Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Czy istnieje możliwość regulacji kąta pochylenia kół przednich?

W wyniku lekkiego uszkodzenia widzę po kole i sprawdziłem to poziomicą iż prawe koło za mocno leży do środka w stosunku do reszty kół...

Wahacz został wymieniony na nowy. Jest możliwość drobnej regulacji? Czy jednak uszkodzeniu doznał amortyzator? Zwrotnica wygląda raczej na cała i zdrową ale też jej nie wykluczam.

... hominis est errare, insipientis in errore perseverare
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Względem podłoża jest możliwość regulacji ale tylko w poziomie , nie ma regulacji w pionie (mowa o przodzie).
Pozdrawiam
Opublikowano

Tak właśnie mi się wydawało... Mówimy o kołach przednich. Poziomo to tylko odkręcam jedną śrubę na zwrotnicy i reguluje na amortyzatorze z tego co zauważyłem. W pionie bark...teraz już wiem na co wydam kolejne pieniądze :/

Dzięki za szybką odpowiedz!

Opublikowano

Zgadza sie, na drazkach ustawia sie tylko zbieznosc. Na mocowaniu amortyzatora do zwrotnicy tez nic sie nie da ustawic bo nie ma tam zadnej regulacji - wszystko jest pasowane 'ciasno'. Jedyna mozliwosc regulacji pochylenia kola jest na mocowaniu amortyzatora - sa tam trzy nakretki co trzymaja lozysko amortyzatora i kolek ustalajacy. Ten kolek mozna wykrecic (po wczesniejszym demontazu mcpersona albo przynajmniej opuszczeniu go troche do dolu) i wtedy bedzie mozna w niewielkim stopniu przesunac lozysko amora w prawo/lewo zmieniajac pochylenie kola - otwory w nadkolu sa owalne.

Lepszym rozwiazaniem jest instalacja tak zwanej camber adjustment plate (nie wiem jak to sie fachowo zwie po naszemu), np co takiego:

http://www.bmwtuningmag.com/wp-content/uploads/street-track-camber-plates.jpg

mozna wtedy zmieniac zarowno pochylenie jak i kat wyprzedzenia sworznia zwrotnicy.

Opublikowano

Już pojąłem... Bardzo fajny gadżet od H&R coś dla ekstremalnego tuningu :] zobaczę czy uda mi się coś uzyskać na łożysku amora. Być może na nim uciekło tych kilka stopni.

Wielkie dzięki koledzy za pomoc, należy się Wam duży browar ;)