Skocz do zawartości

Odnośnie skrzyni automatycznej - nastawnik

Jarek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.Od paru tygodni jestem posiadaczem E34 525tds.I dosyć wystraszony cenami częsci do niej :( Mam pytanie.Wiem że mam do wymiany nastawnik elektoniczny pompy wtryskowej.Co jakiś czas (dosyć często) gdy włanczam R lub D silnik mi się zadławi i zgaśnie.Mówią mi że to wina nastawnika.Silnik zapala zawsze bardzo łatwo,czy zimny czy gorący jak parowóz.Ale jestem ciekaw czy taka praca nastawnika może mieć wpływ na skrzynię biegów która tak troszkę poszarpuje przy ruszaniu do przodu lub do tyłu.Ale nie zawsze.Równie często rusza płynnie.Jak skrzynia też to chyba się potnę!! Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.Pozdrawiam.

tak to wina nastawnika. Wlasnie przy automatycznej skrzyni biegow wyraznie sie objawia jego wada - dochodzi do ''rzucania'' silnikiem i wrazenia ze auto pomimo wcisnietego hamulca chce ruszyc.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Część Sarna1.Widzę że Ty także stawiasz że ten nastawnik tak mi szarpie skrzynią.Mam nadzieję że tak będzie.Na razie szukam używanego ale dostać go to jest duży problem.Mam za 600zł ale jedna osoba jeszcze mi szuka taniej.czy to możliwe? :shock: Wkurzam się bo te gaśnięcie jest bardzo stresujące.Muszę dodawać gazu szybciej to wtedy jest mu łatwiej.

• Członkowie klubu

Uzywki faktycznie chodza po ok.600-800zl., ale plac dopiero po tym jak go sprawdzisz. Ja generalnie odradzam kupowania uzywek tym bardziej do pompy wtryskowej - fakt nowy to koszt ok.2400 zl., - ale uwazaj bo przewaznie czesci do pomp lub cale pompy to po prostu zlom.

Krzysiek.

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

Witam

Wszystko co o automacie mnie interesuje i mam pytankodot 524tds:

U mnie wystepowalo szarpanie skrzynia i wyrywanie ale bylo to spowodowane zlym ustawieniem naciagu linki od tej skrzyni.Po prostu przepustnica nie byla do konca zamknieta i jej ramie naciagalo niepotrzebnie wspomniana linke,a auto wyrywalo i wyprawialo harce w momencie zatrzymania na D.I pytanie zasadnicze czy w powyzszym aucie

nie wystepuje linka do regulacji izmiany biegow?Czy wspomniany nastawnik pelni ta role /bo nie wiem/?Pytam bo skoro to taka dosyc droga czesc to trzeba by bylo sie upewnic.

pozdrawiam

Witam.Nie wiem czy w moim E34 występuje taka linka ale na pewno się dowiem i sprawdzę.A jeżeli chodzi o nastawnik to nie wiem dokładnie do czego on służy ale skoro jest przymocowany do pompy wtryskowej to pewnie reguluje w jakiś sposób dawkę paliwa.A skoro jest uszkodzony to dawka jest zła i zależnie jak się ustawi taką dawkę podaje.Silnik gaśnie często przy ruszaniu i dławi się a skoro tak szarpie więc domyślam się że może ma to wpływ na skrzynię.wydaje się że to szkrynia a to silnik zle pracuje.Nie wiem.Gaśnie mi także na wolnych obrotach jak włączę klimę.W sumie z dnia na dzień jest gorzej.Ale chcę najpierw wymienić nastawnik a potem ewentualnie sprawdzać skrzynię.

• Członkowie klubu

Problem tkwi w silniku, a raczej pompie wtryskowej i tym nastawniku a nie w skrzyni. To ze skrzynia chce ruszyc lub auto gasnie to nic sie skrzyni nie stanie. Skrzyni nie ruszaj. Czesto mechanicy mowia na ten nastawnik - steelwerk pompy - faktycznie odpowiada on za regulacje dawki paliwa i dodatkowo sluzy zamiast ciegna gazu. Te nastawniki sa nienaprawialne, jak sie skopie to do kosza. Tak swoja droga to zanim go wymienisz dobrze zdiagnozuj prace silnika i pompy wtryskowej, bo jak to nie jest tylko nastwanik to mozesz sie wkopac w spore koszty.

Poczytaj moje posty i Felixa to dowiesz sie wiecej.

Krzysiek.

BMW E84 2.8iX

BMW E31 840Ci M60B40

BMW Klub Polska

No właśnie.Też myślę że to nic ze skrzynią.Tylko ten nastawnik cholerny.Znalazłem u Ciebie numer do Janusza z Wrocławia.Czy jest wstanie ocenić gdybym do niego pojechał co jest grane? Mam nadzieję że pompa jest ok.W sumie jak już pisałem to silnik bardzo ładnie zapala czy jest zimny czy gorący.

Witam.Mam ten sam problem z obrotami w E38 730iA.Czasami silnik pracuje idealnie ale czasem gdy stoje na swiatlach zaczyna nim rzucac wtedy ma jakies 600obr/min.niemam pojecia dlaczego tak spada z obrotow.Czy ktos z was mial podobny problem w benzynie? czy tez jest jakis nastawnik ?

Niema starych BMW, są tylko zaniedbane :(

Archiwum moich poprzednich BMW http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=107364

Obecne e60 http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=298589

Witam.Mam ten sam problem z obrotami w E38 730iA.Czasami silnik pracuje idealnie ale czasem gdy stoje na swiatlach zaczyna nim rzucac wtedy ma jakies 600obr/min.niemam pojecia dlaczego tak spada z obrotow.Czy ktos z was mial podobny problem w benzynie? czy tez jest jakis nastawnik ?

Witam

Rozumiem,ze rzuca cCi samochodem :D Jezeli tak to z powodu spadajacych obrotow bo skrzynia nie ma odpowiedniego cisnienia .albo jest sprawa tej linki do skrzy ni o ktorej pisalem.Nie wiem jakamasz przepustnice czy mechaniczna czy eletryczna jezeli mechaniczna to wskazuje na zbyt mocne naciagn ie cie wspomnianej linki.

pozdrawiam

wielke dzieki belgus. Sprawdze te linke. pozdro.

Niema starych BMW, są tylko zaniedbane :(

Archiwum moich poprzednich BMW http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=107364

Obecne e60 http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=298589

Ja mam e-30 325 i moje auto jak wrzóci sie na d to(siada) a jak właczy sie na r to ([BAD] idzie do góry).Jak wrzucam d to obroty spadaja a jak włączam na p to rosna do 1000.Mialem juz jedna w automacie i tak samo reagowała.To chyba ok

Freude am fahren

http://img481.imageshack.us/img481/483/img0050ek9.jpg

a jeszcze tak na temat skrzyni - to pierwsza e-30 jak kupiłem też automat na poczatku mi szarpał i przy 120km/h przełaczal na nizszy bieg .Mieszkalem wtenczas w szczecinie i pojechalem do mechanika który zaproponowł mi naprawę za 3000zł a bawarę kupilem za 400euro. :nienie: Bylem straszni zly jezdziłem do róznych mechaników i za każdym razem podawano mi podobna cene bez przeglądu skrzyni. Spotkalem w tym czasie kolege który kupował w tym samym czasie bmke. Ale to nie ważne .Podjechałem do uczciwego mechanika i powiedział mi tak -jedż kup dobry filtr 3 litry castrola dextronIIId .Po wymianie autko jezdzilo jak nowe a skrzynia szalała bez zadnych oporów. :dance:

Freude am fahren

http://img481.imageshack.us/img481/483/img0050ek9.jpg

Witam :D Dlaczego jestem uśmiechnięty? Bo właśnie dzisiaj wymieniłem nastawnik elektroniczny pompy wtryskowej w moim tds-e.I objawy o których napisałem zaczynając ten temat jak na obecną chwilę zniknęły.Już nie gaśnie gdy włanczam D lub R,nie dłąwi się gdy czymam go długo na hamulcu,nie gaśnie na wolnych obrotach gdy mam załączoną klimę i nie szarpie przy ruszaniu i nie rzuca silnikiem i wogóle jest dobrze.Kupiłem używany nastawnik za 550zł i koleś założył mi go za 70zł.Oczywiście w innych miejscach chcieli za tą przyjemność 250-300zł... To ja dziękuję :hand: Silnik jak zapalał łądnie tak teraz zapala ale już mi nie GAŚNIE !!!!!!!!!!!!!!!!! :mrgreen: I skrzynia też w porządku a martwiłem się tym szarpaniem.Jeżeli ktoś będzie miał (odpukać) podobne problemy to niech pomyśli o tym nastawniku.Ja mam ten problem na razie z głowy.Teraz czekam na inne :mad2: Pozdrawiam.Jarek