Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
na tarczy powinno być wybite, jak pamiętam 24 mm tarcza nowa i 22.4 zużyta.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jeszcze jedno pytanie,zaproponowano mi tarcze i klocki zimmermana, sa prawie o polowe tańsze niz oryginały w ASO. Możecie coś napisać o ich jakości ? czy tez dla świętego spokoju kopic te części w ASO ?
Opublikowano

O tarczach i klockach jest sporo na forum, także poszukaj sobie archiwalnych tematów. Ja na Twoim miejscu wybrał bym Textara lub ATE.

Pzdr.

Opublikowano
sluchajcie a mam takie pytanko apropo tarcz, za niedlugo bede mial klocki do wymiany i czy przy 60000km wymieniac juz tez tarcze ? ile one maja zywotnosci?

To zalezy od eksploatacji :D

W moim przypadku po wymianie tarcz i klocków z przodu przejechałem juz 40000km,a komp wskazuje wymiane dopiero za 90000km,wizualnie zużycie tez jest małe :) ,lecz w moim przypadku-80% przebiegu to autostrady....wiec mało hamowania,gdy jezdzisz duzo po mieście wskazania bedą zupełnie inne :cry2:

pozdro

icon4.png
Opublikowano
sluchajcie a mam takie pytanko apropo tarcz, za niedlugo bede mial klocki do wymiany i czy przy 60000km wymieniac juz tez tarcze ? ile one maja zywotnosci?

W moim przypadku po wymianie tarcz i klocków z przodu przejechałem juz 40000km,a komp wskazuje wymiane dopiero za 90000km,wizualnie zużycie tez jest małe :) ,lecz w moim przypadku-80% przebiegu to autostrady....wiec mało hamowania,gdy jezdzisz duzo po mieście wskazania bedą zupełnie inne :cry2:

pozdro

Komputer wskazuje zuzycie klockow a nie tarcz!!!. Ile razy trzeba pisac ze tarcze wymienia sie jak sie zuzyja. Czy naprawde nie potraficie czytac wczesniejszych postow.

Opublikowano

pozdro

Komputer wskazuje zuzycie klockow a nie tarcz!!!. Ile razy trzeba pisac ze tarcze wymienia sie jak sie zuzyja. Czy naprawde nie potraficie czytac wczesniejszych postow.

pisząc- cytuje : wizualnie zużycie tez jest małe -miałem na myśli stan tarcz :mad2:

Nie trzeba byc geniuszem aby wiedziec ,że czujnik dotyczy klocków :mrgreen:

Lecz skoro klocki sie zuzywaja to tarcze też muszą,więc dlatego ocena wizualna jest potrzebna,oczywiście wiemy że są lepsze i gorsze tarcze i klocki,a elektronika ma nam tylko pomagać a nie decydować za nas kiedy i co mamy wymieniać :D

Więc po co sie napinać?Lepiej nic nie pisać :cool2:

icon4.png
Opublikowano

Nie zabraniam nikomu wymiany tarcz razem z klockami, a nawet jeszcze lepiej czesciej. Jak sie mowi bogatemu wszystko wolno.

Nie uwazam tez, ze sprawdzanie "wizulane" moze zastapic zmierzenie grubosci tarcz, czy jest dokladniejsze od wskazania komputera. Jak mowia na oko to chlop w szpitalu umarl.

Tak lepeij nie pisac nic, niz pisac zle lub wprowadzac w blad. No chyba ze handlujesz tarczami.

Opublikowano
Nie zabraniam nikomu wymiany tarcz razem z klockami, a nawet jeszcze lepiej czesciej. Jak sie mowi bogatemu wszystko wolno.

Nie uwazam tez, ze sprawdzanie "wizulane" moze zastapic zmierzenie grubosci tarcz, czy jest dokladniejsze od wskazania komputera. Jak mowia na oko to chlop w szpitalu umarl.

Tak lepeij nie pisac nic, niz pisac zle lub wprowadzac w blad. No chyba ze handlujesz tarczami.

Pisząc,ze na tarczach idzie przejechac ponad 100000 km,to chyba antyreklama niz reklama dla handarza tarcz,ale widze problem z logicznym rozumowaniem...

Nie pisalem tez nic o tym jak czesto nalezy je wymieniac tylko o tym ; "jak dbasz tak masz"

Uwazam temat za zamkniety-bo brak sensu na pisanie kolenych postów aby odp. na Twe sugestie "mariusz1954"

icon4.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Najczęściej tarcze wymagają wymiany co drugie klocki. Oczywiście dotyczy to standardowych klocków, tarcz, i sposobu eksploatacji. Sam ostatnio wymieniłem tył po ok. 43 tys. i tarcze pozostały stare. Klocki TEXTARA stare i nowe. Zatem tarcze powinny wytrzymać ok. 90 tys.
Opublikowano
jeszcze jedno pytanie,zaproponowano mi tarcze i klocki zimmermana, sa prawie o polowe tańsze niz oryginały w ASO. Możecie coś napisać o ich jakości ? czy tez dla świętego spokoju kopic te części w ASO ?

1. Zimmermanna odradzam, dwa razy sie przejechałem na tych tarczach w E39. Zdecydowanie polecam ATE lub oryginały choć te są drogie. Ale najwazniejsze - dokładny, precyzyjny montaż.

2. Tarcze do wymiany jeśli osiągna grubość minimalna a nie przy jakimś tam przebiegu. Ta grubość minimalna u jednego może być po 40 kkm i pół roku a u drugiego 100 kkm i 5 lat. Po prostu mierzymy grubość.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv