Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ostatniozauważyłem u siebie w bmw e90 320d 163km automat szarpnięcia w okolicach 2300-2500 obr. przy przyspieszaniu trwa to chwile ale jeat odczuwalne. Czy to możebyć konwenter w skrzyni?

• 5 miesięcy temu...
  • Odpowiedzi 432
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Witam wszystkich, mam już bmw e 90 320d n47 3 lata i co zima wraca ten sam problem, auto odpala super w zimę zero falowania nic sie nie dzieje w czasie jazdy zaczyna dziwnie poszarpywać, to nie jest ciagłe szarpanie tylko takie skoki jak by odcinało zapłon na 1 sek na lekkim gazie.jest to nie odczuwalne ale po dodaniu gazu pojawiają się szarpnięcia po przejechaniu nie wiem 10 km jak się zagrzeje chodzi idealnie. Dziwne to jest i strasznie mnie to drażni bo tak nie powinno się dziać nie jest to normalne że do czasu jak się zagrzeje jest ok .Mam wymienione świece żarowe +moduł wtryski zregenerowane rok temu wymieniony filtr paliwa, zaślepiony kolektor ssący nie pokazuje żadnych błędów. Może ktoś wie co to może być przyczyną takiego zachowania .Dziękuję :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ty w n47 masz to co ja. Musisz zajrzeć do turbo czy aby nie masz luzu na walku, jak nie to, to uwalony sterownik od turbo. Niby jest niewymienny ale do sprzedania jest w ASO misiubisi. Jak co to przeszkadza to wypnij przeplywke i będzie ok (oczywiście na czas do wymiany turbo)
Opublikowano
Dziękuję za podpowiedz. Ale to sie dziej tylko do czasu zagrzania sie. potem chodzi idealnie a z tym sterownikiem jak był by strzelony to by tak działo się cały czas tak się mi wydaje Poczytałem troszkę i ciężko się czegoś dowiedzieć ,jedni że sterownik egr jedni że przepływomierz .W poniedziałek będę sprawdzał to turbo.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam dalej nie umiem do tego dojśc co może być przyczyną tych szarpnięć,auto odpala dobrze do czasu jak się zagrzeje nawet na postoju czuć delikatne szarpanie jak by odcinało zapłon w czasie jazdy szarpnięcia są odczuwalne na każdym biegu nie może to być sprzęgło czy dwumas bo był sprawdzany i jest ok .Czy to może być jakiś czujnik temperatury i do czasu jak się zagrzeje to jest ok ??
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam.

BMW E91 2007 320D 163ps. Delikatnie szarpanie tylko na ciepłym silniku i tylko przy delikatnym muskaniu gazu, bądź przy gwałtownym jego wciśnięciu. Zakres obrotów od 1300 do 1700. Poza ta bolączka autko śmiga super. Wtryski zregenerowane w firmie bosch. Nie adaptowałem ich ale komputer nie pokazał żadnego błędu. Termostaty wymienione - firma behr. Rano potrafi puść białego dymka po czym nie wypuszcza nic. Mam nieoryginalną odme firmy jc premium która musza wymienić, ale wątpię żeby tutaj leżał problem. Kolektor wsadzony z 1,8D który standardowo nie ma klapek i tez wątpię żeby go przez to dusiło. Najdziwniejsze jest to ze dzieje się tak tylko na ciepłym silniku wiec obstawiam czujnik położenia wału.

• 3 lata później...
Opublikowano

Dzisiaj zauważyłem problem w trasie, po przejechaniu 600km, zredukowałem do 4 biegu (zjechałem z autostrady) i pojawiły się szarpnięcia, dodałem gazu i wrzuciłem 5 bieg i problem ustal, ale zauważyłem dziwną rzecz, hamując silnikiem gdy obroty spadały do 1500 było czuć wyraźne mocniejsze przyhamowanie auta.

Błąd mam tylko jeden od dłuższego czasu związany z dpfem, ale szczerze nie wiem czego on dotyczy, dpf poziom popiołu na poziomie 52g.

Silnik n47 163ps efficient dynamic.

Opublikowano
Dzisiaj zauważyłem problem w trasie, po przejechaniu 600km, zredukowałem do 4 biegu (zjechałem z autostrady) i pojawiły się szarpnięcia, dodałem gazu i wrzuciłem 5 bieg i problem ustal, ale zauważyłem dziwną rzecz, hamując silnikiem gdy obroty spadały do 1500 było czuć wyraźne mocniejsze przyhamowanie auta.

Błąd mam tylko jeden od dłuższego czasu związany z dpfem, ale szczerze nie wiem czego on dotyczy, dpf poziom popiołu na poziomie 52g.

Silnik n47 163ps efficient dynamic.

Chyba znalazłem problem, oglądałem dolot, i znalazłem ugryzienie od kuny, wymienię tą harmonijkę i zobaczę czy coś pomoże