Skocz do zawartości

Przekażnik , podgrzewanie sondy lambda

Tomasz28

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, mam takie pytanie , a zarazem toi problem.jak wyczytałem w tabeli bezpieczników i przekażników jest tam przekażnik od podgrzewania sondy lambda , moje pytanie brzmi na jakiej zasadzie ta funkcja działa i tak wogóle to po co to , przecież sonda momentalnie się nagrzewa od układu wydechowego , jakie będą skutki jeśli odłączymy ten przekażnik czy powstanie jakiś problem. Silnik to m40 1,8 benzyna . Przed paroma dniami zauważyłem że podczas jazdy autko zaczyna szarpać tak jakby chwilowo dławi się, wygląda to tak jak nie dostawałoby paliwa , mocniejsze depnięcie w gaz , a reakcja odwrotna do zamierzonej tzn dławi się , i wtedy odłączyłem ten przekażnik i tak jak ręką odją ale wiem że tak nie morze być, prosze o wszelkie info. Tomasz.

• Zasłużeni forumowicze
Przekaznik załącza sterownik pb.Zeby sonda zaczeła generować jakiś wykres musi mieć około 300*C(po to jest grzałka)na zimnym silniku z uszkodzoną grzlką to trwa jakieś 15 min.Jeśli wszystko jest ok to sonda działa po około 1 min po odpaleniu zimnego silnika.Po odłączeniu przekaznika będziesz miał błedy grzałki sondy i większe spalanie.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

Chodzi o to że jak autko się nagrzało tzn na wskażniku 80 stopni i jazda z 30 km dystansu to w tuym czasie autko dławi się , strzela w tłumik , a po odłączeni przekażnika wszystko ustało , co mi radzicie nawą sondę czy co .

Witam ponownie , słuchajcie napewno zaczyna się zamulać na początku jak silnik jest jeszcze zimny , a w tym czasie ekonomizer idzie na maksa , wręcz tak jakby się zacinał dostaje bęzynę nie dostaje aż wreście nacisnę gaz na maksa i jakoś odbije , taka sytuacja jest wtedy jak przekażnik od podgrzewania sondy jest podłączony ....i co Wy na to SzP.