Skocz do zawartości

320d katalizator brak mocy i czarna chmura

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Potrzebuje porady od Was chlopaki bo na zawsze ktos sie znajdzie madry i dobrze doradzi. Sprawa wyglada tak, iz posiadam 320d 150KM na emce. Pisze o tym ostatnim bo mam przez to niskie zawieszenie i juz nie raz przywalilem podwoziem i rozwalilem rure wydechowa. Za ktoryms razem jak spawalem facet powiedzial, ze mam katalizator juz do wywalenia ale, ze puki nie halasuje to zostawic. Pisze bo znow przywalilem i musze zrobic cos z ta rura i przy okazji chce usunac ten katalizator ze wzgledu na to, ze nie mam chyba takiej mocy jak powinienem bo jezdzilem inna 150KM i sie lepiej zbierala a po drugie od jakiegos czasu jak przydepne to zostawiam czarna chmure za soba. Co o tym myslicie bo juz nie wiem jakie moga byc z tym powiazania. Pozdrawiam

Opublikowano

witaj ka0s mialem ten sam problem z tym ze w motorze m47 136 km

bylem u mechanika i wybil mi klatalizator i jak reka odjal problem znikl ma wiekszego kopa niz wczesniej jeszcze zmienilem filterek odmy.

jedno co mi przeszkadza to ze pracuje troszku glosniej

i teraz znowu sie bujam do makaronow w 13 godzinek/wczesniej 18 godz/ taki byl zamulony

pozdrawiam

rs320

Opublikowano
Ale duzo glosniej chodzi Twoje auto bo boje sie, ze bedzie mi zezil. Gadalem z mechanikiem i mowi, ze jak na razie jesli katalizator sie nie rozsypal to lepiej zostawic i nie swirowac bo bedzie bardzo glosno chodzil i to mnie odpycha. Chmura czarna tez zniknela po tym jak go wyciales ?
Opublikowano
Siemka ja miałem zajebiste problemy z mocą w e46 320d mechanik wybebeszył mi katakizatory super sprawa minimalnie głośniejszy silnik jest ok i turbina świszczy. POLECAM WYBEBESZYĆ. pozdro
Opublikowano

Siemka! A w tych katalizatorach nie ma żadnych sond czy czujników? Jak wycięliście to komp nie wykazuje błędów, nie przełącza się na tryb awaryjny albo coś? Też mam taki sam problem co autor posta (chyba słabszy i jak depnę to czarna chmura) i też chyba dojrzewam do wycinki kata ( jednego czy lepiej dwóch?).

Z góry dzięki za odpowiedź!

Ps, Gdzie można taki zabieg zrobić w okolicach Świnoujścia?

Pozdrawiam!!! :cool2:

Opublikowano

Dzięki za szybką odpowiedź, dziś sprawdzałem jeszcze to dymienie. Trochę się chyba uspokoiłem, bo owszem za pierwszym razem jak mocno depnąłem na 2 to była czarna chmura,na 3,4 i 5 już mały dymek. Wyhamowałem i depnąłem jeszcze raz, tym razem nie było już czarnej chmury, kopcenie już nie było prawie zauważalne. I tu pytanie: czy mogła się gdzieś w układzie wydechowym osadzić jakaś sadza czy coś, co przedmuchałem? Powiem szczerze,że na dieslach się zbytnio nie znam, zawsze miałem benzyniaki.

Odnośnie tej wycinki katów, czy na przeglądzie rocznym się do mnie nie doczepią i podbiją mi bez problemu dowód rejestracyjny?

Z góry dzięki za odpowiedź!

Pozdrawiam!!! :)

Opublikowano

Witam, dzięki za odpowiedź!

Oczywiście! katalizatory są pozapychane na całej powierzchni. Co do tego przedmuchu to nie sądzę żeby mocniejsze przygarowanie spowodowało efekt przeczyszczenia... one już swoje przeżyły i teraz z nich tylko prochy lecą ;)

Zgadzam się i dlatego po świętach jadę do warsztatu zlikwidować próchniaki :D

Pozdrawiam!!!

Opublikowano

witam

sam się zastanawiam nad wycięciem kata ze swojej 530d - auto jest z 99 roku wiec domyślam się ze kat ma prawo już być niesprawny

jednakże powiem wam ze jak robię przegazowke na postoju to ani auto nie dymi a przykładając rękę do wydechu widzę ze podmuch jest mocny - oczywiście nie jest to jakies miarodajne sprawdzanie ale tak samo sprawdzał mój mechanik i jego zdaniem przelot jest ok

druga rzecz to taka ze słyszę ze najprawdopodobniej cos w katalizatorze lata bo jak zahamuje i ruszę to słyszę przy otwartym oknie ze coś "grzechocze" pod autem i to najprawdopodobniej jest kat lub jego fragmenty

sam do końca nie jestem przekonany czy zabieg wycięcia mi coś pomoże czy nie zaszkodzi np zacznie głośniej chodzić auto ?