Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich urzytkownikow, mam w planach zakup BMW 530d 2000r, teraz pytanko troszke boje sie automatow, autko ma wysoki przebieg okolo 300tys km, i ma uszkodzony wal napedzajacy z tego co wyczytalem, silnik jest po chipie, ale nie wiem na ile, autko jest angielskie, ja mieszkam w anglii wiec nie biore go na przerobke jezeli o to chodzi, przebieg jest napewno autostradowy, czy warto sie tym zainteresowac czy raczej poszukac normalnej skrzyni i mniejszy przebieg? Jezeli zakupil bym inne autko planuje wgrac nowy program, zajmuje sie tym moj kolega wiec sie nie boje tego, jezdze teraz zaczipowanym audi przez niego prawie 3 lata i nic sie nie dzieje, jezeli moge znac wasze opinne co o tym sadzicie byl bym bardzo wdzieczny, na dole wklejaj link od aukcji interesujacego mnie auta

http://cgi.ebay.co.uk/2000-Bmw-530d-SE-Sport-Spec-with-blinds_W0QQitemZ250534964120QQcmdZViewItemQQptZAutomobiles_UK?hash=item3a550c2b98

Opublikowano

To, że przebieg duży to bym się tego nie obawiał bo jeśli poprzedni właściciel dbał o auto to nie jest to coś wielkiego. Ja w każdym razie nie wziąłbym sobie tego auta z innego powodu: chip + ASB. Te skrzynie ASB niezbyt dobrze znoszą wszelkie chipy, zmiany mocy itp. Ale może ktoś przedstawi jeszcze jakieś inne teorie.

Pzdr.

Opublikowano
180tys mil to jeszcz nie tak zle , ale chip i automat to raczej bym odradzal. wysoka cena jak na uszkodzone auto , szkoda ze nie sprzedaje razem z tymi felgami. mysle ze mozesz znalesc cos lepszego.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
chip + ASB. Te skrzynie ASB niezbyt dobrze znoszą wszelkie chipy, zmiany mocy itp. Ale może ktoś przedstawi jeszcze jakieś inne teorie.

Pzdr.

Nie raz bylo na forum o skrzyni GM dla 530d i jedna z konkluzji bylo, ze te skrzynie nie wytrzymuja zbyt dobrze momentu obrotowego tego silnika. Takze tuning tego silnika nie pomaga... Jest taki dluuugi topic o tej wlasnie skrzyni i warto go przeczytac przed zakupem a sam zakup realizowac z kompem w reku (lub podjechac na kompa).

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
chip + ASB. Te skrzynie ASB niezbyt dobrze znoszą wszelkie chipy, zmiany mocy itp. Ale może ktoś przedstawi jeszcze jakieś inne teorie.

Pzdr.

Nie raz bylo na forum o skrzyni GM dla 530d i jedna z konkluzji bylo, ze te skrzynie nie wytrzymuja zbyt dobrze momentu obrotowego tego silnika. Takze tuning tego silnika nie pomaga... Jest taki dluuugi topic o tej wlasnie skrzyni i warto go przeczytac przed zakupem a sam zakup realizowac z kompem w reku (lub podjechac na kompa).

standardowy moment 410 Nm wytrzymują raczej bez klopotow. Wlasnie chipowanie powoduje problemy - no ale czego sie spodziewac, kiedy ktos z 410Nm robi 480, ładując w dodatku max momentu na niskie obroty :duh:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
standardowy moment 410 Nm wytrzymują raczej bez klopotow. Wlasnie chipowanie powoduje problemy - no ale czego sie spodziewac, kiedy ktos z 410Nm robi 480, ładując w dodatku max momentu na niskie obroty :duh:

Vortex przeciez Dinan dorabia do 540iA sprezarke i osiaga 485KM (nie pamietam ile momentu, ale duuuzo wiecej) nie zmieniajac skrzyni. Co prawda mowa tu o skrzyni ZF a nie GM.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano

Vortex przeciez Dinan dorabia do 540iA sprezarke i osiaga 485KM (nie pamietam ile momentu, ale duuuzo wiecej) nie zmieniajac skrzyni. Co prawda mowa tu o skrzyni ZF a nie GM.

wlasnie GM jest niespecjalnie podatna na żyłowanie parametrów, zdaje sie że konstrukcyjnie jest już dość mocno wysilona i nie ma duzego marginesu dla dodatkowego momentu. ZF wyglada w tej kwestii lepiej :)

Opublikowano
czyli mowicie ze lepiej manual i wtedy mozna sie pobawic, to samo kolega od programowania ECU mi powiedzial dzieki za odpowiedzi :D jak juz ko[ie pochwale sie
Opublikowano

Jeśli faktycznie chcesz chipować auto lub kupować chipowane to tylko ze skrzynią manualną. ASB to niezbyt dobre rozwiązanie przy aucie chipowanym.

Pzdr.

Opublikowano
A co powiecie na 525d po lifcie i dodac jej troszke koksu, oczywiscie w granicach rozsadku? Wiekszosc jest na manualu :D
Opublikowano
525d tez zla nie jest ale wiekszy wybor masz z 530d i najwazniejsza sprawa to ze apetyt rosnie w miare jedzenia i zaraz bedziesz chcial cos mocniejszego :)
Opublikowano
A co powiecie na 525d po lifcie i dodac jej troszke koksu, oczywiscie w granicach rozsadku? Wiekszosc jest na manualu :D

Ja na wiosnę zastanowię się nad zaaplikowaniem mapy z 525D e60 177KM. Rozmawiałem już z osobą, która się tym zajmuje i powiedziała, że nie ma żadnych problemów i przeciwwskazań dla takiej operacji bo silniki i w e60 525D i w e39 525D są identyczne - różnią się tylko mapą.

Pzdr.

Opublikowano
a nie jest czasem turbo inne ? w e60to już sterowanie jest elektroniczne z tego co pamiętam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Rozmawiałem już z osobą, która się tym zajmuje i powiedziała, że nie ma żadnych problemów i przeciwwskazań dla takiej operacji

Manolito, skoro ta osoba sie tym zajmuje to dziwne, zeby miala przeciwskazania :wink:

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
Rozmawiałem już z osobą, która się tym zajmuje i powiedziała, że nie ma żadnych problemów i przeciwwskazań dla takiej operacji

Manolito, skoro ta osoba sie tym zajmuje to dziwne, zeby miala przeciwskazania :wink:

tylko mowa tutaj o silniku, podniesienie mocy w 530d to nie problem, problem byłby ze skrzynia..

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

tylko mowa tutaj o silniku, podniesienie mocy w 530d to nie problem, problem byłby ze skrzynia..

Wiem, moja wypowiedz miala konwencje zartu ;)

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano

Zgadza się, że ktoś jak się czymś zajmuje to nie będzie pod sobą dołków kopał i nie polecał tego. Jednak to mój znajomy i gdyby były jakieś wątpliwości to by o nich powiedział, że może być problem z tym czy tamtym. Stwierdził jedynie, że mapa taka wchodzi gładko jak w masełko i nie ma komplikacji przy tym bo mam skrzynię ręczną. Ze skrzynią ASB już nie polecałby mi takiej modyfikacji :wink:

Pzdr.

Opublikowano
Kurcze to juz nie wiem, boje sie troche tych przebiegow po 200 tys mil, ale slyszalem wypowiedzi ze to jest jeszcze bezpieczny przebieg, czy to prawda, ciezko jest cos znalesc z przebiegiem przed 150 tys, kaski tez nie ma za wiele :( jak maly przebieg auto napewno cofane :x musze szukac dalej, napewno cos znajde :D
Opublikowano

praktycznie nie masz co liczyc, ze znajdziesz 530d z tego rocznika i z przebiegiem ponizej 200 tyś...

patrzyłbym raczej na stan auta a nie na jego przebieg, jesli zadbany, wszystko wymieniane na czas to i 500-750 tys przejedzie..

nie napalaj sie od razu na pierwszy lepszy, tylko poszukaj i porownaj, jesli znajdziejsz to sprawdz w serwisie :)

moj ma 260 tys przejechane a chodzi tak jakby z salonu wyjechał :) wszystko katalogowo ;)) Dlatego mowie, nie patrz na przebieg, tylko na ogolny stan auta

Życzę powodzenia w szukaniu ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wiec po dlugich poszukiwaniach znalazlem autko ktore mam zamiar wygrac, mam nadzieje ze sie uda, mam ustawionego snajpera i jezeli nikt mnie wczesniej nie przebije to je wygram, z opisu wyglada ze Buma jest zadbana, cena chyba tez nie bedzie duza bo przebieg jest spory, ale tego sie nie obawiam poniewaz koledzy na forum wypowiadali sie ze przebieg nie ma takiego duzego znaczenia jezeli ktos dba o auto, no i wersja mi sie podoba SHADOWLINE EDITION, co o tym sadzicie? Ponizej link do aukcji:

http://cgi.ebay.co.uk/2000-BMW-530D-530-D-SPORT-SE-MANUAL-SHADOWLINE-EDITION_W0QQitemZ200412592095QQcmdZViewItemQQptZAutomobiles_UK?hash=item2ea98577df

Pozdrawiam ELI :D

Opublikowano

Czy ja dobrze widzę??? Ktoś sobie znaczki "M" z listew drzwiowych nakleił na oparcia foteli????? :duh:

Ma-sa-kra :mad2:

Opublikowano
Ty masz chyba racje, nie przygladalem sie temu, jak to mozliwe :D, a moze to takie fotele hihi, ze tez nikogo to nie uwiera w plecy :mad2:
Opublikowano

Szukając swojego auta przejrzałem dziesiątki różnych ogłoszeń i zdjęc i nigdy nie widziałem takich logosów na fotelach. Dodatkowo na forum jakiś już czas jestem (także na innych) i również o takiej opcji wyposażenia nie słyszałem. Więc to raczej czyjaś rzeźba. Tak jak kolega wyżej pisze - jak na takim czymś można wygodnie jeździc? Zwłaszc\a latem - kiedy ubranie cieniutkie i plecami się wtedy czuje już nawet grubszy kurz na tapicerce?

Swoją droga - właściciel chce bardzo mocno miec wersję M-Pakiet/"M" bo nawet listwy na odtwarzaczu CD nie oszczędził i sprofanował ją jakims tandetnym logo :duh:

Pzdr.

Opublikowano

Witam jestem z warszawy i mam do sprzedania bmw e39 530d w sedanie niebieski monaco z przebiegiem 240 tys auto jest z 2000r prawie 01,auto posiada M-pakiet,w wyposazeniu zawarty jest duzy ekran z nawigacja telewizorem itp.skory alkantary jesli trzeba moge zdjecia przeslac na meila [email protected].

Cena jest ciekawa ale zapraszam zainteresowanych o kontakt moj nr tel to 602 759 757,wspomne ze auto zostalo zakupione z salonu mam ksiazke gwarancyjna,prosze o kontakt pzdr.