Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jak w temacie proszę o pomoc w wyborze pomiędzy:

Michelin Pilot Alpin PA3 245/40 R18 97V XL

a

Goodyear Ultra Grip Performance 2 245/40 R18 97V XL

... a może jeszcze jakieś inne propozycje.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

MOD EDIT: Przeniosłem temat do odpowiedniego działu, tym razem bez konsekwencji ...

Opublikowano
Dunlop Winter Sport 3D możesz jeszcze wziąć pod uwagę. Co prawda nie miałem okazji sprawdzić w zimowych warunkach, ale na suchym i mokrym spisują się w porządku i są ciche.
Opublikowano
Ja postawiłem na Continental i nie żałuje.
"Urzędnicy są jak książki na półkach, im wyżej postawieni, tym rzadziej do czegoś słuzą" Napoleon Bonaparte
Opublikowano
Goodyear'a odradzam bo to teraz tani "shit" made in china.

No nie wiem na jakiej podstawie tak twierdzisz,bo ja akurat na oponach Good Year Ultra Grip 7 plus mam wytłoczone Made in Germany...ale pomijając kwestię ,,Made in..." oponki super i złego słowa na nie powiedzieć nie mogę.

KTO SZYBKO JEDZIE, TEGO WOLNO NIOSĄ !!!

http://img529.imageshack.us/img529/5021/qqqwr.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Goodyear'a odradzam bo to teraz tani "shit" made in china.

to jakas bzdura, kupiłem UG Performance 2, kpl. 225/50/17 min 2600 zł Made in Germany, czy to jest shit?? cena katalogowa jednej opony to 950 zl

co do opon sa absolutnie niesłyszalne, na mokrym super, a śniegu jeszcze nie było

Opublikowano
Hmm... Może nie wszystkie są jednak produkowane w chinach. Ale te na które ja trafiałem miały produkcję w tamtym kraju. I na te na pewno trzeba uważać.

BMW to jest to co lubię najbardziej! Freude am Fahren!

http://img.userbars.pl/120/23959.gif

http://img153.imageshack.us/img153/6728/aaad.jpg

Opublikowano
Hmm... Może nie wszystkie są jednak produkowane w chinach. Ale te na które ja trafiałem miały produkcję w tamtym kraju. I na te na pewno trzeba uważać.

Tak? A dlaczego? Jakieś sensowne argumenty?

@sebisz: Z tych dwóch zdecydowanie Goodyear. Tańsze i lepsze. A z innych propozycji to wspomniane już Dunlop WinterSport 3D i Pirelli SottoZero. Jeżeli Nokian to tylko WR, nie polecam WR G2. A jeżeli chcesz oszczędzić to Hankook W300.

Opublikowano

Tylko raz byłem zadowolony z opon Goodyear'a a mianowicie był to model HydraGrip wyprodukowany we Francji. Każde kolejne miały produkcję chińską (może miałem pecha i na takie trafiałem) i były po prostu tragiczne. Kolega również kupił Goodyear'ki i podobnie narzekał. Występowało uczucie takiego jakby pływania na tych gumach. Jakby zbytnio się uginały przez co mniej czuło się auto. Do tego szybka ścieralność.

Na pewno można zauważyć, że od kilku latek oponki tej marki wyraźnie potaniały. Jestem po prostu zrażony już do tej marki. Ogólnie jakbym miał wybierać wśród ogumienia topatrzę tylko na Pirelli, Michelin i Dunlop.

BMW to jest to co lubię najbardziej! Freude am Fahren!

http://img.userbars.pl/120/23959.gif

http://img153.imageshack.us/img153/6728/aaad.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wybrałem jednak:

Michelin Pilot Alpin PA3 245/40 R18 97V XL

Jeżdżę na nich od 5 dni i jak narazie jest OK.

Prawdziwy chrzest przejdą jak wyjadę do Polski na Święta i Sylwestra

(Sylwester w Karpaczu - więc powinno być biało ;o)

Jak wrócę opiszę jeszcze swoje doznania z jazdy.

Korzystając z okazji (prawdopodobnie ostatni post w tym roku)

życzę wszystkim Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia

oraz Szczęśliwego Nowego Roku !!!

Pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
dzis zaliczylm pierwszy snieg na oponach Goodyear UG Performance 2-225/50/17 V - rewelacja! takiej krótkiej drogi hamowania jeszcze nigdy nie miałem, zdecywanie polecam
Opublikowano

Uważasz, że opony produkowane w Chinach z logami topowych marek firm oponiarskich odbiegają jakością od tych które wytwarzane są w rodzimym kraju lub też gdzieś indziej w Europie? Myślisz, że w Chinach przetapiają stare Dębice czy Stomile w beczkach podgrzewanych palącym się pod nim węglem, a potem rękoma formują dla ciebie oponę a bierznik wycinają brzeszczotem? Przemysł produkcyjny w Chinach jest jedny z najbardziej rozwiniętych na świecie. Jest tam napewno ta sama technologia (jak i nie lepsza, tam są najnowocześniejsze fabryki , które zostały wybudowane nie tak dawno temu) jak w europie. Różnica to to, że całą aparaturę produkcyjną, testową i laboratoryjną obsługują kitajce. Cały zarząd oraz technicy pochodzą raczej z krajów macierzystych lub są to już przeszkoleni i wyspecjalizowani inżynierowie chińscy. Tak duże koncerny oponiarskie przeniosły swoją produkcję nie w celu pogorszenia jakości swoich wyrobów, a po to żeby ograniczyć do minimum koszty produkcji, szczególnie przy tak narastającej konkurencji firm oponiarskich pochodzących z Chin, Korei itd. A uswiadczenie polaków, że to co Made in China to wszystko jest syf polega raczej na tym, że za dużo kupiliśmy chyba od nich trampek w okresie komuny.heheheheeeee :lol:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Kolega również kupił Goodyear'ki i podobnie narzekał.

Ot kolejny mit :nienie:

primo...ta sama opona, a różne autko i już wyniki będą inne...baaa, nawet inny silnik

sekundo...różny styl jazdy i też wyniki są nieporównywalne...baaa, wystarczy nawet różne ciśnienie w oponach

tercjo...Good Year to firma międzynarodowa i robi opony w połowie krajów UE...w Polsce również :D

Z moich wieloletnich doświadczeń (agresywny styl jazdy) na samochodach z silnikami 2,0 i więcej...przerobiłem kilkanaście różnych opon 6 firm, a w efekcie postawiłem na GY UG6 i 7 w przypadku 520i, zaś na 540i - Vredestein Snow Track 2 - w obu przypadkach jestem bardzo zadowolony, a mieszkam w górach i śniegu mam pod dostatkiem - nigdy nie musiałem używać łańcuchów :mrgreen:

Pozdrawiam

Jacek

Opublikowano
primo...ta sama opona, a różne autko i już wyniki będą inne...baaa, nawet inny silnik

sekundo...różny styl jazdy i też wyniki są nieporównywalne...baaa, wystarczy nawet różne ciśnienie w oponach

W końcu mądre słowa :cool2:

postawiłem na GY UG6 i 7 w przypadku 520i, zaś na 540i - Vredestein Snow Track 2 - w obu przypadkach jestem bardzo zadowolony, a mieszkam w górach i śniegu mam pod dostatkiem - nigdy nie musiałem używać łańcuchów :mrgreen:
Ja teraz ćwiczę Vredestein Snowtrac 3 - jak zjeździsz dwójki to wypróbuj koniecznie - zdziwisz się o ile można poprawić parametry opon! Ja przejechałem tez wiele kompletów opon i wiem jedno - tu naprawdę liczy się marka. NIE MA dobrych tanich zimówek i tyle. Różnice pomiędzy nawet średnią a wyższą półką są znaczne. I to zauważalne dla przeciętnego kierowcy - inaczej niż w letnich, gdzie przy normalnej jeździe w codziennych warunkach rzeczywiście oszczędzanie na oponach może mieć sens.
Opublikowano
Co ciekawe...sama firma określa 2 jako opony do aut dużych z mocnymi silnikami, z górnej półki, zaś 3 jako średnią półkę - ciekawe dlaczego? 2 kupiłem ponieważ trafiłem świetną cenę - komplet za 1200zł 205/55/16 z 2009 roku, zanim je zajeżdżę to już będą 4 albo 5 :mrgreen:

Pozdrawiam

Jacek

Opublikowano

Jak szukałem info o tym producencie, to trafiłem na jakąś stronę z oponiarską i zapisałem sobie cytaty:

"Vredestein Snowtrac 2 to opona na sezon zimowy przeznaczona dla samochodów osobowych średniej i wyższej klasy wyposażonych w silniki o ponadprzeciętnej mocy i pojemności. Przystosowana jest do jazdy z bardzo dużą prędkością."

"Opona Vredestein Snowtrac 3 przeznaczona jest dla samochodów osobowych klasy średniej o średnich pojemnościach i mocach silnika takich jak m.in.: Volkswagen Polo czy Mazda 3."

Co nie zmienia faktu, że to opony z najwyższej półki jeśli chodzi o zimówki i zbierają same dobre i bdb oceny od użytkowników...ja na razie nie mam zastrzeżeń.

Pozdrawiam

Jacek