Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Członkowie klubu
Opublikowano
nowej rozecie

Czym się różni od poprzedniej ?

( jeżeli chodzi o BMW ):

1. Z4

2. E60 535D

3. E60 530D

4. E60 530i

A generalnie co jest w pierwszej trójce ? Które w kolejności jest Z4 ?

Traktorki robią się straszne !! A co ciekawe E39 540 nie jest w stanie pobić E60 535D !!

Tylko czy dieslem można szaleć tak jak benzyną bez zniszczeń ?

Bo TDSa E34 zajeździłem...

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Moderatorzy
Opublikowano
Grzesiek nie znam pierwszej 3 ale Z4 ( 1.24 s ) jest na razie na pierwszym miejscu. Wróel próbopwał wczoraj pobić ten rekord Subaru Imprezą ale najlepszy czas jaki zrobił to 1.24,2s. Noea rozeta ma więcej zakrętów :) Może się przejedziemy i zobaczysz jak to wygląda?
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Noea rozeta ma więcej zakrętów :) Może się przejedziemy i zobaczysz jak to wygląda?

W sumie czemu nie :wink:

Muszę tylko wymienić (chyba) katalizator i po tym zabiegu mógłbym śmignąć :cool2:

Na dniach to zrobię - jadę dziś do mechanika sprawdzić czy to kat, czy coś innego.

Jedziemy jak będzie sucho czy po deszczu ? :wink:

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Moderatorzy
Opublikowano
Jak będzie sucho to można postarać się zrobić lepszy czas niż te traktorki, ale nie wiem czy mi się opony nie skończą z przodu? Daj znać jak naprawisz saochód to coś wymyślimy.
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Jak będzie sucho to można postarać się zrobić lepszy czas niż te traktorki, ale nie wiem czy mi się opony nie skończą z przodu? Daj znać jak naprawisz saochód to coś wymyślimy.

Ja mam tak zdarte boki od "płużenia", że aż mi chłopaki w pracy zwrócili uwagę na czym jeżdżę :mrgreen:

Do końca sezonu muszą wystarczyć, ale jedna rozeta im nie zaszkodzi :wink:

A na koniec sezonu pojedziemy do Ułęża :cool2:

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
A co ciekawe E39 540 nie jest w stanie pobić E60 535D !!

Chyba mówisz o automacie.

Bo manual wskazuje dieselkowi miejsce.

• Członkowie klubu
Opublikowano
A co ciekawe E39 540 nie jest w stanie pobić E60 535D !!

Chyba mówisz o automacie.

Bo manual wskazuje dieselkowi miejsce.

Dla uściślenia Andrzej ma 540 w manualu.

A co wskazania miejsca dieselkowi to wcale nie jest to takie oczywiste...

E60 535d ma moc prawie identyczna jak E39 540i, moment obr o 120 Nm większy, przyspieszenie do 100 km/h identyczne, do 200 (niestety nie znalazłem precyzyjnych danych) oba mają ok. 25 sek. Tak więc te samochody mają podobne osiągi. Tylko spalanie trochę inne :twisted:

Pozdrawiam

Bastek

Kiedyś: E21 315 '83, E34 520i '90, E34 525iA '92, E36 316i '95, E30 318iT '93, E46 325xi Touring, E91 325i

Opublikowano

ja porownywałem star + 1/4 mili

530i E60 automat VS 530d - E39 sport pakiet manual

i wyglada to tak :

E60 przy starcie do 80 km/h zostaje wyprzedzona przez e39 o pol dlugosci samochodu

zas dopiero od 120 km /h e60 z 3,0 bemzyna goroje nad 530d

Raz BMW / / / Zawsze BMW http://img528.imageshack.us/img528/4160/motorsporticon0ms.gif
Opublikowano
Myslalem ze e39 540 manual ma taki sam czas do setki jak e34, czyli 6,3s.
  • Członkowie klubu
Opublikowano

E39 540i w manualu ma nawet zdaje się 6,2 do setki, ale E60 535d ma 6,5 sek. do 100 km/h. Różnica jak widać jest tak niewielka że o tym kto komu pokaże jego miejsce bardziej decyduje doświadczenie i szybkość zmieniania biegów przez kierowcę niż reszta parametrów...

Pozdrawiam

Bastek

Kiedyś: E21 315 '83, E34 520i '90, E34 525iA '92, E36 316i '95, E30 318iT '93, E46 325xi Touring, E91 325i

Opublikowano

E39 540i w manualu ma nawet zdaje się 6,2 do setki, ale E60 535d ma 6,5 sek. do 100 km/h. Różnica jak widać jest tak niewielka że o tym kto komu pokaże jego miejsce bardziej decyduje doświadczenie i szybkość zmieniania biegów przez kierowcę niż reszta parametrów...

Jak łatwo obliczyć 0,3 sec. przy prędkości 100km/h to jest ok. 8,3 metra (prawie 2 długości samochodu).

Żeby to policzyć dokładnie trzeba zakładać, że obydwa samochody poruszają się ruchem jednostajnie przyspieszonym itd. Bardziej skomplikowane, ale różnica też będzie.

"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
  • Moderatorzy
Opublikowano
Panowie, "rozeta" to nie wyścigi na 1/4 mili, widziałem tam sporo zakrętów :) Prawdę mówiąc to te czasy które podałem to robił Wróbel ( jeden kierowca - 4 samochody ). Faktycznie jechał wtedy nie moim 540 a automatem ( ale i tak traktorki mają lepszy czas niż ja zrobiłem ). Proszę zwrócić uwagę, na kolejność E60 ( benzyna jest na końcu ).
Opublikowano

Eeee nie ma siły.

V8 prowadzona ręcznie, mocniejsza na dodatek i z lepszymi przyspieszeniami zwyczajnie nie ma problemów z klekotem.

Klekoty na miasto ! :-)

Opublikowano (edytowane)
Eeee nie ma siły.

V8 prowadzona ręcznie, mocniejsza na dodatek i z lepszymi przyspieszeniami zwyczajnie nie ma problemów z klekotem.

no tu bym sie upieral moze na prostej dalibyscie rade ale wydaje mi sie ze na kretej drodze diesel by byl wyzszoscia nad benzyna

sam mam benzyne i zastanawiam sie czy nie lepsza byla by jednostka w moim aucie 3,0 d 218 a mazenie to 3,5d 272 PS

a teraz wprowadzili 7- e65 z 4,5 d - 299 PS a to juz wogole kosmos !

wezcie pod uwage ze kazdy z tych silnikow mozna z chipowac takze moc i moment wzrasta o pare procent

sa plusy i minusy benzyny czy diesla ! - benzyna duzo pali ale moim zdaniem jest bardziej wytrzymala od diesla , silniki common rail sa delikatne i nie lubia naszej polskier ropy - czesto padaja wtryski turbiny czy np pompy paliwa zas w benzynie jedynie co padnie to jakas cewka lub pompa wody !

Edytowane przez e60530i
Raz BMW / / / Zawsze BMW http://img528.imageshack.us/img528/4160/motorsporticon0ms.gif
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Eeee nie ma siły.

Nie wierz w to tak ślepo...

Możesz podjechać do Wróbla na rozetę i sprawdzić czy dasz radę wykręcić lepsze czasy od dizli.

Coś w tym jest skoro Wróbel pojechał lepiej dizlami niż benzyną...

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Coś w tym jest skoro Wróbel pojechał lepiej dizlami niż benzyną...

Podczas jedynego mojego pobytu na Bemowie na starej rozecie, Wrobel pojechał ok. 3 sek szybciej moim dizlem w automacie niż Andrzeja manualem. Choć należy tu dodać że stan bieżnika w 540-tce był gorszy niż u mnie (a było mokro). Ja traciłem do Andrzeja ok. 2 sek więc tak na prawdę to wszystko zależy od kierowcy.

pozdrawiam

Paweł

• Członkowie klubu
Opublikowano
tak na prawdę to wszystko zależy od kierowcy.

No w tym przypadku to nie do końca :wink: bo przecież jeden kierowca jechał różnymi autami :mrgreen:

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W tym przypadku równanie miało więcej zmiennych- dizel, benzyna, opady, no i 3 kierowców :)

pozdrawiam

Paweł

• Moderatorzy
Opublikowano
Boogie, ja tam nie jestem jakimś kierowcą wyścigowym ale w sumie nie najgorzej ogarniam samochodzik. Proponuję może małe spotkanie na rozecie u Wróbla, będzie fajna zabawa i możliwoś porównania samochodów :) Kto się pisze i jaki termin wybieracie?
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Ja będę - najlepiej w tygodniu.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam, moj pierwszy post na forum :modlitwa: :)

Mialem przyjemnosc przejechania sie 530d '05 218ps i jestem w szoku co BMW robi z dieslami. Swojego autka jeszcze nie mam i teraz zrobil sie dylemat - R4 w dieslu czy R6 w benzynie:) Jakies 2 lata temu znajomy sponiewieral mnie na tylnych fotelach (bez pasow) swoja X5 3.0d. Diesle robia sie coraz bardziej grozne, szkoda jedynie ze inaczej brzmia...

Opublikowano
w sumie masz racje ! 3,0d fajna sprawa , ja osobiscie wole benzyne
Opublikowano
w sumie masz racje ! 3,0d fajna sprawa , ja osobiscie wole benzyne

ja tez wole benzyne. :modlitwa: only M5/M6

Ja jeszcze nie widzialem zeby w sportowych wozach montowali diesle , zreszta czy ktos mnie moze oswiecic? jak to jest ? przeciez wszystkie te silniki dieslowskie o duzej mocy sa bardzo wyzylowane i chyba troche gorzej z zywotnoscia takich silnikow?

"We at BMW do not build cars as consumer objects, just to drive from A to B. We build mobile works of art" - Chris Bangle
Opublikowano
ja juz tez nie moge sie doczekac za miesiac wsiade w 545i moze pozniej spelni mi sie marzenie z serii M5 M6