Skocz do zawartości

320d - traci moc. silnik przerywa oraz ogrzewanie szyby

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

od około 3-4 miesięcy jestem posiadam E46 2.0D 2003 rok :) Po przejechaniu około 10 tys kilemetrów (aktualnie ma 146 tys) zauważyłem 3 usterki.

1. (najmniej istotna) po włączeniu ogrzewania tylenej szyby, audycja w radiu się kończy i słysze tylko szum, po wyłączeniu wszystko wraca do normy

2. (istotna)przy utrzymywaniu dokładnie obrotów na poziomie 1900, na 2 i 3 biegu auto szarpie i tak cały czas, az nie dodam gazu albo nie ujmę, narazie omijałem tą wartość obrotów na 2 i 3 biegu

3. (zajebiści istotna) jakieś 3 tygodnie temu 1 raz siępojawiło, auto zaczęło tracic moc, dzieje się to po około 10 kilometrach, auto ledwie dochodzi do 2000 tys obrotów i nie przyspiesza, wrażenie jak przy odcieciu paliwa, na piątym biegu ekonomizer pokazuje 10l/100, Po wyłączeniu silnika i włączeniu, wszystko wraca do normy. Teraz problem pojawia się praktycznie za każdym razem po przejechaniu powyzszej odległości. Od 3 dni zaczęła świecić się kontrolka oleju, dzisiaj doleje albo wymienie olej ale raczej to nie ma wpływu na problem.

Proszę o podpowiedzi, co wymienić

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jesli po ponownym uruchomieniu silnika autko pracuje prawidlowo to ja mialem kiedys podobnie i zacinał sie zawor sterujacy podcisnieniem turbosprezarki nr. 1 na rysunku http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AS71&mospid=47635&btnr=11_3331&hg=11&fg=45

Za pierwszysm razem moje autko nagle stracilo moc przy 160 km/h, zatrzymalem sie i wyłączylem silnik a nastepnie uruchomilem i odziwo moc wrocila, z biegiem czasu coraz czesciej tracila moc az wymienilem ten zawor na nowy i autko stało sie jeszcze mocniejsze niz przed usterka.