Skocz do zawartości

silnik krokowy - kiedy powinien pracowac?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! Moje pytanie dotyczy nastepujacego objawu:`po uruchomieniu silnika i dotknieciu silnika krokowego wyraznie czuc jak sie trzesie...Po podniesieniu obrotow pow. biegu jałowego sytuacja sie nie zmienia tzn dalej sie trzesie. Dodam ze czysciłem go juz i nie wykazywał objawow np. zatarcia. A tak w ogole to szukam przyczyn wypadania zapłonów, sprawdziłem juz (razem z barto i bastanem) cewki, swiece, sonde, przepływomierz i wszystko działa a silnik czasem gubi zapłon :mad2: Jest tak zarowno na gazie (wtrysk zkładany przeze mnie) i na benzynie. Na komputerze jedyny bład powtarzajacy sie to "bład wtryskiwacza 1"....Help!!!!
Opublikowano

tak ale chodzi o to czy chodzi cały czas, po załączeniu zapłonu cały czas zamykając sie i otwierając (jescze silnik nie zapalony) czy może chwile sie ustawi i czeka na zapalenie silnika i odpowiednio do obrotów biegu jałowego dobiera ilość powietrza.

Może za pozwoleniem dopisze za Tadzika że czasami pojawiają sie wyraźne wahania na biegu jałowym, czasami ich nie ma ( jak testowaliśmy były) a znowu porównując prace silnika krokowego w moim, gdzie silnik pracuje równo, krokówka tylko na chwile po załączeniu zapłonu drgnie i juz nie czuć jej pracy (organoleptycznie). Tak wiec pytanie jest takie czy silnik krokowy po przekreceniu kluczyka cały czas reguluje (trzęsie się?)

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano

Thx barto za przypis! :cool2: Dodam jeszcze ze po porzadnym "przegonieniu

" autka przez ok pol godziny chodził IDEALNIE...Teraz znow stroi fochy. Rece powoli opadaja..

Opublikowano

Czy sie trzesie? :D

Ja bym to nazwal leciutkim drzeniem wskazujacym na jego prace.

Zapewne jak sie wlaczy to przybiera skraje polozenie bo nie otrzymuje innych sygnalow /podobno od tps-a/ ale to jest umowne bo ja zauwazylem,ze glownie sterowany on jest zmiennymi wartosciami napiecia/Chyba ,ze sie myle.trudno to wyczuc bo nawet na schemacie elektrycznym kroka nie ma :shock: Dlaczego ?nie wiem.

Moze ktos przesledzil jego polaczenie i cos o tym napisze.

pozdrawiam

Opublikowano

czyli chwila drżenia i po osiagnięciu skrajnego położenia wyłącza się tak????

czy ma drżeć cały czas? (załączona tylko stacyjka silnik niezapalony)

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano

Az poszedlem sprawdzic namacalnie :D

Trudno wyczuc wlaczylem stacyjke pomacalem kroka :D /fajnie wyszlo/i nie wyczulem drzenia. wniosek wlacza sie i czeka!?

Ale te drzenia sa rozne w kazdym krokowym wiem bo obecnie mam 3 sztuki.Od czego to zalezy ?p

Pewnie od stopnia wyeksploatowania

pozdrawiam

Opublikowano

Nie powinien. Silnik krokowy dziala tak, ze podawane sa na niego

krotkie impulsy celem zmiany jego ustawienia a pozniej zasilanie

cewek ustaje. jesli silniczek sie caly czas trzesie to sa dwie mozliwosci,

albo os silniczka jest mechanicznie zablokowana i nie moze sie on

przemiescic, albo uklad sterowania zglupial.

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

>>> psychop's lab mike.xray.pl

Opublikowano

Hejka Tadzik.

A ja liczyłem, że podmieniłeś już tą krokówkę :)

Nie wiem czy krokówka z mojego 2.5l będzie do ciebie pasować ale jak chcesz to możemy sprawdzić :cool2:

Będę się bawił pewnie z zawieszeniem niedługo to mógłbyś podjechać (w razie czego dam ci znać na PRIV-a co do terminu)

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam.

Przeczytałem już chyba całe forum na temat kroka, ale nie zauważyłem jednoznacznej odpowiedzi na moje pytanie, czy po po przekręceniu kluczyka przepustnica w kroku powinna się otwożyć na maxa ?, jak tak, czy od razu po rzekręceniu kluczyka, czy dopiero po jakieś chwili. Pytam się bo nie wiem czy mam go wymienić, czy też nie(mam problemy z wolnymi obrotami, a podczas wizyty na kompie powiedziano mi że mój krok nie reaguje). po umyciu podłączyłem go do wtyczki przekręciłem kluczyk i przepustnica ani drgnie chociaż wyczuwam lekkie drgania kroka.Dodam tylko, że jak go miałem w ręku to przepustnicę można było ruszyć bez problemu.

A tak przy okazji to jakie powinny być obroty na zimnym i na ciepłym silniku (mam E36 1.8 is)

Za pomoc z góry wielkie dzięki.

Opublikowano
Szanowni Panowie, dyskutujecie na forum bmw o czymś, co nigdy nie było montowane w\ układzie wtryskowym\ bmw . Po za tym to ani KROKOWY, ani SILNIK tylko ELEKTROZAWÓR POWIETRZA DODATKOWEGO . A omawiany przez Panów tak chętnie często krokowiec \silniczek krokowy\ występuje w układach wtryskowych tyle tylko ,że w jedn punktowych i służy do ustawiania położenia przepustnicy i już na pewno nie w bmw!! pzdr.

Syrena z sercem od rekina!

http://img264.imageshack.us/img264/227/resize1yf.jpg

Duże Zdjęcie

Opublikowano
Szanowni Panowie, dyskutujecie na forum bmw o czymś, co nigdy nie było montowane w\ układzie wtryskowym\ bmw . Po za tym to ani KROKOWY, ani SILNIK tylko ELEKTROZAWÓR POWIETRZA DODATKOWEGO . A omawiany przez Panów tak chętnie często krokowiec \silniczek krokowy\ występuje w układach wtryskowych tyle tylko ,że w jedn punktowych i służy do ustawiania położenia przepustnicy i już na pewno nie w bmw!! pzdr.

Nie wierze!! :shock:

Opublikowano

nie powienien pracować bo go nigdy tam nie montowali - bo żaden z silników e34 nie był wyposażany w "silniki krokowe"

a żeby zrozumieć jak "zawór wolnych obrotów" (różnie to nazywają bypas, wentyl, zawór) pracuje najpierw trzeba zrozumieć jak działa system wtrysku paliwa -motronic, dopiero później można sobie tłumaczyć dlaczego on się otwiera (nawet przed zapaleniem silnika)

zapraszam do lektury, służe pomocą

TS SERWIS diagnostyka i elektronika samochodowa

tel. 607 890 658

Opublikowano

Czyli rozumiem że po przekręceni kluczyka przepustnica powinna zmienić położenie, a jeśli chodzi o sterowanie nim to co nim steruje,na pewno komputer, tylko co mu daje dane ? Zauważyłem że po odpięciu wtyczki od NASTAWNIKA BIEGU JAŁOWEGO (bo taka jest nazwa katalogowa tego czegoś) silnik wyrażnie faluje, a gdu znowu ją wepnę to na chwilę skoczy w górę tak na ok. 1100 obr./min. i po chwili spada do ok.800, wszystko wydawało by sie OK. gdyby mi nie gasł na światłach i te obroty na zimnym.

W sumie mam jedno nadrzędne pytanie, czy ktoś wie jak można ten nastawnik sprawdzić tak na 100%

Opublikowano

tak na 100% to musiałbyś założyć inny sprawny\na100%\zawór i wtedy będziesz wiedział czy wibracje to skutek złego zaworu czy też sterowania to po pierwsze a podrugie to jeżeli go już zdemontujesz to sprawdż jedno z okien\otworów\jest całkowicie przysłonięte czy jest mała szpara \jeśli jest to do d...\a następnie przekręć zapłon to przysłonięte okno powinno się otworzyć

Pzdr

Duże Zdjęcie

Opublikowano
Pisząc przepustnica myślę o tym czymś co przysłania okno zaworu(przepustnica zaworu). podłączając ten zawór, okno w nim jest lekko otwarte ok. 1.5 mm(tak jak po wyciągnięciu z auta), a po przęktęceniu kluczyka ani drgnie, nie wiem jak sę zachowuje jak odpale silnik, jutro sprawdze.
Opublikowano
Jeśli masz wtyczkę dwu-bolcową to podłącz dwa kabelki \+,-\od akumulatora \nie bój się że go spalisz\i otworzy całkowicie okno to jest ok a wtedy napiszę jak usunąć tą szczeline 1.5mm .Ajeśli nie drgnie to kupuj nowy \inny\

Duże Zdjęcie

Opublikowano
Jeśli masz wtyczkę dwu-bolcową to podłącz dwa kabelki \+,-\od akumulatora \nie bój się że go spalisz\i otworzy całkowicie okno to jest ok a wtedy napiszę jak usunąć tą szczeline 1.5mm .Ajeśli nie drgnie to kupuj nowy \inny\

A nie mozesz od razu napisac jak zlikwidowac ta szczeline?

Bo ja i pewnie inni koledzy chetnie by sie dowiedzieli!

Musisz tak cedzic :P

pozdrawiam

Opublikowano
Podłączyłem bezpośrednio do akumulatora i otworzył się na max. Mam nadzieję że jest dobry, tylko teraz jak go wyregulować. Za pomoc z gory dzięki.