Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam kolegów i proszę Was o opinie tych którzy posiadali zawirusowane 530d automaty ( wiem że temat o chipach był ale nie było konkretów)

dodam ze autko 193KM w automacie przebieg 210tyś ( po remonciku silnika urwane blaszki korektora przepustnic )

- czy warto , jak to się ma do skrzyni czy jej za mocno nie przeciąża , jak ze spalaniem itp poprostu wasze opinie i obserwacje

-czy na zawirusowanym automaciku bedzie dobrze ciągła przyczepe - czy skrzynia wytrzyma przeciążenia

pozdrawiam i czekam za szczerymi odpowiedziami

Opublikowano
...wiem że temat o chipach był ale nie było konkretów...

Konkrety były - przeczytaj raz jeszcze

...- czy warto , jak to się ma do skrzyni czy jej za mocno nie przeciąża...

Dodatkowe obciążenie dla skrzyni jest - która jak zapewne wiesz nawet seryjną moc 193KM ledwo znosi

...-czy na zawirusowanym automaciku bedzie dobrze ciągła przyczepe - czy skrzynia wytrzyma przeciążenia

O tak - zacznij ciągać jeszcze przyczepę to skrzynia na pewno dłuuugo posłuży :duh:

Opublikowano
panowie naprawde prosze o wypowiedzi osoby które maja z czyms takim do czynienie chodzi mi główie czy zawirusowana przyczepa da rade i wytrzyma przeciązenia z przyczepa i prosze nie piszcie że automaty nie wytrzymuja przyczep sam w E klasie przejechałem około 90tys z przyczepą i sie nic nie działo znam dużo osób co ciągna przyczepy i jest ok w Stanach każdy ciągnie przyczepe i jest ok chyba że maja MANUALE :D sam już swoja e39 naciągłem sporo kilometrów przyczepe i sie nic nie dzieje ze skrzynią ale nie wiem jak to bedzie po chipie
Opublikowano

Toż przecież Ci już koledzy napisali, ze po chipie ASB nie daje zbyt długo rady. Moc fabryczna jest już na granicy wytrzymałości tej skrzyni więc jeśli jeszcze zamierzasz tą skrzynię dodatkowo obciążyc większą mocą oraz momentem obrotowym silnika to dasz jest zdrowo popalic i nie zdziw się, jak za kilka miesięcy będziesz musiał się zwracac na tym forum z zapytaniem co się mogło zrypac bo ASB coś wariuje. A jeśli jeszcze dośc często targach przyczepy to takie połączenie to już w ogóle proszenie się o wyciągnięcie z własnego portfela kilku tysi na reanimację skrzyni - o ile z fabryczną mocą jeszcze jakoś sobie radzi przy ciąganiu przyczep to po zawirusowaniu może się już wybrac na rentę.

Tak więc robisz to na swoje bardzo duże ryzyko - o czym powinieneś wiedziec po przeczytaniu różnych forumowych (nie tylko tego forum) przypadków dotyczących chipowania e39 530D w automacie.

Pzdr.

Opublikowano

Witam wszystkich

Podłącze się do tematu chociaż nie jest to główny temat, chodzi mi o tą przyczepę, dlaczego automat nie radzi sobie z przyczepą zawsze wydawało mi się że automat lepiej dobierze se bieg niż nie jeden kierowca "niedzielny" w manualu.

Pytam bo mam camping i zaczynam się bać że trzeba będzie odstawić przyczepę.

Opublikowano
...i prosze nie piszcie że automaty nie wytrzymuja przyczep sam w E klasie przejechałem około 90tys z przyczepą i sie nic nie działo znam dużo osób co ciągna przyczepy i jest ok w Stanach każdy ciągnie przyczepe i jest ok...

Nie piszemy że wszystkie automaty się sypią tylko ten konkretny który występuje w e39 530d (a pochodzi od GM). Nie znajdziesz go w Mercedesie - co najwyżej w jakimś Oplu

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
panowie naprawde prosze o wypowiedzi osoby które maja z czyms takim do czynienie chodzi mi główie czy zawirusowana przyczepa da rade i wytrzyma przeciązenia z przyczepa i prosze nie piszcie że automaty nie wytrzymuja przyczep sam w E klasie przejechałem około 90tys z przyczepą i sie nic nie działo znam dużo osób co ciągna przyczepy i jest ok w Stanach każdy ciągnie przyczepe i jest ok chyba że maja MANUALE :D sam już swoja e39 naciągłem sporo kilometrów przyczepe i sie nic nie dzieje ze skrzynią ale nie wiem jak to bedzie po chipie

1. Temat byl poruszany nieraz, dlatego na forum jest opcja "szukaj". :search: Tu masz przyklad tematu odleglego o 4 tematy od twojego, w ktorym dostajesz doskonala odpowiedz na wszystkie swoje pytania: viewtopic.php?f=72&t=116436&start=0

2. Sam zabardzo nie rozumiem jakie ma znaczenie czy auto ciagnie przyczepe czy nie. Znaczy, ze jesli kupie auto od otylej rodziny, gdzie kazdy ma spora nadwage, to ASB bedzie bardziej wychechlana niz gdyby jezdzil nim pojedynczy anorektyk? Cos mi sie wydaje, ze te teorie nie maja zadnych logicznych podstaw. Moment obrotowy to ciag, ktory po prostu jest - niezaleznie od obciazenia, dziala na skrzynie z ta sama sila. Jedyne do czego mozna sie przyczepic to czas z jakim dziala maksymalna sila ciagu na skrzynie biegow. Gdy samochod jest nieobciazony i cisniemy gaz do dechy maksymalna sila ciagu bedzie dziala 0-100 przez 8s. Jesli bedzie przyczepa 0-100 bedzie trwalo 10s moze 12s. Tylko kto z przyczepa cisnie do dechy :?: :duh: Ktos mi to wytlumaczy? Bo nieraz na forum pojawial sie temat przyczep+asb...

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
Kolego
dziekuje za jakąs rozsadna wypowiedz , ten watek który podałes już wczesniej przeczytałem , zeczywiście chipa GM nie znosi , ale co do przyczepy przeciez na tym forum wszyscy piszą NIE WOLNO - moje pytanie cały czas brzmi DLACZEGO NIE WOLNO ? na co ma wpływ przyczepa w skrzyni,
Opublikowano

witam, z tymi przyczepami to mam takie same zdanie jak wiekszosc na tym forum i nie tylko na tym forum. :nienie:

Kol. mcmt o to wlasnie chodzi ze z przyczepa ten duzy moment obrotowy dziala na skrzynie wiele dluzej,i to na kazdym biegu.

m3GreenHell
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
witam, z tymi przyczepami to mam takie same zdanie jak wiekszosc na tym forum i nie tylko na tym forum. :nienie:

Kol. mcmt o to wlasnie chodzi ze z przyczepa ten duzy moment obrotowy dziala na skrzynie wiele dluzej,i to na kazdym biegu.

Duzy ale nie maksymalny. Po prostu gdy jedzie sie z przyczepa nie mozna szalec. Mysle,ze jesli jedziesz z "puszystymi" pasazerami i zapakujesz bagaznik to uzyskujesz ten sam efekt co jak bys ciagnal przyczepe.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

ten czlowiek to przede wszystkim oszukuje ludzi, z wnioskami sie generalnie zgadzam, ale jego bym nie cytowal

viewtopic.php?f=21&t=56825

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
Koledzy a co w końcu z tymi przyczepami ( konkretnie chodzi mi o kemping ) :?: Czytałem gdzieś że automat może ciągnąć 50% masy auta.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jestem przekonany, ze moze ciagnac przyczepe, ale nie dusimy gazu do konca - nie powodujemy maksymalnego momentu obrotowego.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik