Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i stało się. Potrzebuję informacji, czy trzeba koniecznie odkręcic dolot żeby wymienić te węże z chłodziwem, które lecą od pompy do nagrzewnicy? Jeżeli tak, to czy potrzebuje nowej uszczelki czy mogę założyć starą? Silnik M50B20.

Problem polega na tym, że przewody są chyba jeszcze oryginalne i zaczęły przepuszczać płyn. Działo się tak na zgaszonym silniku, kiedy w układzie było jeszcze ciśnienie. W związku z tym, że zadnym sposobem nie udało się dojść do tego węża, uciąłem dziurawą-rozpuchniętą końcówkę, dorobiłem przedłużkę z rurki i wszystko byłoby dobrze gryby udało mi się założyć do końca tego węża. Niestety tylko do połowy, zakręciłem wszystko, zrobiłem 500km i zaczęło się lać, tym razem na odpalonym równiez - i z dużo większym impetem.

Nie widze tego miejsca gdzie leje, ale jestem niemal na 100% pewien ze to wina węży. Pompe wymieniałem 2 miesiące temu i wszystko bylo ok, poza tym gdyby simmering puszczał to byłoby rozbryzgane wszystko po silniku bo płyn dostawałby się na wał.

Auto uziemione, niezdolne do jazdy :(

Opublikowano
Ja przy wymianie ściągałem kolektor ssący (raczej ciężko było by inaczej) i wówczas nie ma problemu, kluczyk nasadowy 11, 10 parę śrubokrętów i jakieś 40 minut na spokojnie wystarczy.
Opublikowano
No i stało się. Potrzebuję informacji, czy trzeba koniecznie odkręcic dolot żeby wymienić te węże z chłodziwem, które lecą od pompy do nagrzewnicy? Jeżeli tak, to czy potrzebuje nowej uszczelki czy mogę założyć starą? Silnik M50B20. ...

Kolego uszczelek tam jest 6 , każda na jeden cylinder. Nie ma jednej dużej. Ja też ostatnio odkręcałem dolot żeby dostać się do elektrozaworów i wymieniłem je przy okazji , były twarde i obmurszałe. Koszt w ASO - 6 sztuk 175zł :D

Opisz mi tylko jeszzccze o jaki odcinek ci chodzi. Bo węże z płynem od chłonicy idą do elektorzaworów a z nich aluminiowymi rurkami (przez przegrode) do nagrzewnicy.

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/