Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zakupiłem sobie felgi aluminiowe wyglądające jak stalówki na okres zimowy. Rozstaw śrub się zgadza , otwór piasty też , na tył felgi wchodzą zaś na przód felgi jak by zahaczały o zaciski hamulcowe. Możliwe ,że w V8 są większe zaciski ale nie wiem tego dokładnie. Pomyślałem ,że można by założyć tzw dystanse aby oddalić felgę. I tu moje pytanie. Czy to dobry pomysł? Jaką szerokość dystansów wybrać? I czy dystanse mogą być tylko na przodzie? Czy można je ściągnąć jak na lato będę zakładał oryginalne felgi 255/40/17 ?
Opublikowano

Pierwsze pytanie: jakie jest ET (offset) tych felg? Albo może wiesz z jakiego modelu pochodzą?

Ja mam obecnie takie aluminiowe 15-stki wyglądające jak stalówki i jest ok, więc dla 16-stek tym bardziej powinno pasować.

Prawidłowe parametry dla E39: rozstaw śrub 5x120, ET 20, średnica otworu centrującego 74,1mm, szerokość felgi min. 7" (dla 16" felg).

Opublikowano
No właśnie nie wiem wiem jakie jest ET a nie wiem też czy jest to wybite na felgach. Felgi wyciągnięte z e39 2001 czy 2003 3l diesel.
Opublikowano
Powinno być wybite, ale też często nie widać tego pod syfem z klocków. Będzie albo od zewnątrz przy samym otworze na piastę, albo od wewnątrz (tu może być wszędzie). Jeśli to oryginały BMW, to na pewno będzie nabity nr części, więc może poszukaj go i po tym numerze coś ustalimy.
Opublikowano
Dzwoniłem do faceta który mi je sprzedał i faktycznie one sa 15 i pochodzą z wersji 2l silnik gdzie były 15. Mam je odesłać i zakończę sprawę.
Opublikowano
Wejść powinny, ale najważniejsze jest ET. Poza tym, na węższe felgi powinny iść węższe opony.
  • 4 lata później...
Opublikowano

Witam ! Mam podobny problem !

Zakupiłem ostatnio opony 205/65/15 wraz z felgami na zimę (alu wyglądają jak stal - ET 20) i nie chcą wejść na przednia os. Haczą o tarcze i zacisk.Czy to normalne? Tylna wchodzi bez problemu.

Czy jest jakieś wyjście z tej syt. np. dystans

czy po prostu oddać koła ?

BMw e39 Touring 2002r

Dzięki za pomoc

Pozdrawiam

Wojtek

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Oddać koła a następnym razem poczytac co ci napisali na słupku odnośnie rozmiarów kół.

Do twojego minimum 16"

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano

Fakt mój błąd szybko szybko bo całe dnie jestem w pracy ...

a czy na tyle moga byc te 15 ?

czy nie sa za słabe ?

Ew czy mozna uzyc pierscieni do przodu ?

Opublikowano
W razie co mam alu felgi styl 18 do sprzedania jak byś chciał za 500zł z oponami letnimi.

Bardzo dziękuję.

Letnie posiadam... :)

Opublikowano

Wiem :) Opony są praktycznie do wymiany, ale cena jest dobra jak na alu felgi 16" gdybyś potrzebował. Bo chyba te 15" Ci nie wejdą.

Ja na zimę mam 15" ale mam 2.0 i normalnie wchodzą.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W 3.0d przed liftem jest tarcza z przodu 296mm, więc 15 cali wejdzie, po lifcie jest 325mm więc conajmniej 16.