Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kupilem swoje E60 na wiosne 525d i do poczatku paxdziernika nie bylo probelmu z odpalaniem.

Kiedy przyszly pierwsze chlodne dni samochod po odpaleniu zaczal klekotac na wszytkie storny , jak naciasnalem gaz to slychac bylo jak w starym maluchu ktory idzie na 1 sweice....stiwedzielm ze moze to swiece faktycznie wiec kupilem komplet orginalnych z BMW z przebiegiem 30 000km wymienlme, ( byly straszne probelmy wyciaganc 5 i 6 , okazalo sie ze kazda byla inna ) po wsadzeiu nowyc hswiec probelm nie zniknal,....jednak teraz jak odpale nie musze przejac 10 km zeby silnik zaczal pracowac norlamnie, teraz wystarczy 3-4.....ale diagnozujac silnik znalalzem iz mam dziure przy kolektorze obok czy to moze powodowac takie zachowanie silnika ? ( ddziura / przedmuchy sa po lewej stornie patrzac na silnik ) przepraszam za laikowe okreslenia ale nie jestem mechanikiem. Ostanie pytanie....jeszcze nigdy nie zasiecila mi sie kontrolka siwec zarowych czy to dobrze czy zle....nawet kiedy ostanio bylo 0 ....nic sie nie pokaalo

CZy moje podjezenia sa sluszne jesli chodzi o zachowanie silnika i kolektor ?

Dizeki

Opublikowano

1. czemu kupiłes używane świece z przebiegiem 30 kkm? Oryginalne świece to beru, na allegro są nowe do kupienia chyba po 20-25 zeta.

2. w nowych beemkach nie zapalają sie żadne kontrolki sygnalizujące grzanie świec. Po podpięciu do komputera można sprawdzić czy któras z świec jest spalona, bład sie zapisze. Ale nawet jeśli masz nowe świece żarowe problem może być z modułem sterującym świecami, one też czasem padaja.

3. Jesli chodzi zaś o nieszczelności w kolektorze to moim zdaniem to też może mieć wpływ na nierówną pracę na starcie.

4. Możesz też wykluczyć wtryskiwacze podłączając do komputera i obserwując czasy otwarcia, ale to tylko przy pierwszym rozruchu na zimnym

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano

Zgadza sie blond pokazuje ,u mnie naprzyklad jese DDE 4242 i chyba 4442 ale jak narazie pali dobrze.

Co do tego modulu sterujacego,jest to jakas kosztowna czesc?

Codowanie BMW , Wylaczenie ostrzezenia o pasach, TV-Free,przebudowa oswietlenia na LCI, klimy Basic na HIGH, Navigacji z MASK na CCC lub CCC LCI ( 8 przyciskow ) itd.

http://www.bavaria-access.de/

http://www.facebook.com/profile.php?id=100002804305191#!/pages/Bavaria-Access/157126324367474?sk=photos

Opublikowano

ok dziekuje za opowidzi.

CZekam na interfejs do BMW , mam CarSoft 6.5 czy w tym programie sprwadze swiecie i czasy wtryskow?

dzieki

andrzej

Opublikowano
2. w nowych beemkach nie zapalają sie żadne kontrolki sygnalizujące grzanie świec. Po podpięciu do komputera można sprawdzić czy któras z świec jest spalona, bład sie zapisze.

To nie prawda kolego Natek. Jak zostawisz furke przy -5 C przez noc, to przy przekreceniu stacyjki zapali sie kontrolka grzania swiec. Trzeba troche poobserwowac dokladnie gdyz zapala sie max przez 2 sekundy. Widzialem juz ja dziesiatki razy. Wiec wypowiedz ze nie zapalaja sie jest niepoprawna!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja u siebie w 120d pierwszy raz widziałem kontrolkę świec jak było -18 C. DO tej temp. nic się nie zapalało.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
w E60 kontrolka sie zapala, a pęknięty masz pewnie kolektor wydechowy wiec go lepiej wymien bo Ci turbo moze uszkodzić
Opublikowano

Ja slyszalem ze w E6x swiece sa juz rozgrzewane gdy samochod otwiera sie pilotem przez klucz,niewiem tylk ile w tym prawdy.

Moze dlatego zadko sie zapala kontrolka :?

Codowanie BMW , Wylaczenie ostrzezenia o pasach, TV-Free,przebudowa oswietlenia na LCI, klimy Basic na HIGH, Navigacji z MASK na CCC lub CCC LCI ( 8 przyciskow ) itd.

http://www.bavaria-access.de/

http://www.facebook.com/profile.php?id=100002804305191#!/pages/Bavaria-Access/157126324367474?sk=photos

Opublikowano
Ja slyszalem ze w E6x swiece sa juz rozgrzewane gdy samochod otwiera sie pilotem przez klucz,niewiem tylk ile w tym prawdy.

Moze dlatego zadko sie zapala kontrolka :?

To zle slyszales, otwierajac samochod pilotem nic sie nie dzieje dopuki nie odtworzysz drzwi.

Wtedy wlasnie slychac pompe paliwa.

A swiece rozgrzewane sa przy lub przed startem silnika, poczym w zaleznosci od temperatury silnika podgrzewaja jeszcze przez pewien czas...

Opublikowano
Zapalałem już swoje auto przy -5 i nie widziałęm nawet migającej kontroli świec a na deske zawsze patrze uważnie przy uruchamianiu auta.

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zapalałem już swoje auto przy -5 i nie widziałęm nawet migającej kontroli świec a na deske zawsze patrze uważnie przy uruchamianiu auta.

a jaki masz model? , bo z podpisu nie wynika, że E60

Opublikowano

kontrolka nie miga, tylko zapala sie doslownie na sekunde poczym gasnie....

Widocznie nie widziales nigdy kontrolki, gdyz masz sprawny akumulator.

Czym slabszy akumulator i czym zimniej na dworze, tym dluzej pali sie lampka na tablicy.

Conajmnie bylo tak u mnie jak mialem akumulator na wykonczeniu...

Teraz jest nowy i zobaczymy jak przyjda mrazy co bedzie...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a co ma słabszy aku do grzania świec?
Opublikowano

a no ma, a dokladnie chodzi tutaj o czas grzania.

widze ze o elektryce nie masz calkowiecie pojecia, inaczej bys nie pytal!

To wytlumacze Tobie tak.

Masz dwa czajniki elektryczne do gotowania wody, W kazdym z nich 1litr wody.

Czajnik 1 ma moc 1000W

Czajnik 2 ma moc 2000W

Zagadka dla ciebie. Zgadnij w ktorym szybciej zagotuje sie woda ???

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To wytlumacze Tobie tak.

Czajnik 1 ma moc 1000W

Czajnik 2 ma moc 2000W

daruj sobie uwagi o tym czy mamm pojecie czy nie, ja Ci nie ublizam

Opublikowano

To wytlumacze Tobie tak.

Czajnik 1 ma moc 1000W

Czajnik 2 ma moc 2000W

A gdzie ja Tobie ublizam ???

nie ublizam lecz tlumacze.... Wiec po co pytasz jak nie dasz sobie wytlumaczyc ???

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

nie ublizam lecz tlumacze.... Wiec po co pytasz jak nie dasz sobie wytlumaczyc ???

napisałeś ze nie mam pojecia o elektryce! wyobraź sobie jak by wygladały fora , gdyby na pytania każdy tak odpowiadał, a debilne przykłady zachowaj sobie prywatnie, a nie na forum

Opublikowano

napisałeś ze nie mam pojecia o elektryce! wyobraź sobie jak by wygladały fora , gdyby na pytania każdy tak odpowiadał, a debilne przykłady zachowaj sobie prywatnie, a nie na forum

Debilny przyklad widocznie tylko dla ciebie, gdyz go nie zrozumiales. Latwiej nie da sie tego wytlumaczyc. Widocznie za ciezkie dla ciebie.

Tyle z mojej strony. Dobranoc :cool2:

Opublikowano
juz pisałem o tym wcześniej

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Debilny przyklad widocznie tylko dla ciebie, gdyz go nie zrozumiales. Latwiej nie da sie tego wytlumaczyc. Widocznie za ciezkie dla ciebie.

tyle z mojej strony. Dobranoc :cool2:

Nie bede sie znizał do Twojego poziomu. Żegnam!

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Świece żarowe są używane poniżej 5 C (ASO). Ja o tym, że mam zepsute dowiedziałem się dopiero po wyjeździe na narty, bo auto stało na mrozie. Nieregularna praca silnika była wprost proporcjonalna do temperatury i trwała do kilkunastu sekund. W austriackim serwisie miły pan od razu trafnie zdiagnozował problem (nie będę opisywał tutaj jakie głupoty mi opowiadali "doradcy serwisowi z polskich ASO"). Okazało się że w silniku z przebiegiem 65000 km padły 3 z 4 świec. Ciekawe.. Może to dlatego, że były rzadko używane? No nic, na szczęście sterownik był OK. Ważne!!! I to mnie bardzo zadziwiło. Mechanicy twierdzą, że rozruch silnika z niesprawnymi świecami żarowymi może zaszkodzić katalizatorowi i filtrowi cząstek stałych (no bo niby niespalone paliwo tam się dostaje). Jeżeli tak jest to dlaczego błąd świec nie jest wyświetlany na OBC? Przecież to może spowodować narażenie człowieka na ogromne dodatkowe koszty naprawy. Ktoś coś o tym wie?
Opublikowano

jako ze wszystkie bmki od 2001 roku wychodza tylko jako CR, idelane dzialanie

swiec zarowych nie jest konieczne do rozruchu. jedynie go ulatwiaja. dlatego w

odroznieniu od starszych diesli gdzie nalezalo je grzac czasami i kilka razy, tutaj

to nie jest obowiazkowe. natomiast oczywiscie ich niewlasciwa praca objawia sie

czasami nierowna praca silnika az do osiagniecia temperatury ok 4-5stp. ciezkie

zapalanie to przewaznie uwalone wtryski (tylko polska i cudowne paliwo), pompa cr,

zawalone filtry, na samym koncu swiecie, choc oczywiscie nie mozna ich wykluczyc