Skocz do zawartości

automatyczny start / stop w dieslu a "chlodzenie" turbiny

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czesc,

zwracam sie z nastepujacym zapytaniem - czy w dieslach bmw jest montowany system wylaczajacy silnik po zatrzymaniu sie np. przed czerwonym swiatlem? Jesli tak, to czy waszym zdaniem moze to miec negatywny wplyw na zywotnosci turbiny? Czy mozna ten system wylaczyc?

pozdr

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano (edytowane)

System można wyłączyć jest przycisk na konsoli - takie A z strzałką wokół.

Co do złego wpływu na turbinę pytałem o to sprzedawcę i ku mojemu zaskoczeniu on też się nad tym zastanawiał i pól Inchcape razem z nim i niestety nie byli w stanie niczego wywnioskować. (Nie wiem czy pytali się serwisantów czy tylko w gronie handlowców rozmawiali)

Wydawało mu się że się nie wyłącza jak jest "gorąca" ale uświadomiłem mu, że jednak się wyłącza zawsze.

Na co stwierdził że być może BMW robi turbiny tak, że nie potrzebują chłodzenia bo się same chłodzą dobrze.

Szkoda tylko że tu o temperaturę nie chodzi...

Edytowane przez drummer
Opublikowano

1. Jezdzilem kilka dni 320d z tym systemem i musze powiedziec ze to niezbyt przyjemne (w korku co chwilę drżenie auta przy rozruchu).

2. Jeśli chodzi o podejście serwisu do turbin to jest ono proste. "Wal w palnik ile się da a my to chętnie naprawimy :) "

Opublikowano

nie naprawimy tylko wymienimy a to różnica.

System start/stop, zeby działał musi byc spełnionych wiele czynników. Jestem pewien, ze sprawdzane jest też obciążenie turbiny aby nie wyłączyć auta zaraz po butowaniu

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

ktos pisal na forum, ze w pewnych okolicznosciach aso naprawia / regeneruje turbine - chyba chodzilo o gwarancje euro+, czy cos takiego

ciekawe jest to co piszesz o sprawdzaniu obciazenia turbiny - mozesz napisac jak to dziala?

pozdr

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
nie napisałem o konkretnym rozwiązaniu i szczerze mówiac nie wiem jak działa ale w aucie pełno jest róznego rodzaju czujników ciśnienia, temperatury, obrotów itd i myśle, ze auto bedzie wiedziało czy jest właśnie po ostrej jeżdzie czy jedzie sie w trybie kapelusza.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
System start/stop, zeby działał musi byc spełnionych wiele czynników. Jestem pewien, ze sprawdzane jest też obciążenie turbiny aby nie wyłączyć auta zaraz po butowaniu

Nie zauważyłem żeby po jeździe autostradą nie wyłączał silnika. Troche mnie to dziwiło. Z drugiej strony czy w instrukcji do bmw z turbiną piszą, żeby się z nią pieścić? Mam wrażenie, ze nic takiego nie ma. Gdy przy odbiorze auta spytałem o to handlowca. Stwierdził, żeby się tym nie przejmować...