Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nie jestem do końca przekonany o tym , że zmiana koloru oleju świadczy o jego klasie?

Miałem polo z silnikiem diesla. Oleju nie brało i działał prawidłowo. Ale olej był czarny praktycznie zaraz po zalaniu. jak bym podczas zmiany zalał z pięć razy raz po raz to może by był czysty...

Bo w dieslu to normalka że po zalaniu świeżego oleju już po kilku km robi się czarny - wszechobecna sadza. W benzyniaku tak nie powinno być.

W BMW mam castrola i moje doświadczenia są takie , ze olej po przejechaniu około 8000 km zaczyna znikać, Ubywa mi około 1,5L od wymiany do wymiany. Po wymianie oleju znowu przez pierwsze 8000km poziom oleju się trzyma a po tym dystansie znowu zaczyna znikać.

Mam podobnie (z tym że w moim przypadku jest to niecały litr). To nie wina Castrola - tak samo było przy Mobilu, Orlenie czy Shellu

Opublikowano

Ja mam zle doswiadczenia z castrolem. Kupilem raz Edge 5W40 i po przejechaniu 1000km silnik zaczal chodzic jakos glosniej. Pozbylem sie go bez zwloki.Jak go spuszczalem to byl jak woda :shock: . Zalalem Mobila 5W50 i od tej pory silniczek chodzil cichutko i jakby bardziej aksamitnie. Silniki Bmw maja stosunkowo wysoka temperature pracy ok 97 -103 (temp cieczy) i szybko niszcza olej. W/w Mobil ma lepsza lepkosc w zakresie wysokich temperatur dlatego sie na niego zdecydowalem. Olewam normy Long Life i zieniam zawsze olej po 15.000 (w dieslach co 10.000). Niektorzy pisza ze BMW rekomenduje Castrol a ja na to ze kilka lat wczesniej rekomendowalo Mobil (zalezy ktory producent oleju zaproponuje lepsze warunki sprzedazy - takie sa prawa marketingowe). Faktem jest ze na polskim rynku duzo olejow jest podrabianych wiec czasem moze lepiej kupic mniej znane aczkolwiek dobre marki oleju jak np. Liqui Molly, Motul,Valvoline ktore z regoly nie sa podrabiane - wazne zeby spelnialy wymogi lepkosci i jakosci.

Taka jest moja wersja i takiej sie bede trzymal. :mrgreen:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Taka jest moja wersja i takiej sie bede trzymal.

No moj silnik i moich znajomych dziala w tej samej temperaturze co Kolegi i powiem szczerze jeszcze z czyms takim sie nie spotkalismy. Cezar, czy przypadkiem kupiony olej po prostu nie byl felerny? Troche juz tych EDGE przerobilem i jeszcze takiej sytuacji nie mialem. Mysle, ze nie powinienes kupowac zadnego oleju z miejsca gdzie zakupiles tamtego castrola + powinienes go zwrocic.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
Nie wykluczam podrobki. Z reklamacja oleju i tak pewnie bym nie wygral. A z mobila jestem/bylem naprawde zadowolony - pomijajac wysoka lepkosc harakteryzuje sie rownierz niskim wspolczynnikiem odparowania - wiec nie ubywa go tyle co porownywalnych olejow.(kurde to brzmi prawie jak kryptoreklama :mrgreen: ) Wiem jedno Castrola wiecej nie kupie :nienie: - zrazilem sie. Jak wroce do kraju i kupie bawarie to przetestuje LM.
Opublikowano
Sam jestem świadkiem jak ASO (marki nie podam) kupowało w sklepie motoryzacyjnym klocki "TOMEX" po to by je montować w swoim warsztacie w autach tam serwisowanych i kasowało klienta jak za oryginał :duh:

Też znam taki przypadek ale tyczył się tłumików. Gość z ASO przyjechał do sklepu z tłumikami no i nie dość, że nie oryginalny to jeszcze na dodatek kupił tańszy(porażka). Powiem tylko, że to nie było ASO BMW.

Wracając do oleju. Ja jeżdżę na Castrolu 5W-40 TD i naprawdę nie wiem czy zmienię markę czy nie, ale jeśli zmienię to na Motul, a dlaczego? Dlatego, że nie jest rozlewany przez jakiegoś Kowalskiego tylko przez ich własną rozlewnię we Francji.