który podał kolega Trzastek powyżej. Generalnie cała operacja sprowadza się do dołożenia 4 przewodów, które są dostarczane jako zestaw, wraz z kostkami w cenie ok. 90 komplet. Mam lusterko ze wszystkim (homelink, compass, auto dimming). Moge udostępnić materiały drukowane i moje bezcenne doświadczenie :)

Wszystko działa, z wyjątkiem tego, że nawet gdy właczę wsteczny, lusterko reaguje na światło i robi się ciemne. Nie przeszkadza mi to, tylko sie zastanawiam, czy zobiłem jakiś błąd przy montażu (ale to chyba niemożliwe, bo raczej nic by nie działalo), czy jednak tak to ma działać?

Auto to E92 z US, więc może u nich to jest inaczej.

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam

Właśnie wymieniam lusterko na fotochrom i kupiłem kabelki w ASO lecz nie bardzo wiem jak to podłączyć,nie dostałem instrukcji

Pozdrawiam

• 2 lata później...
Opublikowano
Pełen nadziei i optymizmu pragnę dopytać, wiecie, czy lusterko z E39, E65, E66 51 16 8 236 774 ma szanse zaistnieć w moim E91? Chodzi mi o kształt, co by pasowała obudowa i kostkę zasilającą. Próbuję doposażyć auto w alarm i czaję się na lustro z LED. Mam już EC (fotochrom) i mam nadzieję, że nadal w tym będzie działać.
Patrzcie w lusterka, BMW są wszędzie!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W razie czego mam do sprzedania oryginalne lusterko z E91 2010r. Lusterko z LED i Fotochromem. - jak ktoś potrzebuje mogę sprawdzić ile pinowe. Z tego co się orientowałem to lusterko z innych modeli nie będzie pasować.
  • 2 lata później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Okej.

Mam już piny odpowiadające za + (3) i mase (10).

Mase wiadomo gdzie wpiąć.

A plus - trzeba szukać, choć ułatwiłoby jak by ktoś napisał może już jakiś 'gotowy' pin po zapłonie ?